Løbeskotest: Her er de bedste
SPONSORERET indhold

Løbeskotest: Her er de bedste

Af:: Camilla Frank, Christina Bølling og Marie Kaufholz
02. maj. 2013 | Sundhed | ALT for damerne

Hvem: Marie Kaufholz

Så langt løber jeg: 2–3 gange om ugen 4–6 km.

Underlag: Asfalt, grus, brosten.

Bedste løbesko–oplevelse: Mine første ”rigtige” løbesko fra det ikke særlig kendte mærke Mizuno er det bedste par, jeg nogensinde har haft. Faktisk har jeg haft to helt ens par af dem, fordi jeg ikke kunne finde et andet par, der var lige så gode.

Værste løbesko–oplevelse: Da jeg begyndte at løbe for ca. tre år siden, tænkte jeg, at jeg da bare kunne bruge de gamle gummisko jeg havde i skabet. Det kan ikke anbefales. Altså overhovedet.

I skabet derhjemme har jeg…: Helt utrolig mange par løbesko (en arbejdsskade), men jeg ender som regel i mine Mizuno eller et par Nike Lunarglide.
Maries løbestil: Jesper Schack tester Maries løbestil som neutral, dvs. at hendes fod afvikler med neutral belastning hen over underlaget. Der behøver ikke være stabilitetskiler i skoen, da foden afvikler uden at vrikke ind eller ud. 

LÆS OGSÅ: Sådan finder du de rigtige løbesko

Nike Lunarglide 4, 1100 kr.  
Om skoen: En let mængdetræningssko med en god støddæmpning. Skoen er meget fleksibel og egner sig til løbere, der løber neutralt eller med en let overpronation. Pasformen er god til den lidt bredere forfod. Flywire system af flere snører der løber rundt om midtfoden sikrer at foden holdes på plads. Den udvendige hælkappe sidder tæt og sikrer et godt hælgreb.

Marie om skoen: Der er så meget bounce i de her sko, at jeg lidt føler jeg hopper rundt i lejligheden, da jeg tager dem på. Lidt underlige at gå i, men virkelig gode at løbe i. De er lidt klumpede omkring hælen, synes jeg, så kommer til at støde dem ind i hinanden de første par minutter, men herefter går det over stok og sten.

Test-tur (underlag og længde): Dobbelttestede dem både på løbebånd og udenfor på asfalt/grus. Der er ikke noget med at gå dem til, de passer perfekt til start. På grund af det alt det bounce, der er i skoen er de bedre udenfor end på løbebåndet.

Karakter: 4 ud af 5

Asics Nimbus 14, 1500 kr.  
Om skoen: Mængdetræningssko med gel–puder under hæl og forfod sikrer en god støddæmpning også til tungere løbere. Nimbus 4 er blevet lettere end forgængeren og mere fleksibel i sålen. En tætsiddende hælkappe sikrer et godt hælgreb. Pasformen sidder tæt om midtfoden og med god plads til forfoden.

Marie om skoen: Som typen, der helst vil tiltrække sig mindst mulig opmærksomhed på sine løbeture, er de her løbesko en smule højtråbende. Men jeg tilgiver dem, da vi kommer ud på løbeturen. Det her er en supergod klassisk løbesko, der støtter godt om foden, er stabil og robust nok til at kunne klare det småregn og smat, som jeg udsætter dem for.

Test-tur (underlag og længde): 6 km på grus, asfalt og fliser.

Karakter: 4 ud af 5.

Adidas Energyboost, 1.300 kr.
Om skoen: Adidas Energyboost er lavet af et helt nyt materiale, der har en ny form for teknologi i midtsålen, der støtter fodens bevægelser, og frigiver ekstra energi.

Marie om skoen: Jeg tror meget overraskende endelig, jeg har fundet en afløser til mine elskede Mizuno. Energyboost er lette, former sig perfekt om min fod og efter de første par hundrede meter har jeg glemt alt om, at det var meningen, at jeg skulle teste skoen – jeg nyder bare, hvor virkelig god en løbetur jeg har. Jeg har masser af energi og mine fødder spæner af sted, hvilket realistisk set nok har en del at gøre med skoen, der udviklet til at have et såkaldt ”energy return”, så man får mere livlig stødabsorbering. Det virker.

Test-tur (underlag og længde): En meget modbydelig morgentur med sneen piskende ind i ansigtet og iset asfalt. Tror kun jeg fik løbe fire km på første tur med dem. Men det eneste der afkortede turen var vejret og ikke skoen, som i øvrigt fungerede super trods minusgraderne, hvor nogle sko godt kan blive lidt stive i det.

Karakter: 5 ud af 5

Hvem: Camilla Frank

Så langt løber jeg: 6–21,2 km.

Underlag: Løbebånd til de korte intervalture, asfalt og grus over 10 km.

Bedste løbesko–oplevelse: Mit første halvmaraton (fire måneder efter min første søns fødsel) løb jeg på under 1:45. Jeg har aldrig løbet bedre… meget mystisk. Generelt har jeg fundet meget støtte i løbesko fra Asics.

