Glutenfri kost
SPONSORERET indhold

Maria lever selvvalgt uden gluten

Maria har diagnosticeret sig selv med glutenintolerence. Inden hun droppede fødevarer med gluten, havde hun problemer med maven og gik ofte sukkerkold. Nu er symptomerne forsvundet.

Af: Louise Taarnhøj
10. maj. 2016 | Sundhed | ALT for damerne

For fire år siden stoppede Maria Engbjerg med at spise fødevarer, der indeholder gluten. Hun blev grebet af den hype, som florerede i de danske livsstilsmedier og besluttede sig for at prøve det af. I længere tid havde hun med egne ord nærmest været afhængig af sukker, døjede ofte med maveproblemer og gik tit sukkerkold ud på eftermiddagen. Men nu er generne fortid.

– Jeg læste meget om det – at der kunne være symptomer, hvis man ikke kunne tåle gluten, og jeg kunne faktisk nikke genkendende til meget af det. Så jeg prøvede at leve glutenfrit og kunne mærke en forandring med det samme! Jeg var ikke længere oppustet, og jeg gik ikke længere sukkerkold. Jeg er et lille menneske og har en meget høj forbrænding, da jeg spiste glutenholdigt mad, blev jeg meget hurtigt sulten igen efter et måltid. Det sortnede for øjnene, hvis jeg ikke fik noget mad hurtigt. Det sker ikke længere, hvor min kost primært at baseret på grøntsager, fortæller hun.

Maria har skåret brød og pasta ud af kosten. Kartofler og ris spiser hun kun sjældent, og så køber hun aldrig færdigretter. Og hun er meget glad for sin beslutning om at lægge kosten om på egen hånd.

– Jeg har diagnosticeret mig selv. Jeg har ikke brug for lægens ord om, at glutenholdige fødevarer ikke er noget for mig. Jeg kan jo selv mærke forskel på min krop, forklarer Maria, der i dag lever af at lave opskrifter uden gluten og kød via sin hjemmeside Vanløse Blues.

Kostændringen var en øjenåbner for hende.

– Det, der har overrasket mig mest, er, hvor meget grøntsager egentlig mætter! Og her snakker vi ikke om de mest almindelige og meget vandholdige som tomat, salat og agurk. Hvis du fylder dig med rodfrugter og squash, så bliver du meget hurtigt mæt – også i lang tid. Og du får ikke de der cravings, som er forårsaget af, at blodsukkeret fiser op og ned hele tiden, siger hun.

Maria er ikke ude på at missionere, men er dog overbevist om, at en sådan ændring af kosten kan hjælpe mange.

– Hvis du kan sætte dig ind i det, jeg har oplevet – at få ondt i maven, når du har spist brød, at føle dig oppustet og træt, at blive hurtigt sulten efter hvert måltid – så vil jeg anbefale, at du prøve at skære gluten fra. Men jeg er godt klar over, at det ikke er for alle, nogle mennesker kan jo sagtens tåle gluten. Jeg tror bare tit, det har noget med kosten at gøre, hvis du har ondt i maven og føler dig utilpas i din egen krop. Sådan har jeg oplevet det, og jeg mener, at det giver god mening, at en kost proppet med mættende grøntsager er god for dig.

LÆS OGSÅ: Bliver du sundere af glutenfri kost?

LÆS OGSÅ: 6 ting, du tror, er sunde for dig – men som kan gøre dig syg

LÆS OGSÅ: Philippa fik konstateret cøliaki som 24-årig