Kan du gøre din krop yngre på 6 uger?
Foto: Peter Nørby

Kan du gøre din krop yngre på 6 uger?

Kondition, vægt og fedtprocent har stor indflydelse på din krops virkelige alder. Men hvad er mest effektivt, hvis du gerne vil gøre kroppen yngre – nye kostvaner eller et målrettet træningsforløb? Jannie og Kristine har testet hvert deres forløb for at få svaret.

„Jeg er blevet bedre til at mærke min krop”
Kristine, 29, har tidligere forsøgt at smide de ekstra kg – uden held, og det kunne ses på hendes krop, der var to år ældre end hende selv. Derfor var hun topmotiveret til at følge et 6-ugers kostforløb hos klinisk diætist Christina Bendix.

NAVN: Kristine, 29.
PRIVAT: Bor alene i København N.
JOB: Freelance kunsthistoriker.
SPORT: Løb, svømning og fitness tre-fire gange om ugen.

KRISTINE FØR
Før kostforløbet fik Kristine testet sin krops virkelige alder, også kaldet BodyAge, og resultatet overraskede hende. ­ Det kom bag på mig, at min fedtprocent var så høj, og at min krop var to år ældre end det, der står på min dåbsattest, for jeg synes, jeg lever forholdsvist sundt. Efter testen mødtes Kristine med klinisk diætist Christina Bendix for at lægge et 6-ugers kostprogram. ­ Vi aftalte, at mit mål skulle være at tabe fire kg uden at være fanatisk. Det skulle ikke være en lynkur, men noget jeg faktisk kunne holde bagefter, så vi talte meget om spisemønstre, og hvorfor jeg havde taget på.

KOSTPLAN
Kristine er halvvegetar og spiser ikke kød fra firebenede dyr, så Christina lavede en kostplan, der tog udgangspunkt i den mad, Kristine plejer at spise og godt kan lide. Kostplanen fulgte den klassiske y-model med Œ protein, Œ grønt og Ž kulhydrat. Typisk har Kristine spist æg eller smoothie til morgenmad, fisk, kylling, lidt bulgur, linser og salat til frokost og aftensmad og nogle mellemmåltider med nødder, frugt og gulerødder. Og så har alt været tilladt. ­ Jeg er meget et enten-eller-menneske, så vi skulle finde en balance, hvor jeg ikke skulle gå i hi, men stadig kunne leve mit liv. Jeg har kunnet gå til fest og spise brunch, så længe jeg har haft fornuften med. Jeg behøver jo ikke at drikke ti glas vin eller spise alt, hvad der er på tallerkenen. Netop den model har fungeret godt for Kristine. Det sværeste har været at følge planen, når hun har været på arbejde på en højskole ­ og når familie og venner har presset på. ­ Der har været tidspunkter, hvor jeg har haft lyst til at give slip og spise en masse chokolade. Og når jeg har været ude og drikke øl med mine veninder, forstår de ikke altid, hvorfor jeg skal have en danskvand i stedet for øl nummer tre, men overordnet er det gået rigtig godt.

RESULTAT
Efter de seks uger bliver Kristine bodyage-testet igen, og hendes anstrengelser har båret frugt. Ifølge testen er hendes krop blevet fire år yngre. Et resultat, hun er rigtig glad for. ­ Jeg er blevet meget bedre til at mærke efter, hvad jeg har brug for lige nu, og til at sige nej til det søde. Min krop skriger slet ikke efter sukker på samme måde længere. Det har været supermotiverende at mødes med Christina og se, at det hele tiden er gået den rigtige vej. Jeg vil gerne lige et par kg mere ned og så arbejde med at ligge stabilt der.

Kristines resultat

BODYAGE
Før: 31 år
Efter: 27 år
Ændring: – 4 år

KONDITAL
Før: 34
Efter: 36
Ændring: +2
Godt! Øget fra under middel til middel

VÆGT
Før: 72, 2 kg
Efter: 68,7 kg
Ændring: – 3,5 kg

SMIDIGHED
Før: 42,5 cm
Efter: 35,8 cm
Ændring: – 6,7 cm
Skidt! Faldet fra meget høj til middel

FEDTPROCENT
Før: 33,2 %
Efter: 26,3 %
Ændring: – 6,9 %

STYRKE I MAVE
Før: 31
Efter: 50
Ændring: +19
Flot! Fra middel til meget høj

EKSPERTENS BEDSTE TIPS
Spis din krop yngre
1. Forstå dit spisemønster
Spørg dig selv, HVORFOR du spiser, som du gør, og find ud af, hvor det går galt. Hvorfor spiser du f.eks. altid chokolade om eftermiddagen? Er du træt, sulten eller noget helt tredje, så erstat chokoladen med det.
2. Opbyg et solidt fundament
Skab en god rytme i din hverdag, hvor du får nok søvn, dyrker motion og sørger for at spise mad, der mætter, i løbet af hele dagen.
3. Lyt til din krop
Har du lyst til at kværne en hel plade Marabou? Sæt dig ned og mærk efter, hvad din krop i virkeligheden har brug for. Er du egentlig sulten ˆ eller er du træt, tørstig eller trænger til at gå en tur?

EKSPERTEN
Christina Bendix er professionsbachelor i ernæring og NLP-practitioner og arbejder med spisestrategier: Hvordan du kommer fra tanke til handling i forhold til vægttab, følelsesmæssig spisning og spiseforstyrrelser. Se lyngbykostklinik.dk„Jeg er i bedre form & meget stærkere”
Jannie Borggaard, 46, har samtlige sundhedsbøger på hylden og har prøvet alle former for træning – uden resultat. Derfor var hun klar til at følge personlig træner Christina Dam Rekstads mindste vink i 6 uger.

