"Verdens bedste træningsmakker - det er min søster"
Foto: Peter Nørby

"Verdens bedste træningsmakker - det er min søster"

"Verdens bedste træningsmakker - det er min søster". Siger seks skønne kvinder, som deler passionen for et sundt liv. Glæd dig til at møde Michelle og Nadja Kristensen, Julie og Anita Steincke og Lene og Anne Sofie Espersen.

Michelle og Nadja Kristensen: "Vi hjælper altid hinanden i mål"

Sammen med Nadja slapper Michelle helt af. For her behøver hun ikke være eksperten, når de løber sammen. 


Nadja og Michelle Kristensen er søstre med en fælles interesse for motion og sund mad - men med et fuldstændig forskelligt udgangspunkt. Som barn var Nadja den høje, tynde storesøster, der fik ekstra mad inden sengetid, så hun ikke blev for mager, mens Michelle var den lille tykke, der altid skulle passe på, hvad hun puttede i munden.

Michelles interesse for mad har udviklet sig til at blive en travl virksomhed, hvor hun lever af at rådgive og træne andre, der ligesom hun selv ikke tror på slankekure, men i stedet vil have spændende måltider kombineret med effektiv træning. Nadja er gået i en mere kunstnerisk retning professionelt og arbejder med film. Og i begyndelsen af Michelles karriere orkede hun faktisk ikke at høre om lillesøsterens sundhedsmæssige åbenbaringer.
– Jeg kan huske julen 2013, hvor jeg nærmest lå konstant på sofaen i protest, fordi hele familien gik amok i chiafrø, kokosolie og bananer. Altså, æbleskiver skal være svinske, og jeg ville have fiskefileter paneret i smør og rasp. Jeg var træt af alt det sundhedspis. Gæt engang, hvad Nadja fik i julegave af Michelle? Et løbeprogram og et startnummer til et halvmaraton i Palæstina!
– Jeg blev glad! Det gjorde jeg virkelig. Det var så sejt, at hun gav mig det! Jeg manglede præcis den motivation til at komme i gang. Jeg skulle ikke dyrke motion for at tabe mig, men jeg var nyudklækket filmproducer, og mit tempo var for højt, så jeg havde til gengæld brug for præcis den antistresskur, som Michelles sundhedsprogram er.

SE OGSÅ: 45 fantastiske løbetips, der gør en forskel

Vi er gode til at presse hinanden
Michelle ville på sin side gerne motivere Nadja, men hun ville også løbe med søsteren for sin egen skyld.
– Jeg ville gerne træne sammen med Nadja. Sammen med de fleste andre bliver jeg hurtigt professionel. Jeg svarer på spørgsmål, og jeg føler, at jeg skal præstere som en ekspert hele tiden. Men Nadja kender mig jo – med hende kan jeg bedre slappe af.
Da Michelle og Nadja gik i gang med at træne op til halvmaraton, opdagede Nadja hurtigt, hvad hun indtil nu var gået glip af:
– Det var fedt at bruge sin krop efter en lang dag foran computeren. Det var godt for mit hoved med frisk luft. Alt var bare lettere at håndtere, når jeg havde været ude at løbe. Jeg kan slet ikke undvære det nu.
Michelle supplerer:
– Og vi løber altså ikke sådan noget hyggeløb. Det er styrke og intervaller, og vi taler ikke sammen, for det er umuligt. Vi har ikke luft til snak. Vi ligner hinanden på den måde, at vi er meget ambitiøse. Når vi gør noget, så vil vi gerne have det maksimale ud af situationen.
Halvmaraton i Palæstina blev gennemført i fin stil, og siden er yderligere tre halvmaratoner tilbagelagt sammen.
– Det er en aftale, at vi følges ad. Vi kan have forskellige kriser og opture undervejs, men vi hjælper hinanden i mål, siger Michelle.

SE OGSÅ: Michelle Kristensen: "Jeg har prøvet alle slankekure..."

Sund mad skal også være spændende
For nylig har Nadja taget endnu et skridt ind i lillesøsters verden af sundhed. Efter et par rejser til bl.a. Bali og Maldiverne kom Nadja nemlig hjem med inspiration til noget helt andet end fiskefileter i smør og rasp.
– Jeg blev så inspireret af hele den asiatiske farvepalet af mad, og af hvor meget en smuk servering betyder for vores lyst til at spise sundt. Særligt når det gælder morgenmad, har det været en øjenåbner at se noget andet end håndværkere med pålægschokolade, siger Nadja, og Michelle tilføjer:
– Det er jo en kæmpe misforståelse, at sund mad skal være kedelig. Hvis man er glad for mad, skal man ikke nøjes med icebergsalat og tomater. Det skal være spændende, og så skal det stadig være nemt, for ellers orker man det ikke. 

Michelle Kristensen, 31 år. Ekspert i „Go’morgen Danmark”, forfatter til flere bøger og ejer af Michelle Kristensen træning. Single.

