SIDSTE CHANCE – KOM MED TIL DANMARKS HYGGELIGSTE KVINDELØB

Martin Bonde Mogensen er indehaver af Kropsinstituttet og forfatter til "Den fede faste".
Foto: Presse Martin Bonde Mogensen er indehaver af Kropsinstituttet og forfatter til "Den fede faste".

Kropsinstituttet

Kostterapeut: ”På 24 dage tabte jeg 7,5 kilo”

Martin Bonde Mogensen døjede med acne og overvægt som ung, men fandt for 10 år siden løsningen på problemerne med en kur, der består grøntsager og juice i perioder. Få kostterapeutens bedste tip her.

Hvad går din kur ud på (og hvordan adskiller den sig fra andre)?
Du sender din krop på ferie i 3, 7, 14 eller 24 dage. Du spiser alt, hvad du kan, fra en velsmagende, vitaminrig vegetarbuffet. Opskrifterne til den letfordøjelige mad finder du bag i min bog "Den fede faste". Når du har tygget af munden, går du på grønsagssaft, vand og urtete i en, to eller fire dage. Så enkelt er det.

- Hele vores helbred og sundhed ligger i vores tarmsystem. Hvis dit tarmsystem er i balance, så har kroppen det godt. Derfor er der også visse fødevarer, som kan være med til at dræne vores system så som hvede, alkohol, sukker osv., som du skal holde dig fra. Du skal ikke tælle kalorier, for hvis kroppen er i balance, så skal den nok tabe sig, hvis det er det, den har brug for eller tage på, hvis det er det den har brug for.

Hvad opnår man ved at gå på din kur?
- En million danskere lider af allergi, flere hundredtusind er på antidepressiv medicin, tager syreholdig medicin, blodtrykssænkende medicin og kolesterolnedsættende medicin for slet ikke at tale om alle dem, der lider af fordøjelsesproblemer, hovedpine, migræne og jeg kunne blive ved. Bogen henvender sig til alle de mennesker, og jeg vil vove den påstand, at 90 procent kunne spise sig fra at skulle tage medicin eller få det mærkbart bedre.

Hvem skal gå på din kur?
- ALLE har godt af at følge den for alle har godt af at spise mad, som er fyldt med næring, vitaminer, mineraler og antioxidanter. Det har vi alle brug for; om vi er syge, har ondt eller bare vil hæve niveauet for vores sundhed.

- Der er nogle grupper, som ikke bør faste og det er gravide eller hvis du ammer, der er folk på antidepressiv (med mindre de har snakket med en læge om det). Ellers kan alle gøre det under de kontrollerede koncepter i bogen.

Hvad er dine tre bedste sundhedstip?
Pres mindst 1/2 liter fristpresset juice hver dag. 80 % grøntsager og 20 % frugt.
Drik mindst 2 liter vand om dagen.
Sov senest kl. 23 og mindst i 6-7 timer.

Hvordan er du endt med den kur?
- Jeg har selv været overvægtig, lad og ugidelig, haft uren hud og havde fuldstændig mistet al sund fornuft omkring mit helbred. Jeg fulgte konceptet for mere end 10 år siden, og på 24 dage forsvandt min dårlige fordøjelse gennem mange år, min hud blev pæn som aldrig før, jeg fik energi som var højere end nogensinde. Og så tabte jeg 7,5 kg. Hvis alt dette kunne ske for mig på kun 24 dage, blev jeg nødt til at vide mere om kostens betydning for vores helbred og begyndte at uddanne mig i Schweiz, England, USA og Sri Lanka.

- Derudover kan jeg fortælle dig, at jeg også har spist mig ud af en kraftig hundeallergi, så jeg i dag kan bo med en hund. Jeg er gået fra at være steril og ikke kunne få børn, til efter 5 år at have spist mig til en bedre sædkvalitet, der gjorde at min kone endelig blev gravid. I dag er vores søn Malte halvandet år gammel. Som 23-årig var jeg en over 100 kg fed sømand. Så hvis jeg kan, så kan alle.

Hvornår overtrådte du sidst dine egne sundhedsidealer?
- Det gjorde jeg, da jeg var på ferie i starten af 2014. Her spiste jeg for meget brød, fik lidt alkohol og for meget sukker. Efter jeg kom hjem tog jeg 2 dage på ren juice, og så var jeg tilbage i det sunde spor. Jeg lever ikke et liv, hvor jeg er fanatisk, det tror jeg ikke på med mindre man har en sygdom, hvor man er nødt til og gøre sådan. Det er jo balancen, der er vigtig.

Hvad spiser du, hvis du bliver lækkersulten?
Så spiser jeg ofte nødder og mandler. Jeg har dog også en svaghed for lakrids. Men en sød tand har jeg som udgangspunkt ikke.

Hvad, oplever du, er den største udfordring ved at leve sundt?
- Det kan være svært og få noget ordentlig mad, hvis man er på farten. Det eneste sunde, du kan finde på en tankstation er en kildevand og et stykke gammel frugt. Det er jo fuldstændig sindssygt, at det kan være så svært at få sund mad.

Hvad er den største kompliment, du har fået for din krop/livsstil?
- Jeg hører ofte at min hud er utrolig pæn, og jeg har glød. Huden fortæller "hudløst" ærligt, hvordan din krop har det.

Hvad bør man altid have i køleskabet?
Friske grøntsager i alle afskygninger, god olie som MK-olie, mælkesyrebakterier, frisk fisk, bær, rodfrugter. Dertil har jeg ofte også æg i mit køleskab.

Hvad er dit bedste råd til at komme af med de stride 3 kilo, mange kvinder kæmper med?
Hvis det skal gå stærkt så tag 2-4 juicedage, så er de væk. Hvis det skal være over lidt længere tid, så fjern ALT gluten og tage koldvandsbade for at aktivere lymfesystemet, som er med til at tømme ud for noget af den overskydende væske, vi har i kroppen. Gå i seng kl. 22 og sov i 8 timer. Når en krop ikke får søvn nok, har den meget svært ved og tabe sig. Hvis kroppen er stresset, vil hård træning være det rene selvmål, du skal i stedet ud og powerwalke 30-45 min hver dag. Så får du din stress ned, frisk luft og så rasler kiloene af!

LÆS OGSÅ: Én kage kan få skovlen under stenaldermanden

TEMA: 10 af de sunde

I løbet af januar giver vi dig overblik over de mange muligheder, du har, hvis du ønsker at slanke dig eller optimere din sundhed. Vi har spurgt 10 af landets bedste og mest populære slanke- og sundhedseksperter, hvad du kan få ud af deres kur og hvordan du bærer dig ad.

Martin Bonde Mogensen er body-sds- og kropsterapeut, kostvejleder og livsstilscoach og forfatter til bogen Den fede faste, der udkom 15. januar. Læs mere på Kropsinstituttet.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Juicekur