Lider du af nældefeber?
Foto: Getty Images Bliv klogere på nældefeber her.

Lider du af nældefeber?

Rigtigt mange lider af nældefeber. Men til trods for, at hudsygdommen er så udbredt, kender man sjældent den egentlige årsag til sygdommen. Bliv klogere på symptomerne, hvad der kan udløse nældefeber – og hvordan du kommer generne til livs.

Trods navnet så er nældefeber en hudsygdom og oven i købet en meget almindelig en af slagsen. Faktisk skønnes det, at over en mio. danskere lider af sygdommen og at ca. 15-20% af befolkningen vil få et nældefeber udbrud i løbet af deres liv. Og selv nældefeber rammer både mænd og kvinder i alle aldersgrupper, så er det mest kvinder, der er plaget af sygdommen. Faktisk får kvinder sygdommen tre gange så ofte som mænd.

Hvad er nældefeber?

Nældefeber, eller urticaria, som den også kaldes, er en hudsygdom, der viser sig ved kløende udslæt, der giver hævelse af huden. Udslættet opstår akut og forsvinder typisk igen indenfor 24 timer, mens nye eventuelt kan komme til. De fleste, der rammes af nældefeber vil få et enkelt udbrud af akut nældefeber, mens andre kan døje med langvarige udbrud, der kan varer i flere uger eller måneder.

Hvad er årsagen til nældefeber?

Der kan være mange årsager til nældefeber alt efter hvilken type, der er tale om, men typisk – det gælder i ca. 80 % af tilfældene - kender man ikke årsagen til sygdommen. Ved de resterende tilfælde, er nældefeberen udløst af reaktioner på bl.a. medicin. Det gælder bl.a. visse typer smertestillende "gigtmedicin" (såkaldte NSAID-præparater), visse typer blodtryksmedicin (såkaldte ACE-hæmmere) samt antibiotika. Nældefeber kan også udløses af infektioner, herunder virusinfektioner, ligesom forskellige mad- og drikkevarer kan give nældefeber, især hos børn. Endelig kan nældefeber udløses af en række forskellige fysiske påvirkninger. Det gælder bl.a. kulde, varme, vand, tryk, sol på huden eller sved. Endelig kan psykiske faktorer også spille ind, og blandt andet man ved, at stress kan forværre kløen ved nældefeber.

Læs også: Julia kan ikke tåle vand: "Jeg lader ikke allergien forhindre mig i at leve"

Symptomer på nældefeber

Nældefeber viser sig ved kløende hævelser, som kan se meget forskellige ud. De kan komme over alt på huden og variere i størrelse fra få millimeter til store områder på størrelse med en håndflade. Hævelserne er som regel blegrøde, men nogle gange er de helt hvide eller blege i midten og kan fremtræde med en let rødlig ring omkring. Det typiske udslæt ligner det, som man kan få efter at man har brændt sig på en brændenælde.

Hævelserne kommer i løbet af få minutter og forsvinder lige så hurtigt, som de er kommet. I sjældne tilfælde kan der opstå en reaktion dybere nede i hudens lag, særligt omkring øjnene, kønsorganerne, læberne, munden, tungen eller i svælget. Dette kaldes angioødem. I visse tilfælde kan hævelserne i fx mundhulen eller på læberne påvirke vejrtrækningen eller ledsages af andre symptomer som bl.a. astma, diarré og shock. I disse tilfælde bør du altid søge læge.

Akut eller kronisk nældefeber?

Nældefeber kan være både akut eller kronisk. I de fleste tilfælde forsvinder nældefeberen indenfor to dage til to uger, og nælderne kan komme og gå og flytte sig rundt. I disse tilfalde taler man om akut nældefeber. Hvis nældefeberen varer ved eller gentager sig i mere end seks uger, kaldes tilstanden for kronisk nældefeber. Akut nældefeber er hyppigst hos børn, og kronisk nældefeber er hyppigst hos voksne og rammer sjældent børn. Kronisk nældefeber kan i øvrigt opleves forskelligt. Ca, 40% får kun nælder/kløe, 40-50% får nælder/kløe og angioødem (hævelse i de dybereliggende hudlag) og 10% får kun angioødem.

Hvordan stiller man diagnosen?

Hvis du oplever, at nældefeberen varer ved, eller hvis den vender tilbage, bør du blive undersøgt af en læge. Lægen vil ofte kunne stille diagnosen blot ved at undersøge nælderne. Hos mange, der lider af tryknældefeber, kan nælderne udløses ved, at lægen trykker eller kradser på huden og ved kuldenældefeber, kan man udløse en reaktion ved at afkøle huden, fx med en isklump. Hvis der er mistanke om, at nældefeberen er udløst af en bestemt fødevarer, kan man lave en allergitest. Ved kronisk nældefeber kan lægen desuden tage en blodprøve og i særligt svære tilfælde en vævsprøve fra huden, som vil blive sendt til undersøgelse.

