Kend din træningstype
Foto: Laura Doss Kend din træningstype

træningstyper

Kend din træningstype

Først når du ved, hvem du er, og hvad du gør, kan du gøre det anderledes og bedre. Nedenfor fortæller konsulent Flemming Christensen op tre typiske træningstyper, og kommer med forslag til, hvad du med fordel kan kaste dig over af nye motionsformer.

Den hurtige
Sådan er du: Du går gerne forrest og tager andre med dig. Du arbejder i en opsøgende rolle som f.eks. sælger, selvstændig eller leder. Du er energisk, målrettet, passioneret og kan godt lide, at det går lidt hurtigt. Du er typen, der sidder til et møde og tænker: Kom nu i gang!

Sådan træner du: Også når du træner, er du målrettet og holder af tempo og effektivitet. Måske er du i gang med at træne dig op til et triatlon, eller også er du typen, der fræser af sted med babyjoggeren og går til spinning tre gange om ugen.

Sådan bør du også træne: Fordi du er så ekstremt fokuseret, er der fare for, at du ikke får restitueret og dermed risikerer at brænde ud. Derfor skal du huske at få slappet af, få perspektiv på det, du gør, og set dig selv lidt på afstand. Træningsformer som yoga og pilates vil være oplagt for dig at prøve. Og selv om de første par gange vil virke ulidelige langsomme og kedelige, vil du med tiden finde ud af, at det måske egentligt er meget fedt. Du vil få en pause, der gør, at du vil blive bedre til at stoppe op og finde ud af, om du er på den rette kurs i livet.

LÆS OGSÅ: Her er det nye sundhedsideal for kvinder

Den svedforskrækkede
Sådan er du: Du er meget oppe i dit hoved. Arbejdsmæssigt er du ekspert på dit eget felt, hvad enten du er ingeniør, kunstner, håndværker, akademiker eller noget helt femte. Du er eftertænksom, dybsindig, afventende og kan opleve det som invaderende, hvis du bliver afkrævet et hurtigt svar.

Sådan træner du: Du er så meget oppe i hovedet, at du ofte slet ikke dyrker noget motion, og hvis du gør, er der måske tale om en gåtur, yoga eller noget andet indadvendt.

Sådan bør du også træne: Fordi du er så meget oppe i dit hoved og så lidt i kroppen, vil det være godt for dig at komme ud af din komfortzone og mærke kroppen og dermed dig selv. Udfordringen for dig er at få det, der er derinde, ud. Gør noget, du aldrig ville gøre – som spinning, hvor der bliver råbt og spillet høj musik, eller kickboksning. Når du på den måde pludselig kan mærke dig selv, bliver det med tiden nemmere at få sagt, hvad du mener.

Den planlæggende
Sådan er du: Du kan godt lide, at der er orden i sagerne. Du er f.eks. den administrative medarbejder på arbejdspladsen, der sørger for at tingene glider, som de skal. Du er pligttro, ansvarsfuld, fokuseret på at gøre det rigtige og tror på, at man skal yde, før man kan nyde.

Sådan træner du: Du værdsætter, når der er disciplin omkring dig, så du ikke er den, der skal være den ansvarlige. Måske går du i fitnesscentret på faste tidspunkter to-tre gange om ugen, og du har det bedst, hvis du ved, hvad der skal foregå, og hvad du kan forvente.

Sådan bør du også træne: For dig vil det være godt at prøve at overgive dig til det ukendte og lære at slappe af i det. Find ud af, at det godt kan være lidt impulsivt og spontant, uden at der sker noget frygteligt af den grund. Så selv om du er typen, der siger "poledancing er slet ikke noget for mig" så prøv det! Eller meld dig til en bootcamp eller crossfit, hvor du afgiver alt kontrol og bliver smadret rundt. Det vil være en lettelse for dig at lære at kunne give slip.


LÆS OGSÅ: Du er sundere, end du tror

Vil du vide mere...

...om din personlighedstype eller har du svært ved at finde dig selv i en af de tre træningstyper, kan du på Thinkaboutit.dk/typetest tage en enneagramtest. Enneagrammet inddeler folk i ni typer, der hver især hører ind under en af de tre træningstyper:

Den hurtige er type 3,7,8
Den svedforskrækkede er type 4,5,9

Den planlæggende er type 1,2,6,