Maria Højgaard Andersen

Foto: Privat

Klumme: Skal jeg virkelig vælge mellem at være klog og sexet?

Klummeskribent Maria Højgaard Andersen gør op med at blive stillet over for valget: Vil du være klog eller sexet.

Jeg føler, at jeg hele mit liv har stået over for et valg: Enten kunne jeg være sådan én, mænd syntes var sexet, eller også kunne jeg være sådan én, som mænd syntes var klog og derfor respekterede.

Tit er valget blevet taget for mig.

Da jeg var barn, var jeg ikke en af de pæne piger. Jeg var tyk, havde pagehår og brugte mere tid på at læse bøger og spille PlayStation end på at lægge neglelak og plukke øjenbryn. Jeg var så bange for andre piger, fordi jeg troede, at de ville dømme mig, og det ledte mig til at blive en pick me girl. Én, der ikke var som de andre piger. Én, der ikke gik op i åndssvage feminine ting.

Jeg var decideret antifeminist, for hvad havde kvinder egentlig gjort for mig?

Jeg udnyttede enhver mulighed for at nedgøre klassisk feminine piger, fordi de udgjorde den største trussel for mig. Jeg var ikke bange for seriemordere eller monstre, jeg var bange for høje, tynde piger med langt, lyst hår med smukke krøller og perfekt makeup.

På et tidspunkt skiftede noget inden i mig, og en dag var jeg rødglødende intersektionel feminist.

Men jeg kan stadig mærke, at jeg bliver stillet over for valget; vil du være klog eller sexet?

Selfie eller ej?

På et tidspunkt i mine 20’ere kan jeg huske, at min familie gjorde grin med mig, fordi jeg havde lagt selfies ud på de sociale medier, og jeg havde meget svært ved at forstå det. Alle andre gjorde det jo. Det var bare som om, der var en anden forventning til mig.

For nylig havde jeg trænet, og mens jeg stod der i træningsshorts og leopardbikinitop, besluttede jeg mig for at tage et billede. Fordi jeg havde det godt. Indeni og udenpå.

Som kvinde er det sjældent, at de to ting får lov til at eksistere på samme tid. Men jeg tøvede virkelig meget. For hvad ville folk tænke? At jeg gerne ville have opmærksomhed? At det var en thirst trap? At jeg på en eller anden måde shamede folk i en større krop end mig, fordi jeg det sidste år har tabt 20 kilo? Jeg kom til at tænke på Sara Bro, der for nylig i dette medie har modtaget kritik for at vise billeder af sin krop.

Jeg tænkte også på, at jeg havde lagt en selfie op fra en solbadningsseance, hvor en tidligere flirt beskyldte mig for at retouchere mine billeder. Pludseligt var jeg bange for at gøre det; lægge billedet op. Af samme årsag endte jeg med at gøre det. For jeg har det meget svært med at blive begrænset i min ytringsfrihed.

Og reaktionen var overvældende.

Kvinder, jeg kender mere eller mindre godt, sendte hjerter og ild i min retning eller kom med søde kommentarer. Ikke et eneste negativt ord. Og hvorfor skulle de? Min IQ er ikke dalet af, at jeg er stolt af min krop. Jeg ser ikke ned på andres kroppe, fordi de ikke ligner min, og jeg anerkender fuldt ud, at mit tyndhedsprivilegie aldrig har været større.

Luder/madonna-komplekset lever stadig

Hvorfor er det, at vi godt kan acceptere, at kendte mennesker kan være både intelligente og sexede, men ikke de mennesker, vi kender? Eller. Når jeg siger vi, så er det jo nok kun halvdelen af os, der ikke kan det.

Min fornemmelse er nemlig, at det i høj grad er mænd, der gerne vil have den opdeling. Luder/madonna-komplekset lever i bedste velgående.

Jeg kan huske, at jeg engang snakkede med en pilot, der, når han var single, dyrkede vild sex med forskellige kvinder, men når han fik en kæreste, så insisterede han på, at hun skulle være en prinsesse, og prinsesser dyrker ikke analsex.

Jeg kom til at tænke på folk, jeg kender til, der i den grad går forrest og viser, at man både kan være sexede og intelligente.

Louise Kjølsen – Twerk Queen – der både twerker og er psykolog.

Sofie Riise Nors, der både ligner præcis de piger, der havde skræmt livet af mig, da jeg var yngre, og er en genial tegneserieskaber og forfatter.

Tessa, der rapper eksplicit om sex, klæder sig nedringet og med lange sorte støvler og ved årsskiftet holdt nytårstale på DR2. Megan Thee Stallion, der, ud over at være en helt fantastisk amerikansk rapper og sexet som bare fanden, er lige ved at færdiggøre sin uddannelse på Texas Sourthen, hvor hun får en grad i sundhedsadministration.

Det burde ikke være nødvendigt at sige, at kvinder kan være både-og i 2021, men på trods af, at jeg BURDE være en af dem, der ved det, så slår jeg stadig mig selv i hovedet med, at jeg bliver nødt til at vælge.

Når visse mænd vil prøve at presse én til at vælge mellem at være én af dem, de vil bolle eller én af dem, de rent faktisk ser som mennesker, så tror jeg på, at vi har et valg. Og jeg vælger at blokere de fjolser tilbage til stenalderen, hvor de hører til.

Om klummeskribenten

Maria Højgaard Andersen er 30 år gammel. Hun blev single under coronakrisen. Hun har en professionsbachelor i journalistik fra Danmarks Medie- og journalisthøjskole. Tidligere tv-tilrettelægger og redaktionsassistent. Er nu ved at uddanne sig til kleinsmed.

Klummen er et udtryk for skribentens egne holdninger.

Se, hvad vi ellers skriver om: Sociale medier, Klumme og Selvværd