Kost og løbetræning
Foto: iStock Ud med yankeebarer og ind med energirig mad, når du løbetræner.

Kost og løbetræning

Løber: Sådan skal du spise

Find ud af hvor tit og hvor meget du skal spise, hvis du løbetræner ofte.

Glem alt om at spise tre måltider om dagen, hvis du er en fast løber – spis hellere seks. Men planlæg gerne seks mindre måltider i stedet for tre store, fordi det passer bedre til din krops energibehov, når du skruer dit aktivitetsniveau i vejret. En ekstra gevinst ved flere måltider er, at det skruer din forbrænding i vejret – lige meget om du vil tabe dig, have mere energi eller bare løbe bedre. Når kroppen er i energioverskud, lagres den ekstra energi som fedt i kroppen. Sagt på en anden måde: Du skal finde en balance mellem energien, du indtager gennem mad og drikke kontra den energi, du forbrænder under din løbetur. Hvis du vil løbe godt, så spis regelmæssigt og gerne et par timer før din løbetur, men ikke for meget.

Et stabilt blodsukker er den store gevinst ved flere måltider. Når du begynder at spise oftere, kan du glæde dig over, at du slipper for blodsukkerudsving – for mange er det virkelig en øjenåbner. Hvis du har været en slikmund, vil du formentlig opdage, at du lettere kan klare dig uden slik og søde sager, fordi du får flere måltider. Det svære: Pas på portionerne! Er du tilfreds med din vægt, skal du bare spise, som du gør nu – bare fordelt over flere måltider. Mange tror, at hvis man skal tabe sig, så skal man skære alle kulhydrater ud af sin kost, det skal du ikke, for du kan ikke løbe optimalt, hvis ikke du får kulhydrater nok. Der er tale om kulhydrater i kategorien grove kulhydrater som fuldkorn, bønner, linser, quinoa og havregryn, der indeholder en stor mængde kostfibre. De hurtige som hvid pasta, hvide ris, kartofler og cornflakes, som man tidligere har forbundet med løbere, bør gemmes til særlige lejligheder.

LÆS OGSÅ: Chris MacDonalds bedste slanketip til løbere

Hvis du ved, at du er supersulten om morgenen, så „lån“ 150 kalorier fra dit formiddagsmåltid, og suppler morgenmaden med et æg og et stykke fuldkornsrugbrød. Det mætter længe– og nøjes med et æble og en kop te kl. 10.

Hvad så med energibarer og geléer? Glem dem foreløbig. Dit energi- og næringsmæssige behov kan sagtens dækkes ind gennem almindelig hverdagskost. Energibarer m.m. er til konkurrencer, hvor du løber ved moderat til høj intensitet i mere end 60 min. Desuden indeholder energibarer og geléer meget energi og vil være med til at øge dit samlede energiindtag. Hvis det smager som en yankeebar, så er det nok en yankeebar…

LÆS OGSÅ: Er dette verdens bedste kur?

Gå ikke glip af de seneste artikler! Tilmeld dig ALT for damernes nyhedsbrev her.