TILMELD DIG KVINDELØBET SENEST D. 30. APRIL FOR KUN 259 KR.

skøre kure
Foto: Peter Nørby

skøre kure

Kloge kvinder og deres dumme kure

Tænk, hvis du kunne tabe dig de sidste kilo? Hurtigt endda? Det har de fleste af os vist drømt om. Mød tre kloge kvinder, der tog chancen og kastede sig over en af de mange lynkure, selv om det lød lidt for godt til at være sandt.


„SUPPE TIL ALLE MÅLTIDER – DET VAR HELT ÅNDSSVAGT”

Det startede med Rigshospitalets suppekur, og siden har Carina Holm Hansen prøvet mange forskellige kure. I dag følger hun dem ikke længere slavisk, i stedet plukker hun det bedste ud og dropper resten.
– Tænk, at vi kunne finde på at tage en vanvittig kur, fordi den hed noget med et hospital. Sådan siger Carina Holm Hansen i dag om mødet med sin første kur, Rigshospitalets suppekur. Som teenager kastede hun sig ud i den sammen med sin mor og sin søster – og en hel del andre i deres omgangskreds. Kuren strækker sig over 14 dage med en fedtforbrændende suppe som udgangspunkt alle dagene. Derudover må du supplere med forskellige ting, så du spiser suppe plus frugt den første dag, suppe plus grønsager den næste og… så kom Carina vist ikke længere.
– Jeg kan huske, at min mors veninde ringede efter én dag og sagde: „Jeg vil slå ihjel for et stykke toastbrød.” Vi kunne slet ikke holde den. Det var helt åndssvagt. Efter én dag, hvor vi kun havde spist suppe og frugt og kunne se frem til grønsager dagen efter, stoppede vi, fortæller hun.

ALL IN PÅ FÅ KULHYDRATER
Så den kur kom der ikke så meget andet end sjov ud af. Men da Carina var 24 år, rullede Atkins-bølgen indover, og hun blev opslugt af den danske udgave „Nem mad uden kulhydrater” af Inger Hvidtfeldt og Benny Pedersen, hvor man kun skulle spise få kulhydrater.
– Det var første gang, jeg virkelig gik op i en kur. Jeg gik all in og spiste masser af kød og grønsager. I starten fik jeg det vildt dårligt med hovedpine og træthed, men langsomt begyndte jeg at få det bedre. Og det var ret sjovt at opleve, at jeg slet ikke fik de der cravings, hvor man bare skal have en Snickers. Men det var ikke så nemt pludselig at leve et liv uden kulhydrater.
– Det var virkelig besværligt. Dengang havde jeg ingen børn og var kendt i vennekredsen for kun at have en dåse makrel og en ramme øl i køleskabet, fordi vi altid spiste ude. Og så stod jeg pludselig der og stegte frikadeller, pakkede dem i bokse og tog dem med på arbejde. Det var en omvæltning, fortæller Carina og griner. Hun fulgte kuren i en måneds tid. Og det virkede, for kiloene raslede af, men det var ikke en livsstil, hun havde lyst til at følge altid.
– Den var meget effektiv, men jeg kan ikke leve et liv uden kulhydrater. Selvfølgelig skal man kunne spise en rugbrødsmad. Det er jo helt tosset. Og så er det bare en stor social belastning ikke at kunne spise det mad, der bliver serveret for én.


FOKUS PÅ SUNDHED UDEN KUR
Siden har Carina fulgt forskellige kure som f.eks. Ninkas „Kernesund familie” og Anne Bechs „Bikini Bootcamp”, men slet ikke på samme dedikerede niveau som tidligere. Da hun var yngre, gik Carina på kur, fordi hun gerne ville se godt ud. I dag handler det mere om sundhed og om at have det godt.
– Jeg synes, det er superfedt med inspiration, men jeg starter ikke fra side ét eller følger en bootcamp i fire uger. Det gider jeg ikke. I dag lytter jeg til eksperterne og ser, hvordan det passer ind i mit liv. F.eks. havde jeg en tendens til at sidde og snacke gulerødder og mandler hele tiden, men nu viser forskning, at det er sundt at give kroppen en pause, så den ikke skal forbrænde hele tiden. Det er fedt at lære nogle nye ting og rykke lidt ved standardindstillingen. Den største åbenbaring for mig var at komme dertil, hvor jeg ikke længere havde lyst eller behov for at spise usundt. For da jeg levede efter alle de stramme regler, undertrykkede jeg bare behovet – og så kunne jeg pludselig tage mig selv i at spise chokolade, mens jeg talte i telefon.