Nadja Nørgaard Kristensen, 35 år. Filmproducer, single. 

Julie & Anita Steincke: "Motion er vores fælles sprog"

At få pulsen op og svede godt oigennem kan løse mange problemer, siger Julie og Anita, som altid ved, hvornår de skal presse hinanden ekstra - eller tie stille.Anita og Julie Steincke sidder tæt ved siden af hinanden. En lyshåret, atletisk storesøster med en svag engelsk tone i det danske, og en mørk, lattermild lillesøster. De er opmærksomme på at udnytte det sidste af Anitas besøg i Danmark, inden hun om to dage vender hjem til London, mens Julie bliver i København for at spille en hovedrolle i næste musicalopsætning på Det Ny Teater. Afskeden hænger allerede i luften. For når man er vokset op med sin søster som nærmeste ven, river det lidt at ses for sjældent.
– Anita og jeg flyttede en del rundt som børn i Danmark, England og Finland, og derfor var det trygt at vide, at vi havde hinanden. Vi har altid haft et meget tæt bånd, siger Julie, der ligesom sin storesøster elsker at få pulsen op.
– Vi dyrker rigtig meget motion sammen. Sport er en slags universalsprog, så når vi som børn flyttede et nyt sted hen, så var tennis, dans, jazzballet og svømning en måde at kommunikere med nye børn på. Jeg tror, det er derfor, vi har prøvet så meget forskelligt, siger Julie.

– Ja, vi gik til alt muligt sport sammen, men vi er også ret forskellige, for mens Julie er god til at løbe, så er jeg bedre til dans og zumba. Jeg kan altså ikke bevæge mig uden musik. Det er alt for kedeligt, siger Anita.
I dag lever Anita af at være personlig træner, og Julie har også brug for at være i form, så hun kan holde til fysisk krævende roller aften efter aften.
– Du skal være i sindssygt god form for at synge, men det handler også om at holde sig rask. En forkølelse sætter sig jo straks på stemmen, så jeg gør alt, hvad jeg kan for at være fysisk klar, når vi spiller for publikum, siger Julie.

SE OGSÅ: Derfor er løb så sundt for kvinder

Det skal løbes væk
Bevægelse er dog langtfra bare professionel pligt for søstrene Steinke. At bruge kroppen er en del af deres sociale samvær. De danser zumba sammen i haven i deres fælles sommerhus, morgenbader med resten af familien, og på afstand sender de ofte inspiration til hinanden over telefonen.
– Jeg skriver altid til Julie, hvis jeg har hørt et fantastisk stykke musik, som jeg synes, hun skal prøve. Vi har en fælles passion for musik, og nogle gange er det nemmere at skrive om den slags end at ringe op og for alvor blive mindet om, hvor meget vi savner hinanden, siger Anita.
Anita går ind for at svede problemer ud af kroppen. Ikke noget med at ruge over tingene: – Krop og sind hører sammen. Som træner lægger jeg øre til mange personlige problemer, og det er sådan, det skal være. Ud med det. Din krop har ikke godt af at gemme på det. Når pulsen stiger, synker bekymringerne til et niveau, hvor de bliver lidt lettere at klare, siger Anita, og Julie supplerer:
– Vi var lige ude på et powerløb forleden dag og fik klaret en familiekrise. Vi kan godt være hårde ved hinanden, men udgangspunktet er kærlighed. Når Anita siger til mig: „Rejs dig nu op. Kom igen”, så er det, fordi hun elsker mig. Hun har altid passet på mig.

SE OGSÅ: 8 eksperter: "Det ville jeg gerne have vidst om sundhed"

Er min søster med?
Som teenagere var begge søstre engang til audition i et frysende koldt pakhus i Helsingør. Begge dansere. Smukke. Og meget ivrige efter at blive valgt ud.
– Da telefonen ringede, og de ønskede mig tillykke, spurgte jeg som det første, om min søster også stod på listen over udtagne. Og det gjorde hun, heldigvis, fortæller Julie. Siden er det dog Julie alene, der er gået efter livet på scenen, mens Anita er blevet mor til to drenge. Men de følger altid så meget som muligt med i hinandens liv.
– Jeg deltager altid i Anitas undervisning, når jeg er i England, og Anita forsøger at komme og se alle mine shows. Vi har virkelig interesse for hinandens liv, og det er den største motivation, som findes, siger Julie.
– Når man er så tætte, som vi er, så ved man præcis, hvornår man skal komme med gode råd om træning eller sund mad. Vi ved jo begge to godt, hvad der skal til, hvis man vil tabe fem kilo, men det hjælper alligevel, at der er en anden, der tør sige det til én, siger Anita.

Julie Steincke, 39 år, single, bor i København. Sanger, danser og skuespiller. Fra januar aktuel i musicalen „Jekyll & Hyde” på Det Ny Teater. 

