Kan du tørbørste dig fra appelsinhud?

Foto: Getty Fup eller fakta?

Kan du tørbørste dig fra appelsinhud?

Selv om appelsinhud er helt uskadeligt, er den bulede hud på lår, balder og arme alligevel en af vores værste fjender. Men er det sandt, at selv slanke kvinder døjer med appelsinhud, og kan man egentlig komme bulerne til livs med motion eller hamphandske? Vi tjekker op på fup og fakta.

Det er kun overvægtige, der får appelsinhud – FUP!

Appelsinhud er ikke en direkte konsekvens af overvægt, og selv myndeslanke kvinder kan døje med den bulede hud. Overvægt er dog med til at forværre appelsinhud og gøre den mere fremtrædende, da et øget fedtlag lægger et større pres på bindevævet, som skal holde fedtlaget på plads.

Motion hjælper på appelsinhud – FAKTA!

Jo mere du bruger dine muskler, jo mere strammer du vævet i huden op, og jo mere fedt forbrænder du. Desuden giver daglig konditionstræning som f.eks. løb, trappetræning, cykling og hurtige gåture, men også styrketræningsøvelser, som belaster lår og ende, faste muskler, så fedtet synes mindre og giver et kosmetisk indtryk af stram og glat hud.

Cremer virker effektivt mod appelsinhud – FUP!

Der foreligger ingen dokumentation for, at anti-cellulitecremer, slankecremer eller andre vidundercremer virker effektivt på appelsinhud. Cremerne er ren overfladebehandling, der kan være med til at holde huden blød og lækker og dermed måske sløre bulerne lidt og give en pænere og mere glat hud, men de kan ikke påvirke strukturen under huden eller mindske fedtcellerne.

Kosten spiller en rolle for udvikling af appelsinhud – FUP OG FAKTA!

Du kan ikke spise appelsinhuden væk, men du kan reducere den og forhindre at den forværres ved at gå udenom forarbejdede madvarer og holde igen med hvidt brød, mættet fedt og fastfood og i stedet spise masser af grøntsager og frugt, fuldkorn, umættet fedt og fisk.

Appelsinhud bliver værre med alderen – FAKTA!

Appelsinhud skyldes fedt, der har ophobet sig i en forandret hudstruktur i underhuden. Tendensen til appelsinhud tiltager med alderen, da bindevævet bliver stivere og trækker sig lidt sammen, hvorved der opstår disse små fordybninger i huden. Desuden bliver mange mindre aktive med alderen og derved lagres fedtet som cellulite.

Appelsinhud er arveligt – FAKTA!

Kommer du fra en familie af kvinder med appelsinhud, er der en øget sandsynlighed for, at du også får det. Disponeringen for appelsinhud er arvelig, men hormoner, kost og livsstil spiller også en rolle.

Det hjælper at drikke masser af vand – FUP!

Vand i sig selv påvirker ikke fedtstrukturen eller fjerner bulerne på lårene, men da vand mætter, er det med til at forhindre, at du overspiser og hjælper dig med at holde den slanke linje. Desuden hjælper vand på at skylle ophobede affaldsstoffer ud af kroppen, så du derved holder huden pæn og spændstig.

Appelsinhud skyldes dårlig blodcirkulation – FUP!

Ifølge eksperterne skyldes appelsinhud ikke dårlig blodcirkulation. Til gengæld giver appelsinhuden dårlig blodcirkulation. Du kan få huden til at fremstå pænere, men du kan således ikke komme bulerne til livs ved at øge blodcirkulationen ved hjælp af f.eks. peelingcremer, tørbørstning eller brug af hamphandske dagligt.

Fedtsugning virker mod appelsinhud – FUP!

Ved fedtsugning fjerner man det fedt, som ligger dybere i huden, og altså ikke det, som ligger tæt på huden og ser bulet ud, ligesom man ikke ændrer på hudens struktur. Så selv om fedtsugning muligvis for en tid kan være med til at gøre fedtcellerne mindre synlige, så afhjælper det ikke appelsinhuden.

Hvad er appelsinhud

Appelsinhud eller cellulite, som det også kaldes, er et kosmetisk fænomen og helt ufarligt. Den opstår, fordi bindevævet under huden bliver stivere og trækker sig sammen, hvorved der opstår små fordybninger og buler i huden. Appelsinhud eller cellulite er fedt, der har ophobet sig i en forandret hudstruktur i læderhuden – det fedtlag, der beskytter kroppen. Langt flere kvinder end mænd får appelsinhud, og det skyldes, at flere kvinder end mænd har uregelmæssigt bindevæv, og at kvinder helt naturligt har mere fedt på kroppen end mænd.

Kilder

Kilder: ”Væk med appelsinhuden” af Birgitte Nymann, Bente Klarlund, Sundhedsguiden. dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Appelsinhud og Træning