NAVN
: Carina Holm Hansen, 33.
JOB: Ejer og blogger af abetteryou.tv, et video information-site om personlig udvikling.
PRIVAT: Bor i Hvidovre med sin mand og to børn, Elva, 7 og Carlo, 3.
SPORT: Løb, yoga og styrketræning.


„JEG TABTE MIG – MEN JEG GØR DET ALDRIG IGEN”

Rikke Vigstrup Dalgaard, 39, har prøvet mange forskellige kure, men den værste var uden tvivl hvidløgssmoothie-kuren – især for hendes omgivelser.

– Den ekstreme hvidløgskur var mest uudholdelig for min mand og børn, tror jeg, men lugten de sidste dage var nu også ret slem, fortæller Rikke Vigstrup Dalgaard For nogle år siden faldt hun over en 10-dages udrensningskur med hvidløg i hovedrollen. Og den skulle prøves. Hun måtte kun spise frugt, grønsager, æg og nødder. De første fem dage skulle hun desuden drikke forskellige slags te, og de sidste fem dage kom der så en særlig hvidløgssmoothien så på banen.
– Jeg startede hver morgen med en smoothie lavet på hvidløg, persille og appelsinjuice. Den var virkelig krads. Og for hver dag skulle der flere og flere fed hvidløg i, fortæller Rikke. Formålet med kuren var at blive ren indvendig. Den skulle rense ud i systemet, give renere hud og mere energi – og som sidegevinst et vægttab.
– Kuren holdt, hvad den lovede. Jeg fik det bedre og tabte mig da også et par kilo – men jeg gør det ikke igen. Den der hvidløgscocktail var lige krads nok, griner Rikke.


SOUTH BEACH GJORDE MIG BIMS I HOVEDET

Hvidløgskuren er ikke den eneste kur, Rikke har givet en chance. Ti år tidligere sprang hun sammen med sin mand på den såkaldte South Beach-kur, som tog udgangspunkt i proteiner. Mange proteiner.
Kuren bestod af tre faser. I den første måtte de ikke få kulhydrater overhovedet – og de skulle blive i fasen, indtil de havde nået deres vægttabsmål. Efter to uger gik Rikke videre til fase to, hvor hun måtte tilføje en smule frugt og bær til sin kost. Og endelig i fase tre måtte hun også spise en smule pasta.
– Det var god mad, der smagte godt, men det var et rigtig kedeligt fokus. Alt handlede om det næste måltid. Hvornår måtte jeg spise hvad? Med til kuren fulgte en masse opskrifter, og alt skulle måles og vejes, så de fik de rigtige mængder.
– Det var vildt besværligt at skulle måle og veje alting. Og det gav et helt vildt stort madspild med alle de forskellige opskrifter. Efter en måneds tid kastede Rikke håndklædet i ringen.
– Jeg stoppede, fordi det begyndte at gå ud over fedtvævet i hjernen. Min hjerne virkede ikke længere. Jeg gik i stå i sætninger og kunne ikke huske, hvad jeg rejste mig efter. Jeg blev bims og ør i hovedet. Det var virkelig ubehageligt, fortæller hun.
Kuren var et forsøg på at lægge kosten om, og Rikke tabte da også en del kilo. Men lige så snart kuren var ovre, tog hun på igen. Ligesom med flere af de andre kure, hun har været på.
– Det er vildt ærgerligt. Især når man har brugt så meget tankevirksomhed på de kure. Men jeg kan godt more mig lidt over det i dag. For ingen af de kure, jeg har været på, har lært mig at moderere min søde tand. Og så bliver man jo nemt hende den sære, der er på kur og har sin egen mad med i tasken. I dag har Rikke fundet et redskab, der fungerer meget bedre end en kur, nemlig appen „Mobile fitness”.
– Den tæller kalorierne for mig og hjælper mig til ikke at spise for meget. Så den er blevet mit anker, når jeg lige har brug for at have fokus på kosten, fortæller hun.

 

NAVN: Rikke Vigstrup Dalgaard, 39.
JOB: Fysioterapeut.
PRIVAT: Bor i Gentofte med sin mand og tre børn på 12, 9 og 4.
SPORT: Zumba, løb, cykel og svømning.