Anita Steincke, 42. Nygift og mor til to drenge på otte og seks år. Arbejder som personlig træner, bosat i London.Lene & Anne Sofie Espersen: "Vi snakker, mens vi løber"

De har altid elsket sund mad, og som voksne har de også fundet en fælles passion i at holde kroppen stærk med løb og frisk havbad, der renser hovedet.Glæden ved sport er ikke automatisk gledet ind i Lene og Anne Sofie Espersens gener med modermælken. Hvis man ville gå til svømning eller badminton i barndomshjemmet i Hirtshals, var det fint nok, men sport var ikke nogen fælles begivenhed med et energisk, familiært heppekor på sidelinjen.
– Vores far havde travlt med arbejde, og vores mor interesserede sig ikke for sport. Så vi er egentlig vokset op i et ret usportsligt hjem, siger Lene Espersen.
Anne Sofie, der er otte år yngre, husker heller ikke sin barndom som propfyldt med svedige håndboldhaller og jagt på sportssejre:
– Jeg gik sådan til lidt af hvert. Svømning var nok det, jeg tog mest seriøst, men på et tidspunkt kom der drenge ind i billedet, og så ebbede det lige så stille ud.
– Til gengæld blev vi fyldt med fisk oppe i Hirtshals. Især torsk og rødspætter mange gange om ugen. Vi har virkelig fået nogle sunde madvaner med os, og det sørger jeg for at give videre til mine egne drenge, siger Lene Espersen, og Anne Sofie nikker. De er enige om, at deres fælles passion for sund mad er grundlagt i barndommen og på vej videre til næste generation Espersen, selv om børnene bor i København og ikke vokser op med fiskekuttere og havnesalg lige om hjørnet.
– Vi har lige været til brunch, hvor min yngste søn som det første i buffeten tager laks. Selvom der er pandekager og søde boller. Hele familien går op i sunde råvarer – men det er ikke nødvendigvis fedtfattigt alt sammen. Både Anne Sofie og jeg elsker pasta carbonara og i det hele taget det italienske køkken, siger Lene Espersen.

SE OGSÅ: 20 geniale råd, der booster din energi

Et ekstra træningsgear
Som voksne har Lene og Anne Sofie til gengæld taget revanche, når det gælder motion og en målrettet indsats for at holde kroppen i form.
– Jeg har aldrig været i så god form som nu. Jeg har tid, fordi jeg ikke har små børn længere, og desuden er jeg forfængelig. Jeg bliver jo ældre, og jeg ville være ked af at tabe alt på gulvet nu. Desuden kræver det virkelig kondition og energi at spille teater, så jeg sørger for at løbe jævnligt, siger Anne Sofie. Jævnligt er lig med seks-syv kilometer seks gange om ugen for Anne Sofie. Og hun slutter gerne turen af med et havbad indtil oktober, hvor det bliver for koldt at løbe hjem fra stranden i våd badedragt:
– Jeg føler, at løb og havbad giver velvære. Der sker en eksplosion mellem kulde og varme i kroppen, som virker afstressende. Jeg får renset hovedet, når jeg har afleveret børn om morgenen, og bliver mere klar til dagen.
Storesøster Lene Espersen har også skruet gevaldigt op for motionen de sidste par år. Hendes aktivitetsniveau er god inspiration, siger hendes lillesøster:
– Lene har altså lige det ekstra gear, der gør, at hun kommer af sted på den løbetur i regnvejr, som vi andre måske ville springe over. Samtidig med at hun deltager i ungernes fodboldstævner og alt muligt.
– Du er til gengæld god til at være kreativ, når det gælder børnefødselsdage og den slags. Jeg har lige snuppet din ide med at lave sunde miniburgere med pulled pork til drengefødselsdag. Jeg tror, du er lidt sundere med kosten end mig, for jeg kan godt komme lidt ud af den gode rytme, siger Lene Espersen. 

SE OGSÅ: fit tester vinterbadning: Kan det gøre dig mere sund og glad? 

Vi har en god rytme sammen
De to søstre erret forskellige i deres kropsbygning.
– Vi var spændte på, om vi kunne løbe sammen, for Anne Sofie er jo højere end jeg og har længere ben, men det kan vi altså sagtens.
– Ja, vi har en god rytme sammen. Vi løber lige hurtigt – eller lige langsomt. I hvert fald ikke hurtigere end at vi kan snakke sammen undervejs, smiler Anne Sofie.

Anne Sofie Espersen, 42 år, skuespiller, har en kæreste og er mor til tre børn og to bonusbørn. Aktuel som instruktør på stykket „Radium” om Marie Curie på Københavns Musikteater.

Lene Espersen, 50 år, tidligere folketingspolitiker og minister (C). Gift og mor til to drenge. Arbejder i dag som direktør i Danske Arkitektvirksomheder.

SE OGSÅ: Gåture, dejlig sex og god søvn + 7 andre vaner, der booster dit humør

SE OGSÅ: Hvad sker der i kroppen, når du løber?

Se, hvad vi ellers skriver om: Sund livsstil, Michelle Kristensen, Træning, Politik og Julie Steincke