Salt i maden
SPONSORERET indhold

Ny test: Hvordan er dine saltvaner

9 ud af 10 danskere spiser for meget salt, og det kan have alvorlige konsekvenser for helbredet. En ny test gør dig klogere på dine saltvaner.

Af:: Redaktionen Foto: Getty
07. mar. 2019 | Sundhed | ALT.dk

Giver du også lidt for ofte din tallerken med mad et ekstra drys salt eller to? Og ofte før du overhovedet har smagt på maden? Så er du ikke den eneste. En ny undersøgelse fra Fødevarestyrelsen slår fast, at ni ud af 10 danskere spiser for meget salt.

Ifølge Fødevarestyrelsens undersøgelser spiser mænd  9-11 gram salt om dagen, mens kvinder spiser 7-8 gram. Det er langt over WHO og de Nordiske landes anbefalinger på 5-6 gram dagligt. Vores saltindtag bærer derfor bl.a. en del af skylden for, at 38 % af den voksne befolkning i Danmark har et forhøjet blodtryk, hvilket på sigt kan få alvorlige helbredsmæssige konsekvenser.

LÆS OGSÅ: Er transfedtsyrer farlige?

Men nu er det blevet nemmere at sikre sig, at du ikke får for meget salt indenbords, men i stedet indtager salt i sunde mængder. Fødevarestyrelsen og Hjerteforeningen har lanceret en test, der giver et hurtigt indblik i, hvor du får mest salt fra, samt byder på nyttige tips til bedre saltvaner.

“Det er vigtigt at spise salt med måde, lige som det er tilfældet med eksempelvis sukker. Vi håber, at den nye test kan gøre flere danskere opmærksomme på deres saltindtag og vise dem, hvordan man kan skære ned på saltet,” forklarer Trine Grønlund, der er specialkonsulent i Sund mad og Kommunikation.

LÆS OGSÅ: Hvilke fødevarer indeholder mest C-vitamin?

Heldigvis behøver det ikke være en uoverskuelig udfordring at få bedre saltvaner. Små omlægninger af kosten kan få stor betydning. 

“Det kræver kun ganske små omlægninger af kosten at få bedre saltvaner. Det kan fxl være at skifte to skiver brød med skinke og ost om morgenen ud med havregryn med mælk og mandler eller skyr med frugt. Allerede der kan man spare op til 2,4 gram salt, så det er ikke meget, der skal til,” forklarer Trine Grønlund.

De største kilder til salt i vores mad er brød, kød og kødprodukter som for eksempel kødpålæg, men også ost bidrager med en del salt

Test dig selv med Fødevarestyrelsen salttest her

Anbefalet til dig