„JEG BLEV SULTEN, TRÆT OG HAVDE SLET INGEN ENERGI”
I 14 dage levede Kirsten Schumann, 47, skiftevis udelukkende af vand med citron og normal kost. Men kuren levede ikke helt op til forventningerne…

Fastekure er meget moderne i øjeblikket, men allerede for tre år siden hoppede Kirsten Schumann med på en udrensningskur med indlagte fastedage, og hendes forventninger var store. Kuren skulle eftersigende både rense ud i kroppens systemer, gøre huden ung og spændstig – og få kiloene til at rasle af.
– Jeg læste om den i et blad og blev helt begejstret ved tanken, fortæller Kirsten. Kuren bestod af to fastedage, hvor hun kun måtte drikke vand med citron. Intet andet. Og derefter to dage, hvor hun tilgengæld måtte spise lige, hvad hun havde lyst til. Og sådan fortsatte det.
– Jeg tror, jeg holdt ud i 14 dage, for det fungerede slet ikke. Jeg blev sulten og træt og havde slet ingen energi. Citronsaften skulle give lidt saft og kraft, men det eneste jeg tænkte på de dage, jeg fastede, var mad. Jeg kunne slet ikke koncentrere mig om andet. Og når jeg så måtte spise, gik jeg helt amok i alt, hvad jeg havde drømt om de to dage forinden. Det var virkelig ikke sundt. Kuren havde heller ikke den lovede effekt. Kirsten hverken tabte sig eller kom til at se yngre ud.
– Jeg kan godt spørge mig selv i dag, hvorfor i alverden jeg hoppede på den? Vand med citron? Men hvad gør man ikke for at blive sund og slank? Jeg bliver let begejstret, når jeg lige læser om noget i et blad, så jeg hopper i med begge ben, og når jeg så står midt i det, kan jeg godt se, at det er helt hen i vejret, fortæller Kirsten med et smil.

DRØMMEN OM EN MINDRE MAVE
Vand med citron-kuren er da heller ikke det eneste, Kirsten har kastet sig over. For et års tid siden var hun på en proteinkur, hvor opskriften hed nul kulhydrat.
– Det skulle være så godt med proteiner, havde jeg hørt, mens kulhydrater får dig til at tage på og gør din mave oppustet, så kuren lovede, at ens mave ville blive mindre, hvis man holdt sig til proteiner. Jeg har aldrig været den superslanke type, så det lød jo rigtigt godt. Kirsten tænkte, at de nemmeste og hurtigste kilder til protein var kød og æg. Så det spiste hun. Hele tiden.
– Jeg ved godt, man også kan få proteiner på andre måder, men jeg kommer nemt til at overdrive, og så fokuserer jeg kun på det, jeg er i gang med og overhører fuldstændig den sunde fornuft, der ligger inde bagved. Så jeg var så dum, at jeg kun spiste kød og æg – og supplerede med en lille smule mandler og nødder for at få det sunde fedt, men det var ikke meget. Kirsten holdt kuren i to-tre måneder, og maven svandt da også en smule ind. Men det var ikke den eneste virkning.
– Jeg fik så ondt i mine led, nærmest som om jeg havde fået gigt. Så i stedet for at føle mig ung og fit, følte jeg mig bare gammel og slidt. Jeg kunne godt se, at det hjalp, at min mave blev mindre, men det var bestemt ikke sundt for kroppen.


SLUT MED LYNKURE
I dag har Kirsten lagt de ensidige kure på hylden. I hvert fald for en stund.
– Set i bakspejlet er det ikke rationelt med sådanne kure, hvor man kun må spise én ting. Det gælder jo om at ændre sin livsstil, og jeg er kommet frem til, at en sund og varieret kost nok er det sundeste for min krop. Så hun har kastet sig over motion i stedet. Kirsten er begyndt at styrketræne, hun dyrker yoga tre gange om ugen og drøner gerne gennem Grib Skov på mountainbike med sin datter om søndagen. Og det virker.
– Efter jeg er begyndt at træne, har jeg automatisk fået mindre lyst til at spise usundt, men når det sker, synder jeg med manér i stedet for at få dårlig samvittighed over det. Det fungerer meget bedre på den måde.

NAVN: Kirsten Schumann, 47.
JOB: Regnskabschef.
PRIVAT: Bor i Græsted med sin mand og to børn på 22 og 10 år.
SPORT: Styrketræning, yoga og mountainbike.

SE OGSÅ: 10 ting, du skal vide om forbrænding

SE OGSÅ: Kalorieguide: Drikker du dig tyk?

Se, hvad vi ellers skriver om: Slankekur og Suppekur