dufte
SPONSORERET indhold

Farvel til stress, smerter og dårligt humør: Kan du dufte dig sundere?

Æteriske olier er oppe i tiden. Men hvis du vil bruge duftene til mere end blot nydelse, så se her, hvordan de også kan påvirke dit helbred.

Af:: Marie Varming Foto: Getty
12. sep. 2018 | Sundhed | Hendes Verden

Lige siden stenalderen har mennesker ikke blot vidst, at planter dufter, men også at disse dufte kan have helbredende kraft på sygdomme og skavanker. I dag har det navnet aromaterapi, og det er oppe i tiden. Det er dog vigtigt at skelne mellem klassisk aromaterapi og wellness, hvor man også bruger velduftende olier.

"I et wellnesscenter kan man for eksempel få oliemassage med lavendel. Men hvis du kommer til mig som terapeut, så spørger jeg til dit helbred for at være sikker på at bruge den rigtige olie," forklarer Ulla Kvintel, som har arbejdet med aromaterapi i mange år og er indehaver af virksomheden Aromaalfen. Derfor kender hun til fingerspidserne alle oliernes terapeutiske kvaliteter i forhold til de sygdomme, som hendes klienter kommer med.

Læs også: Essentielle fødevarer: Sådan smører du dig selv indefra

"Eksempelvis kan lavendel dæmpe blodtrykket. Det er ikke så godt, hvis du i forvejen har lavt blodtryk. Faktisk bryder de fleste med lavt blodtryk sig slet ikke om duften af lavendel, mens dem med højt blodtryk bliver salige, fordi det beroliger dem. Omvendt med rosmarin, som kan hæve blodtrykket – en aktiv olie. Og dem med højt blodtryk bryder sig ikke om den. Den slags ved en terapeut. Jeg ved også, at hvis man har diabetes, er der visse olier, man ikke skal bruge," forklarer Ulla Kvintel, som ikke blot selv er uddannet klassisk aromaterapeut, men også uddanner andre.

Også på psyken

De æteriske olier, hun og andre aromaterapeuter bruger, er udvundet af plantematerialer. Undtagen citrusolier, som udvindes fra skrællen. Fælles for dem alle er dog, at de er meget koncentrerede, og at man derfor skal vide, hvad man gør, inden man bruger dem derhjemme. Hos en terapeut starter man med at tale om hvilke problemer, man går med for eksempel ondt i ryggen. Men duftene påvirker os også psykisk.

"Olier påvirker os på flere måder. Gå ud i naturen og duft til en rose. Dens duft går ucensureret gennem vores hjerne, for den går direkte ind i vores limbiske system – den del af hjernen, der styrer vores følelser - og uden om kontrolhjernen. Vi har lært allerede som børn, hvad der lugter godt og skidt. Ild lugter brændt, og lort lugter dårligt. Dufte betyder meget for os og påvirker vores hjernes signalstoffer. Din hjerne fortæller dig, om du kan lide en duft, og som udgangspunkt er det sådan, at de dufte, du kan lide, har du godt af, for de påvirker humør og psyke. Som for eksempel rosen og gran," forklarer hun.

Anbefalet til dig