Må jeg dele min kærestes hemmeligheder?
Foto: Getty Her er 5 perspektiver på et svært dilemma, som mange har mødt

Må jeg dele min kærestes hemmeligheder?

Hvad gør man, hvis man har det svært med sin kæreste, og vennerne er fælles? Må man dele med sine venner og tale fortroligt, selvom man så afslører sin kæreste, eller skal man tie og beskytte sin kærestes privatliv? Her er 5 perspektiver på et svært dilemma.

1. Respekter det fortrolige rum

Mellem to kærester er der et fortroligt rum. Der er sider af os selv, vi generelt ikke deler med hverken venner eller familie – og den fortrolighed skal respekteres. For det er ikke alt om vores seksualitet, dybe følelser eller hemmelige længsler, der skal deles med alle. Ikke fordi vores seksuelle eller intime jeg er forkert, men fordi det simpelthen kan være privat. Så du må ikke dele noget fra din kærestes privatliv uden at have fået lov. I det hele taget vil jeg opfordre til, at I tager samtalen om, hvad der er privat, og hvad der ikke er. Det kan være en interessant samtale, som gør jer klogere på hinanden. Og det kan føles meget krænkende, at alle veninderne kender intime detaljer om en, uden at man har sagt god for det. Tag derfor samtalen, og klarlæg grænserne mellem privat og delbart.

2. Aldrig en regel uden undtagelse 

Nu vil jeg modsige det, jeg lige skrev. For der er aldrig en regel uden en undtagelse. Min veninde havde en kæreste, der var biseksuel. Hun blev vildt ked af at høre, at hendes mandlige kæreste havde nydt sex med andre mænd, og det sendte hende ud på en vild, turbulent indre rejse. Betød det, at han altid ville have brug for en mand på sidelinjen? At han inderst inde var bøsse og bare ikke var klar til at springe ud? En aften forbrød hun sig mod sin egen etik og åbnede emnet op. Hun gik hjem med nye tanker og modet til at tage en mere nysgerrig samtale med ham. Det er magien ved at tale med andre om det, vi kæmper med. Nogle gange har vi brug for at vende vores egne tanker for at komme videre. Hun var ved at gå fra en, hun elsker, fordi hemmeligheden gjorde ondt. Det at dele den og finde forståelse fra en veninde gjorde hende i stand til at møde ham mere nysgerrigt. Så det var viljen til at dele hans hemmelighed, der gav deres forhold fornyet kraft.

Læs mere: 8 tips: Sådan undgår I at dræbe romantikken

3. Handler det om dig eller ham?

Hvis du er i tvivl, om du må dele en hemmelighed, så tænk over, om hemmeligheden dybest set handler om ham eller dig. Hvis hemmeligheden sætter dig i en svær situation, er det måske nødvendigt for dig at dele. Mange, der kæmper med utroskab, oplever dette dilemma. Det er afsindigt svært at skulle udsætte ens partner for dommen om at være et utro svin, men det er også meget ensomt at skulle håndtere det alene. Nogle gange kan det være ren overlevelse at dele. Måske uden for mange detaljer om, hvad den anden præcis har gjort med hvem og med et mere direkte fokus på ens egen krise.

4. Hemmeligheder kan skabe stress

Når vi holder på en hemmelighed, har vi en tendens til at fokusere mere på den. Det er, som om den vokser af ikke at måtte blive delt. Lidt ligesom hvis nogen hele tiden siger, at du ikke må spise chokolade – så får du måske endnu mere lyst, fordi du hele tiden tænker på chokolade. At holde på hemmeligheder kan faktisk være udmattende, og nogle gange forhindrer det os også i at tage fat i det, der faktisk sker. Vi kan lade, som om alting er bedre, end det egentlig er, når vi ikke taler om det. Så her er to spørgsmål til dig: Holder du på denne hemmelighed af respekt for din kærestes privatliv? Hvilket er super fint. Eller tier du stille, fordi du faktisk ikke kan overskue konsekvenserne af at sætte ord på, hvad der sker? Der er en fundamental forskel på de to ting. Derfor skal du kende svarene

5. Må din kæreste dele dine hemmeligheder?

Der er noget interessant i at vende scenariet om. Må din kæreste dele det om dig, som du overvejer at dele om ham? Er svaret nej, så ved du, hvor grænsen går. Er svaret ja, så er det ikke grønt lys, for I kan have forskellige grænser. Men det er grønt lys til at gå videre og fortælle, at du overvejer at dele. En ting er, at ens kæreste fortæller noget om en videre. Noget andet er, hvis man ikke er klar over det. Det kan være vildt ubehageligt at opdage, at alle de fælles venner ved, at man gik fra hinanden en måned sidste sommer, når man ikke vidste, de vidste det. Plus det kan skabe de mest kiksede situationer, hvor man måske selv forklarer fraværet med en arbejdsrejse og bagefter finder ud af, at alle ved, I var i krise. Skån jer selv for de forviklinger og vær ærlig med, hvad I deler.

Daisy Løvendahl

Er personlig rådgiver, foredragsholder, har en kandidatgrad i filosofi og kommunikation og er forfatter til bøgerne ”Lev”, ”Elsk” og ”Dø”. Hun har stor erfaring med at guide sine klienter gennem det moderne livs udfordringer, så der er plads til både kærlighed, familie og karriere. Bor i København med sin mand og deres to børn.
Læs mere på Daisylovendahl.dk

 

Intet er sort eller hvidt

I dilemmaer som dette vil jeg opfordre dig til at droppe enhver form for sort-hvid tænkning og i stedet se på hele situationen, før du træffer et valg. I udgangspunktet skal man kunne stole på, at ens kæreste kan holde på en hemmelighed, men i virkeligheden kan der være 7.000 situationer, hvor der er forhold, som er vigtigere end at holde tand for tunge. Så vær klog. Vær kærlig. Vær villig til at tænke dig grundigt om, inden du træffer valget.

Se, hvad vi ellers skriver om: Kærlighed, Parforhold, Psykologi og Daisy Løvendahl