Vægt og kost
SPONSORERET indhold

Kosten betyder alt

Det er dit indtag af mad, der spiller den største rolle for, om du kan holde din vægt, eller om du nogensinde taber de tre kilo, du drømmer om. Meget mere end motionen gør. Så vil du gerne tabe dig, skal du faktisk hellere spise mindre og sundere end løbe en tur. Forvirret? Bliv klogere her.

Af:: Christina Bølling Foto: Bulls Press
05. aug. 2012 | Sundhed | ALT for damerne

Du har sikkert læst det mange gange, også her i ALT for damerne: Hvis du gerne vil tabe dig, skal du opbygge muskler, fordi muskler er med til at forbrænde fedt. Jo flere muskler du har, jo hurtigere tikker dit stofskifte også. Så jo mere styrketræning, jo højere stofskifte. Men hvad nu hvis… du i stedet for træne mere med henblik på at forbrænde mere bare spiste lidt mindre?

Personlig træner og kostrådgiver Krisztina Maria fra bl.a. Palm Fitness sætter en ære i at sige sandheden om vægttab til sine kunder. De skal vide, hvad kosten betyder, også selv om de kommer for at blive trænet. Kosten betyder nemlig SÅ meget for vægten. For de fleste mere end motionen, forklarer hun.

– Jeg ser gang på gang, at resultaterne først viser sig, når folk også er klar til at gøre noget ved deres kost. Jeg anbefaler altid de kunder, der gerne vil tabe fedt og opbygge muskler – og det vil de fleste jo gerne – at skære ned på alle de hurtige kulhydrater, fordi de er dårlige for kroppen og blodsukkeret, og fordi de binder væske, ligesom når du spiser for meget salt. Jeg kan også se det på mig selv, hvis jeg en dag har spist mange kulhydrater. Jeg bliver mere oppustet. Det får mig ikke til at droppe de ting, men det er bare vigtigt at være bevidst om, at kosten er sindssygt vigtig, siger Maria Krisztina.

Du ser ud, som du spiser
Hvis du gør det op i procent, så er kosten 80% og motion 20%. Du kan ikke bare spise løs af buffeten, fordi du har trænet om morgenen. Du kan hurtigt spise 800-1.000 kalorier, men det tager altså to timer at forbrænde så mange kalorier.

– De fleste er nødt til at sætte noget andet stedet, meget få kan spise lige, hvad der passer dem, siger Maria Krisztina.

Hun anbefaler, at man holder sig fra deciderede kure og i stedet skærper bevidstheden.

– Skriv ned, hvad du spiser i en periode. Det hele – også når du går planken ud, fordi du er begyndt at spise slik og flødeboller, selv om du havde lovet dig selv ikke at gøre det. Forudsætningen for at kunne ændre sine vaner er jo, at man kender dem!

Køb en lille notesbog og hav den med de næste par uger. Og alt skal skrives ned. Den lille håndfuld lakridser på arbejde, de tre drinks lørdag aften osv. Efter to uger kan du kigge nærmere på, hvor meget, hvornår og især hvad, du spiser. Selv om du synes du lever sundt, vil du sikkert kunne finde nogle enkelte ting i noterne, som du enten har fortrængt eller som faktisk er ret nemme at ændre på.

Dine nye spisevaner
Alene det at erkende, at man måske spiser for meget, er en øjenåbner. Mindre portioner kan gøre en kæmpe forskel, ligesom du måske kan løse dit vægtproblem ved ikke at tage to gange, men at nøjes med én. Alt sammen noget de fleste af os kan overskue. I en periode i hvert fald.

– Jeg fraråder, at man følger en stram kostplan. Det handler om at lære sig selv at vælge den rigtige mad. Protein (bl.a. kød og æg, red.) er vigtigt, men mange får for lidt eller overdriver. Det er ikke nødvendigt. Du skal have, hvad der svarer til en håndfuld protein til hvert måltid kombineret med kulhydrater i form af frugt, grønt og grove fuldkornsprodukter og sundt fedt.

Og det faktum, at det er sundt fedt, ændrer jo ikke på, at det er… fedt. Så når du i sundhedens tjeneste pøser ekstra fedt på din grød om morgenen, som mange sundhedsguruer har anbefalet, kan det godt være, at det er slankt, men ikke nødvendigvis slankende. Lidt sundt fedt til hvert måltid f.eks. en teskefuld olivenolie, en lille håndfuld nødder eller et par skiver avokado er rigeligt, siger Krisztina Maria.

Men husk ikke at blive fanatisk, det bliver dit liv simpelthen for trist af.

– Mad jo en fantastisk kilde til glæde. Både når vi laver den og bagefter, når vi nyder den. Hvis du har levet hele dit liv på slankekur, kommer du let til at føle, at du er blevet „snydt“ for glæden, fordi den dårlige samvittighed hele tiden har ligget og luret. Sådan er det jo ikke, for du må jo egentlig spise alt – i kontrollerede mængder. Så husk at nyde den mad, du får, i stedet for at ærgre dig over den, du ikke får.

Og give dig selv lov til at spise det sjove en gang imellem også, ikke?


Læs også: Snyd dig slank