Løb med tømmermænd

Løb med tømmermænd

Kan du løbe dig fra tømmermænd?

Glem løbeturen dagen efter en våd aften. Fire genstande (eller derover) påvirker din form så meget, at det formentlig er sundere ikke at løbe. Alternativt skal du trodse gråvejret og gå en lang tur for at blive friskere.

Jul og nytår må være det tidspunkt på året, hvor det er håbløst at være sund uden samtidig at være asocial, kedelig og i øvrigt kede sig halvt ihjel, mens alle de andre hygger sig og fylder depoterne op. Og selvfølgelig skal julen og nytåret fejres!

Hvis du har det som jeg, kan du mærke englen sidde på den ene skulder og djævlen på den anden, især når du skal snøre løbeskoene. For det er surt at tage to kilo på en uge, når man ved, at det tager to måneder at tabe dem igen...omvendt så er det skønt denne ene gang om året at have pyjamas på hele dagen (flere dage i træk).

Det kræver ikke den store matematikeksamen at regne ud, at man kan udbedre skaderne fra julemiddagen eller julefrokosten ved at være flittig til at løbetræne imellem spisegilderne. Ét måltid i julen løber hurtigt op i 1500-2000 kalorier inklusive drikkevarer, så én løbetur er langt fra nok til at bringe regnskabet i balance igen. Et andet spørgsmål er, om løb dagen efter du har fået alkohol, er sundt for andet end moralen?

LÆS OGSÅ: Verdens bedste kur mod tømmermænd

Svaret er nej. Ifølge forskere har kroppen ikke gavn af kombinationen alkohol-recovery + hård træning. En gruppe australske forskere har undersøgt restitutionstid og reaktionsevne hos sportsfolk med tømmermænd, og resultatet giver dig verdens bedste undskyldning for at slappe af dagen efter julefrokoster og -fester.

Det er nemlig decideret usundt for kroppen at træne på tømmermænd. Forklaringen er, at kroppens evne til at restituere er kraftigt nedsat – du bliver mere øm og er længere tid om at komme dig efter træningen.

Samtidig vil dine kognitive og motoriske evner være påvirket i adskillige timer (også efter du føler dig ædru og udhvilet). Forsøg med australske sportsfolk viser, at de er markant dårligere til at hoppe og ramme præcist i forskellige tests dagen efter 4+ genstande.

Hvis du vil bruge motion til at regulere festlige kalorier, skal du ikke løbe dagen efter, men i stedet være på forkant. Så måske ses vi til Änglamarks nytårsløb i København til 5 km,10 km eller 21,1 km nytårsaftensdag?

LÆS OGSÅ: Sådan kommer du fra 5 km til en halvmaraton

Se, hvad vi ellers skriver om: Løb, Tømmermænd og Alkohol