Nelly er overfølsom overfor wi-fi: "Ønsketænkning er, at der på sigt bliver mindre stråling"

Foto: Sara Skytte Mød Nelly, der er overfølsom overfor wi-fi.

Nelly er overfølsom overfor wi-fi: "Ønsketænkning er, at der på sigt bliver mindre stråling"

Da Nelly købte en iPhone, begyndte hun at få vejrtrækningsproblemer og udslæt.

Hvordan opdagede du din overfølsomhed?

"I 2016 købte jeg en iPhone og begyndte at få udslæt, vejrtrækningsbesvær og koncentrationsproblemer. Forinden var jeg flyttet til en ny lejlighed og havde været gennem en periode med stress. Jeg mener, det var medvirkende til, at overfølsomheden blev udløst netop da." 

Hvordan reagerede du?

"Jeg havde hørt om Elektro Hyper Sensitivitet. Nu fandt jeg frem til EHS-foreningen, som rådede mig til at kable min computer og slå wi-fi fra."

"Jeg havde stadig voldsom hjertebanken og flyttede forsøgsvis ud til en ven på landet. Jeg fik senere lavet en måling i min lejlighed og det viste sig, at strålingsniveauet lå højt, da jeg både boede mellem to mobilmaster og fik stråling fra naboerne. Jeg flyttede derfor permanent på landet i god afstand fra en mobilmast."

"Det var en sorg- og krisefyldt periode. Mit sociale liv ændrede sig: Der er flere, jeg ikke kan besøge længere, hvis der fx er mobilmaster tæt på. Jeg kan ikke gå i biografen, på restaurant eller rejse til udlandet længere. Jeg kan ikke deltage i sociale arrangementer i samme omfang som tidligere."

Læs også: Vickie kan ikke tåle kulde: "Det var med livet som indsats, hvis jeg blev nødt til at hente en vare i fryserummet"

Hvordan lever du med allergien?

"Først og fremmest undgår jeg at blive udsat for stråling mest muligt. Jeg bor i nærheden af en skov, som jeg bruger sammen med andre mennesker. Når jeg en sjælden gang kører ud, ifører jeg mig skærmende tøj med sølvtråde i. Det hjælper lidt."

"Derudover lever jeg så sundt som muligt og tager et dagligt tilskud af vitaminpiller – herunder antioxidanter, som skulle give større modstandskraft overfor stålingen."

"Når jeg vælger at tage ud i "strålelandet“, ved jeg, at jeg vil være træt i de følgende dage. Jeg sikrer mig derfor på forhånd, at der ikke er krævende gøremål i min kalender."

"Som regel er jeg sammen med fx min søn og hans familie her hos mig selv. Vælger jeg at besøge dem, slukker de for mobiltelefoner og wi-fi, og så vælger vi gerne at opholde os i deres kælder, hvor jeg er bedst skærmet fra den omkringliggende stråling."

"Min store skræk er at blive indlagt på et sygehus, hvor der er en masse stråling. I det daglige er folk heldigvis søde til at tage hensyn til mig."

Læs også: Julia kan ikke tåle vand: "Jeg lader ikke allergien forhindre mig i at leve"

Hvad tænker du om din allergi på længere sigt?

"Jeg håber, der bliver større viden om og opmærksomhed på EHS, så vi kan få mere hjælp. Lidelsen kan påvises fysisk i kroppen, da den bl.a. udløser kronisk inflammation. Samtidig håber jeg, at kommunerne vil anerkende det som et funktionshandicap, så vi kan få hjælp til afskærmning af hjem og arbejdsplads. Ønsketænkning er, at der på sigt bliver mindre stråling i stedet for som nu, hvor der hele tiden bliver skreget på flere mobilmaster."

"Personligt håber jeg, at mit helbred stille og roligt vil forbedre sig over tid. Desværre går det op og ned. Det arbejder jeg på at acceptere." 

Nelly Thomsen, 60 år

Bor i Vestjylland. Nelly lider af Elektro Hyper Sensitivitet (EHS). For nemheds skyld kalder hun det for wi-fi-overfølsomhed. Det vil sige, hun bl.a. får udslæt, søvnproblemer og koncentrationsbesvær, når hun udsættes for elektromagnetisk stråling. Læs mere på ehsf.dk

Mere om EHS:

Skønt EHS-symptomerne er reelle, har det indtil nu ikke været muligt videnskabeligt at bekræfte en sammenhæng mellem EHS og eksponering fra mobiltelefoner og anden trådløs kommunikation.
Kilde: Sundhedsstyrelsen

Se, hvad vi ellers skriver om: Allergi og Interview