NAVN: Jannie Borggaard, 46.
PRIVAT: Bor i Hellerup sammen med sin mand Tommy og deres tre børn Sandra, 18, Sofie, 18, og Sylvester, 6.
JOB: Hjemmegående.

JANNIE FØR
Før træningsforløbet fik Jannie fortaget en BodyAge-test. Testen viste, at hendes krop var fire år yngre end dåbsattesten. ­ Jeg var lidt overrasket, for jeg var simpelthen i så dårlig form. Jeg har prøvet al mulig træning, men eff„ekten har manglet. Inden vi startede, sagde personlig træner Christina Dam Rekstad: „Hvis du går med i det her, så gør du alt, hvad jeg siger.” Den var jeg med på. Mit mål var endelig at finde en træning, der var e„ffektiv, og som fik dellerne på maven væk.

TRÆNINGSPROGRAM
Jannies træningsprogram bestod af seks ugentlige træningspas a 30 minutter skiftevis styrke- og kredsløbstræning som løb eller cykling. Og det passede perfekt til hendes temperament. ­ En halv time hver dag, det er lige til at overskue. Og når du samtidig har Christina i nakken, så virker det altså. De første par uger trænede vi sammen, så jeg fik teknikken på plads, og derefter har jeg skullet sende en sms til Christina efter hver træning. Det har været supermotiverende. Jannie er så heldig at have et næsten fuldt indrettet fitnesslokale i sin kælder, men mindre kan også gøre det. Styrketræningen er enkel, så du kan træne i haven eller på stuegulvet, så længe du har en måtte. Jeg har været to uger i Thailand undervejs, og det var ikke noget problem. Jeg kunne sagtens træne, mens vi var af sted. Hver uge i forløbet har Christina justeret programmet med variationer af de øvelser, Jannie allerede kendte, for at kroppen ikke bare skulle gå på autopilot. Hver træning har været udfordrende. Christina har lavet programmet, så det har været pissehårdt, men det har ikke gjort ondt. Og selvfølgelig har det været hårdt indimellem, men jeg har ikke kunnet komme med en undskyldning for ikke at træne de 30 minutter.

RESULTAT
Efter de seksugers intensiv træning får Janni igen testet sin bodyage. Og resultatet kommer noget bag på hende. Ifølge testen er Jannies krop blevet et år ældre i løbet af de seks uger. Men sådan føler Jannie det på ingen måde. Hun har nemlig både forbedret sin kondition, styrke og smidighed … og tabt 3,2 kg. Det har været så fantastisk. Jeg har kunnet mærke for hver uge, at jeg er blevet bedre og stærkere. Det er gået over al forventning, men jeg har også været vildt motiveret. Jeg tog lige et par dages pause, da vi var færdige, men så tog jeg mig selv i nakken, og nu fortsætter jeg. Jeg vil gerne tabe et par kg mere, og jeg er slet ikke klar til at give slip på Christina, for det virker. Jannies resultat

Jannies resultat

BODYAGE
Før: 42 år
Efter: 43 år
Ændring: +1 år

SMIDIGHED
Før: 38,5 cm
Efter: 40,9 cm
Ændring: +2,4 cm
Flot! Fra middel til over middel

VÆGT
Før: 69,4 kg
Efter: 66,2 kg
Ændring: – 3,2 kg

STYRKE I MAVEN
Før: 26
Efter: 63
Ændring: +37
Flot! Fra under middel til høj

FEDTPROCENT
Før: 29,1 %
Efter: 26,7 %
Ændring: – 2,4 %

KONDITAL:
Før: 33
Efter: 35
Ændring: +2 Godt!
Der er usikkerheder i en bodyagetest, bl.a. har Jannie hvid kittel-skræk, som påvirkede hendes blodtryk.

EKSPERTENS BEDSTE TIPS 
Træn dig yngre
1. Find din motivation
Der findes ikke en onesize fits all-træning. Find ud af, hvad der motiverer dig. For Jannie skulle det være simpelt, kort og intensivt, for andre er det bedre med dans eller yoga.
2. Undgå at spilde din tid
Opsøg en ekspert, der sikrer, at du får kvalitet i din træning. Det er ærgerligt, når du har gode intentioner, men I spilder tiden, fordi du ikke udfører øvelserne korrekt.
3. Varierende træning giver bedre resultater
Jo mere du har gjort det samme, jo mindre energi bruger din krop. Så giv din træning et tvist, så du snyder din krop til at bruge mere energi … og undgå at kede dig samtidig.

EKSPERTEN
Christina Dam Rekstad er fysioterapeut, pilatesinstruktør og partner i FysioDanmark. Hun har 15-års erfaring med fysioterapi, personlig træning, livsstilsforløb og sundhedscoaching og åbner fra 1. september ny klinik i København.

Sådan lavede vi testen

De to kvinder i artiklen blev testet med Polars BodyAge-test af Rim El Sammaa-Aru, som er fysioterapeut hos Hellerup Sundhedscenter. Testen måler blodtryk, kondital, styrke, smidighed og kropssammensætning, hvilket tilsammen giver et såkaldt bodyage: Din krops virkelige alder. Efter testen fik de to kvinder skræddersyet hvert deres program, som de skulle leve efter. Efter seks uger blev de målt igen for at se, hvordan deres bodyage havde udviklet sig. Læs mere om bodyagetesten på hellerupsundhedscenter.dk
Se, hvad vi ellers skriver om: Sund livsstil