Marie Steenberger
SPONSORERET indhold

”Jeg forsøgte at kontrollere min sundhed, men i virkeligheden mistede jeg kontrollen”

Ernæringsekspert Marie Steenbergers interesse for kost og sundhed blev kickstartet i barndommen, og i dag giver hun sin viden og erfaring videre på Madmentoruddannelsen. Her er der fokus på psykologien bag blandt andet forstyrrede spisemønstre – noget, som Marie selv har kæmpet med.

Af:: Juliane Nyborg Foto: Sisse Langfeldt og Line Thit Klein
07. jul. 2021 | Sundhed | ALT for damerne

Hvad er sundhed for dig?

"For mig er sundhed et lettere valg, når jeg har det godt. Jeg mærker meget efter, hvor sulten jeg er, så jeg kan matche den rigtige mængde mad til mit behov. Derfor spiser jeg aldrig efter en bestemt kur. Jeg spiser varieret, og der er ikke noget, som jeg udelukker fra min kost. Det gjorde jeg tidligere. Jeg havde perioder, hvor jeg var meget restriktiv, omkring hvordan jeg spiste, fordi jeg gerne ville være sund."

Hvordan påvirkede det dig at være så restriktiv?

"Det havde en boomerang-effekt. Jeg forsøgte at kontrollere min sundhed, men i virkeligheden mistede jeg kontrollen. Forskning viser, at det er sundest at spise varieret, men det kan være svært at finde den balance. For mig krævede det, at jeg tog stilling til, hvilket forhold jeg gerne ville have til mad for at finde den sunde balance."

Læs også: Ibi Støving: "Jeg er flov over at have flippet ud over det"

Hvilken rolle spillede sundhed i din barndom?

"Indtil jeg var fire-fem år spiste vi meget traditionelt derhjemme med frikadeller og medisterpølse, men så fik mine forældre et vennepar, der boede på Bornholm og var meget pionere indenfor biodynamisk vegetarisk mad. De spiste brændenældesuppe og dyrkede deres egne grøntsager. Det blev mine forældre meget inspirerede af, og en dag ved middagsbordet proklamerede de til min søster og mig, at vi fremover kun ville spise kød én gang om ugen.

Det har betydet, at det er naturligt for mig at tænke grøntsager ind i maden. Som barn havde jeg mange problemer med mine bihuler og var konstant snottet. Jeg gik til tjek på Rigshospitalet ugentligt, men de kunne ikke finde ud af, hvad det var og kunne ikke hjælpe mig. Men min mor opdagede et anerkendt kropsbehandlingssystem og fik mig til at prøve det som 10-årig.

Efter kun tre måneders behandling blev jeg rask. Det kickstartede min interesse for sundhed og sammenhængen mellem krop, sind og psyke som en direkte vej til sundhed. Og blev sidenhen fundamentet for min måde at arbejde på, både på Madmentoruddannelsen og med mine klienter."

Læs også: Sofie Buus: ”Jeg har droppet slankekursmentaliteten”

Hvilke udfordringer har du i dag?

"Når jeg er stresset eller går igennem kriser i mit privatliv, har jeg tendens til at miste appetitten eller spise ensartet. Mennesker ude af balance kommer nemt til at over- eller underspise. Jeg underspiser. Jeg kender mig selv og ved, at jeg ikke får kalorier nok i disse perioder, og derfor sørger jeg for at spise kalorieholdige ting som chokolade, is og ostemadder. Jeg ser det som medicin. Jeg er samtidig blevet bedre til at tage mig af min mentale sundhed.

For når jeg har det godt, så lever jeg også sundere. Jeg mediterer og praktiserer selvmedfølelse, når tingene bliver svære og følelserne ubehagelige. Jeg spiser, hvad jeg kan overskue og stresser ikke over, at jeg i de perioder spiser mere usundt. Det betyder, at jeg har lært at håndtere følelser på andre og mere selvkærlige måder end ved at ”udsulte” dem.

Anbefalet til dig