Læs også: Bliv klogere på din afføring

Hvilken nældefeberbehandling findes der?

Hvilken behandling af nældefeber, der passer til dig, afhænger blandt andet af, hvilken type nældefeber du lider af. En vigtig del af behandling af nældefeberen er at finde ud af, hvad der er årsagen og dernæst undgå det, som udløser nældefeberen. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på, om du får nældefeber i forbindelse med fx indtagelse af medicin eller bestemte fødevarer. Ved fysisk nældefeber er det vigtigt, at du undgår de påvirkninger, der kan udløse symptomer. Det kan fx være varme, kulde eller tryk.

Lider du af akut nældefeber kan du blive behandlet med antihistaminer, som tager kløen og hævelsen og i øvrigt hjælper på symptomerne hos de fleste, der lider af nældefeber. Ved kronisk nældefeber kan man også behandle med antihistamin, og i sværere tilfælde kan lægen behandle med binyrebarkhormon i kortere perioder. Svære tilfælde af angioødem kan behandles med Omalizumab - med et særligt antistof. Det er dog vigtigt, at al behandling af nældefeber foregår i samråd med din læge, og at målet med behandling af nældefeber er, at du bliver symptomfri.

Symptomer på nældefeber

De mest almindelige symptomer på kronisk nældefeber er:

 • Nælder med forskellige former. Ofte har de et blegt ”centrum” og røde kanter, som kan flyde sammen til større, hævede områder
 • Kløende nælder/udslæt, som opstår hurtigt
 • Nælderne/udslættet forsvinder og opstår igen og igen forskellige steder på kroppen
 • Hævelse i de dybereliggende hudlag (angioødem)
 • Varer i mindst seks uger

Fakta om nældefeber

 • Det skønnes, at over en mio. danskere lider af nældefeber
 • Op til hver 4. oplever at få nældefeber i løbet af livet
 • Alle aldersgrupper kan få nældefeber, men sygdommen begynder oftest i 20-40 års alderen
 • 24% oplever, at nældefeber forringer deres livskvalitet
 • Hver 5. ved ikke, hvad der udløser deres nældefeber
 • 16 % lider af kronisk nældefeber. Hvor udbruddet kan strække sig over måneder og flere år
 • 3 ud af 4 synes, at det er vigtigt at kende årsagerne til, hvad der udløser nældefeberen
 • Nældefeber bliver udløst af mange forskellige faktorer. For kronikere er det oftest varme (26%) og stres (22%). For akutte tilfælde er det oftest pollen (24%) og madvarer (20%)

Forskellige former for kronisk eller tilbagevendende nældefeber

 • Dermografisme eller ”skrivehud”
  En type nældefeber, hvor der ved riven/kradsen i huden opstår lokal nældefeber. Også almindelig berøring af huden kan give kløe.
 • Tryk-nældefeber
  Der er tale en form for nældefeber, hvor huden reagerer ved langvarigt og kraftigt tryk. Det kan fx være under stramme elastikker, stropper eller bukselinning.
 • Kulde-nældefeber
  Denne type nældefeber udløses af kulde, fx efter et koldt bad eller kold blæst.
 • Soludløst nældefeber
  Denne form for nældefeber er sjælden. Typisk ses den på kinderne eller i ansigtet efter solpåvirkning.
 • Kolinerg nældefeber
  Denne særlige type nældefeber opstår efter fysisk anstrengelse eller aktivitet med efterfølgende sveddannelse, fx træning. Den giver ofte stærkt kløende udslæt på overkroppen
 • Kontakt-nældefeber
  Ses hos nogle allergikere, hvor huden har været i direkte kontakt med et allergen. Fx madvarer, pelsdyr, græs, latex eller forskellige former for medicin. Kontakt-nældefeber kan også opstå i forbindelse med berøring af brændenælder eller brandmænd. Der opstår akut kløe samt nælder på det berørte område efter få minutter.
 • Kronisk autoimmun nældefeber
  Ved denne form for nældefeber er der tale om tilbagevendende anfald af nældefeber, hvor kroppen har dannet antistoffer mod sine egne allergiceller

Få styr på din nældefeber med din smartphone

En af den store udfordringer for mennesker, der lider af kronisk nældefeber er, at symptomerne kommer og går. Og det betyder, at de ofte er forsvundet, når de kommer til lægen. Med app´en  ’Nældefeber’ kan du bl.a. registrere og tage billeder af dine symptomer og derved dokumentere nældefeberen, når du kommer til lægen. Du kan også få oplysninger om nældefeber og angioødem m.m.

Se, hvad vi ellers skriver om: Sygdom