Kærlighed og parforhold
Foto: Getty Har to, som lever sammen og elsker hinanden, indgået en stiltiende aftale om at dele ALT? Eller har man lov til at have hemmeligheder i sit parforhold?

Må du lyve over for din kæreste?

Her forsøger Daisy Løvendahl at besvare det svære spørgsmål om, hvornår det er okay at stikke sin kæreste en (lille) løgn.

1. Det kan være kærligt at lyve

Man må aldrig lyve, siger filosoffen Kant. At sige sandheden er ifølge ham et kategorisk imperativ, som ikke kan formes efter omstændigheder. Hvis de fleste par levede sådan, ville der være et meget højere konfliktniveau og mange flere sårede følelser, for kærester lyver for hinanden. De lyver for at dække over de mørke følelser, ambivalensen og den del af dem, som ikke altid peger i retning af forholdet.

En af mine kvindelige klienter er gift med en smuk dame. Hun elsker sin kone helhjertet men har også en hemmelig æske med et nøgenbillede af sin mandlige eks og nogle breve, han skrev. Nogle gange spørger hendes kone: Savner du ham? Tænker du på mænd og deres kroppe? Min klient ser hende i øjnene og siger: nej, jeg tænker kun på dig. Hun lyver. Men hun gør det, fordi hun sætter kærligheden til sin kone højere end nogle følelser, hun ville ønske, hun ikke havde.

Læs også: Kærlighedstest på Kilimanjaro

2. Hemmeligheder giver dig styrke

Hvis du fortæller en anden alt, hvordan kan du så blive ved med at være dig selv? Og hvis du ikke længere er dig, men I er blevet en symbiose, hvordan skal du så kunne varetage dit liv? Vi fødes og dør alene. Undervejs kan vi være sammen, elske og blive elsket, men vi er også altid alene i eksistentiel forstand, og at dele alt kan være en måde at forsøge at undgå at tage ansvaret i dit eget liv. Når du har dit eget hemmelige rum, har du også en styrke i dig selv, detr gør, at du også helhjertet og frit kan være sammen med din kæreste. Så at have hemmeligheder er også at være dig selv.

3. Løgne for egen vinding er no go

Der er hemmeligheder, som potentielt kan få dit parforhold til at bryde sammen. Som du har, fordi du ikke tør sige sandheden. Dem skal du ikke holde. Selvom det er pinefuldt og angstprovokerende at være ærlig, er det bedre end at sætte din kæreste i en situation, han ikke vil være en del af – hvis han altså vidste det. Det er 100 % forståeligt, hvorfor du ville ønske, noget ikke var sket og bare gerne vil slette det fra dit sind, lyve og aldrig mere tænke på det, men det er ikke i orden at sætte det, du vil, over en anden. Du må ikke lyve for at få det, du vil, uanset hvad det koster andre.

4. Den søde løgn

Har du nogensinde arrangeret et surpriseparty for din kæreste? Eller flyttet lidt rundt på nogle penge i smug, fordi du ville købe en gave? Så har du haft en hemmelighed! Og det var en god ting. Det er umuligt at overraske og udvikle uden også at have hemmeligheder. En ven af min løj i et år for sin kone om, hvor han var hver torsdag aften. Han tog tangotimer og øvede sig til den aften, hvor han ville sætte hende i stævne og forføre hende gennem dansen, indtil hun smeltede fuldstændigt i hans arme.

Læs også: 3 tips til kærlig kommunikation i dit parfold og hvad du skal styre udenom

5. Aftal, hvad der er okay

Ville det ikke være rart, hvis vi havde en fælles manual for god opførsel og overholdt den? Måske. Personligt er jeg også ret vild med at leve i en tid med rimelig frie rammer, selvom det til tider kræver en del tænkearbejde. Er det sexet, hot og lækkert at fantasere om kollegaen og intet sige til sin partner? Er det forkert og beskidt? Skal du sige alt til din kæreste? Også om det lille fejltrin, som ikke betød noget, men som føltes så syndigt sødt? Det skal du og din kæreste tale om. I skal drikke en flaske vin eller to og lave en aftale om, hvad I fortæller, og hvad I ikke gør. Den aftale underskriver I så med kys, tro og love – og ærer.

6. Slip de farlige hemmeligheder

Et par, jeg arbejder med, havde et skænderi, fordi han havde fundet babytøj i en skuffe. De havde ingen planer om barn nummer 3, og han følte sig ført bag lyset, da han fandt det. Hun fortalte, at hun havde købt det for nogle måneder siden, og at hun gik med en indre tvivl om, hvorvidt hun egentlig ønskede flere børn eller ej, men hun havde haft brug for at være sig selv med de tanker. Da han forstod det, faldt han ned. Sådan er det også at være sammen.

Der skal være et rum til at være i sin egen proces, og det var ikke en farlig hemmelighed. De farlige er dem, der får mennesker til at smække med døren. De farlige er dem, du fjerner beviserne fra, som du tænker på, hvordan du skal dække over, når I spiser sammen onsdag aften. De er farlige, fordi de indeholder noget, du ved, den anden ikke er okay med. De er farlige, fordi det bliver et projekt i dit hoved at holde dem hemmelige, fordi de tager din tilstedeværelse og langsomt men sikkert trækker dig væk fra din kæreste. De hemmeligheder ødelægger, og dem vil jeg råde dig til at slippe. Ikke kun fordi din kæreste bør kende dem, men fordi de også ødelægger dig.

Hvis du er i tvivl om, hvad der er en farlig hemmelighed, så spørg dig selv: Ville det mest såre eller undre min kæreste, hvis han/hun vidste det? Hvis svaret er såre, og du også kan mærke en dyb modvilje mod at dele det, har du sikkert fat i noget farligt.

Om eksperten

Daisy Løvendahl er personlig rådgiver, foredragsholder, har en kandidatgrad i filosofi og kommunikation og er forfatter til bøgerne ”LEV” og ”ELSK”. Hun har stor erfaring med at guide sine klienter gennem det moderne livs udfordringer, så der er plads til både kærlighed, familie og karriere. Bor i København med sin mand og deres to børn. Læs mere på Daisylovendahl.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Kærlighed, Parforhold og Psykologi