Værste løbesko–oplevelse: Nytårsaftensdag, halvmaraton igen. Jeg løb samme rute x fire i regnvejr og mudder og kø og fik en tid på 2:05. Grr…

I skabet derhjemme har jeg…: Altid mindst to par løbesko, så mine knæ og hofter får støtte, når jeg løber.

Camillas løbestil: Jesper Schack fra Puls Sport kalder Camillas løbestil overpronerende hællanding, dvs. at foden vrikker relativt meget indad under afvikling, hvilket er meget almindeligt blandt kvinder. Camilla har brug for en sko med en stabilitetskile på indersiden, der bremser overpronation. De fås i varierende hårdhed, i Camillas tilfælde anbefales moderat stabilitet.

LÆS OGSÅ: Læs om årets Kvindeløb og tilmeld dig her

Asics GT2000, 1300 kr.
Om skoen: En god mængdetræningssko til dig, der løber mere end 5 km. Med gelpude i hælen i en forholdsvis let og fleksibel model med stabilitetskile på indersiden. Pasformen er til en smal fod og med „tæt” hælkappe.

Camilla om skoen: En meget festlig neonfarvet sko, der pepper løbelooket op. Pasformen svarer til min lange og smalle fod; det føles som at stikke foden i en skræddersyet sok. Let på foden.

Test–tur (underlag og længde): Skoen fungerer bedst, når jeg løber hurtigt på løbebåndet, dér mærker jeg den slet ikke på foden. Når jeg løber i snakke–tempo føles skoen derimod lidt stiv, specielt i hælen, hvor den slutter tæt. Jeg kan ikke helt blive enig med mig selv, om det er en god eller skidt følelse. Som om skoen ikke kan beslutte sig for, om den er bedst til roligt restitutionsløb eller hurtige intervaller…?

Camillas vurdering: Jeg har slidt adskillige Asics–løbesko op, fordi de giver god støtte til min overpronation. Denne model er blød og fleksibel fortil og lidt stivere bagerst, et miks som ikke føles så overbevisende på min fod. På plussiden kan jeg mærke og se på videotesten af min løbestil, at skoen retter landingen op.

Karakter: 3 ud af 5.

Nike Lunarracer 1100 kr.
Om skoen: En superlet sko til korte ture, intervaltræning og opvarmning på løbebånd. Flywiresystemet består af snører omkring det midterste af foden, så den holdes på plads. Den lave vægt gør den bedre til hurtigløb end til lange ture, som kalder på ekstra støddæmpning. Skoen er uden stabilitetskile og kræver derfor både tilvænning og tempo på løbeturen. Jo hurtigere du løber, jo mere lander du på forfoden og jo mindre overpronation. Skoen er en oplagt „2’er” til tempoløb, hvor man har en kraftigere sko til de faste ture.

Camilla om skoen: Pæn sko, og den letteste løbesko jeg nogensinde har prøvet. Men løber jeg nedad bakke? Den indvendige sål, især den forreste del oppe ved storetåen „skråner”, så man bliver tvunget frem på tæerne. Min gamle løbesko var forløber for denne Nike–model, så mine fødder og knæ er vant til mindre støtte på korte tempoture. I starten føles den manglende stødabsorbering lidt som at løbe i „hjemmesko”, men det går over, og så får man lyst til at løbe til!

Test–tur (underlag og længde): Skoen virker lidt sart, så der blev ingen testture udenfor, men derimod intervalløb på løbebånd. I alt fem ture á 6–8 km, og mere end det, skal jeg ikke udsætte mine led for i denne model. Faktisk kan jeg efter fem km mærke lidt stivhed i hofterne – rester af en gammel belastningsskade. Til korte, hurtige ture er skoen glimrende.

Karakter: 4 ud af 5.

Brooks Trance 12, 1500 kr.
Om skoen: Mængdetræningssko (til dig, der løber langt) med stor støddæmpning og kraftig stabilitetskile, der retter foden helt op til neutral afvikling. Skoen vejer derfor lidt mere og egner sig til lange træningsture på hårdt underlag.

Camilla om skoen: Ikke ligefrem hot og fancy, men en klassisk løbesko som den kunne have set ud for 20 år side. Selv om skoen vejer mere i hånden, føles den ikke tung på foden. Den indvendige sål „skråner” også en smule i skoens forreste del, men på en behagelig måde. Skoen sidder godt på min fod.

Test-tur (underlag og længde): Testet både på løbebånd og 10 km på asfalt. Allerede efter få sekunder – ikke minutter – mærker jeg, at denne sko er perfekt til mig. Næsten vægtløs på foden. Jeg løber uden at anstrenge mig 10 % hurtigere end mit normale restitutionsløbstempo. Jeg blev helt glad og må (foreløbig) udnævne den til den bedste løbesko, jeg har prøvet nogensinde.

Karakter: 5 ud 5.

Hvem: Christina Bølling

Så langt løber jeg: Ca. fem gange ugentlig a 45–65 minutter.

Underlag: Mest på asfalt og grus. I weekenden og om sommeren i skov. 

Min bedste løbesko–oplevelse: Første gang jeg opdagede, at jeg rent faktisk elskede at løbe og ALDRIG skulle have pjækket i gymnastiktimerne. Det var i et par NIKE, og jeg har stort set ikke løbet i andet siden.

Min værste løbesko–oplevelse: Vabler, sorte negle og sure tæer er vist en del af „pakken” som løber.

I skabet derhjemme har jeg…: 15 par løbesko, som jeg skifter imellem.

Christinas løbestil: Christina er neutralløber, hun har smalle hofter og undgår derfor den belastning, der typisk følger med brede hofter. Hun lander lidt forskelligt på sine fødder og overpronerer lidt mere på højre end den venstre, hvilket ikke behøver at betyde noget. Dog skal man passe på ikke at vælge en løbesko, der over- eller underkompenserer.

Nike Lunareclipse +2, 1300 kr.
Om skoen: Komfortabel mængdetræningssko til fast underlag, og som passer til en medium bred fod. Skoen har en intelligent mellemsål, som bliver mere fast, jo mere vægt, den udsættes for. Ydersiden af hælen har en plast-kappe, der stabiliserer, indvendig er der to stropper, der strammes, når skoen snøres. Et såkaldt „adaptive fit.”

Christina om skoen: Jeg er glad for farver, men måske ikke lige lilla og orange – sammen! Men det er både useriøst og ligegyldigt, for efter første tur i regn og mudder ligner alle løbesko jo hinanden. Min fod er farveblind, men vild med pasformen. Skoen føles smal, selv om det er medium bredde, hvilket vel egentlig bare betyder, at den passer og støtter, som den skal.

Test-tur (underlag og længde): Testet to gange – på asfalt og på grus. Begge gange var jeg ved at glemme, at jeg skulle mærke efter og teste kritisk. Jeg løb bare! Stødabsorberingen er ikke påtrængende, men den er der på betryggende vis, og man kunne godt løbe 42,2 km på asfalt i skoen, selv om den kun vejer 275 g. En sikker (måske lidt kedelig) vinder!

Karakter: 5 ud af 5

Puma Faas 500 Wn’s, 1000 kr.
Om skoen: Natural running–løbesko med en mellemsål, der er 30 gram lettere end forgængeren og med lavere hældrop (4mm) og mere komfort. Faas har et integreret system, der sænker pronationshastigheden, så risikoen for skader begrænses.

Christina om skoen: Glæder mig vildt til at teste skoen, da jeg ser den. En racer! Jeg øver mig pt. på at sætte tempoet lidt op fra 11 km/t og forestiller mig, at denne forfodsløbesko kan give et skub. Skoen er i størrelse 36. Et halvt nummer mindre end jeg plejer at løbe i, men den passer som en løbehandske, og er nem at spænde.

Test–tur (underlag og længde): Testet to gange på asfalt og sti. Jeg kan mærke mine fødder, jeg kan mærke underlaget under dem, og hvordan min fod smidigt arbejder med balancen. Det er en fed følelse, lidt som at køre i en racerbil. Dette bliver min nye bedste ven til intervalløb.

Karakter: 4,5 ud af 5

Ecco Bio Racer 1100 kr.
Om skoen: Kun 200 g vejer denne Biom Evo Racer, som er en løbesko til natural running med lav profil og mindsket sål- og hælhøjde, så man kan mærke underlaget. Det er en præstationssko, der er ideel til korte træningsture og konkurrencer. 

Christina om skoen: Jeg har før testet Eccos Biom–sko, og dengang passede „vi” absolut ikke sammen. Jeg fik ondt i knæene, men denne er en ny generation, og den ser også pænere ud: Sort, smal og komfortabel med smart og funktionel skrålukning (der giver mening), så foden nærmest bliver „svøbt” i løbesko.

Test-tur (underlag og længde): Lang skovtur, ca. 15 km og i væmmelig vådt vejr. Hårde test–konditioner, som skoen bestod med bravur, eftersom den er en racesko. God føling med underlaget takket være den flade sål, der lægger op til natural running, vandtæt (!) og lige så nydelig efter som før løbeturen. Sidste gang overvejede jeg, om Ecco overhovedet skulle bevæge sig ind på et marked, hvor der er så mange erfarne konkurrenter, denne gang er dommen: En keeper!

Karakter: 4 ud af 5           

LÆS OGSÅ: Løbeteknik: Løber du rigtigt?

Asfalt eller skov? Over–pronation eller neutral? Grim og behagelig, eller pæn og knap så komfortabel? Vi bad tre løbeglade kvinder fra ALT for damerne vælge den bedste løbesko til lige præcis deres løbestil med hjælp fra løbeekspert Jesper Schack fra Puls Sport.

Mangler du et løbemål? Så tilmeld dig ALT for damernes Kvindeløb 2013 her!