sponsoreret indhold
Præsenteret af Apoteket
SPONSORERET indhold

Nyt kvindesite samler og styrker viden om ’alderen’, vi for sjældent snakker om

´en Kvindeting’ er et site om overgangsalderen, som vi alle sammen skal igennem men sjældent snakker om.

25. okt. 2016 | Sundhed

"Når du bliver teenager, sker der en masse ting".

Sådan er et utal af undervisningsbøger, pjecer og mødre sikkert startet, når de har villet fortælle den kommende teenager om denne ofte turbulente periode af livet, som barnet lige om lidt trådte ud i. I skolen er der sågar sat undervisningstimer af til at fortælle om de forandringerne, som teenageren oplever i krop og sind.

Derfor er det også lidt af et paradoks, at informationen om overgangsalderen er så sparsom. På mange måder minder overgangsalderen jo lidt om teenageårene: den kommer før eller siden til at have en eller anden form for indgriben i din krop og følelsesliv.

Tavshed skal ikke stå i vejen for viden
Det paradoks har man på 'en Kvindeting' – et site som Apoteket.dk lige har lanceret – sat sig for at gøre op med. Sitets vil skabe åbenhed og viden om overgangsalderen – en alder vi alle skal igennem men sjældent snakker om. Sitet giver bl.a. et overblik over nogle af de mest almindelige gener i forbindelsen med overgangsalderen og gode råd til, hvordan du tackler dem, ligesom du også selv kan stille spørgsmål til sidens brevkasse.

Men 'en Kvindeting' byder også på nogle ret fine podcast med tre kendte kvinder. Ditte Gråbøl, Kirsten Lehfeldt og Pernille Aalund fortæller hver især om deres tanker og oplevelser med overgangsalderen. De er dog alle enige om, at vi bør være mere åbne og omfavne vores overgangsalder.

Spørger man Stine Fabricius, farmaceut og konsulent på 'en Kvindeting', kan det dog være svært for alle at åbne op omkring.

- Det er jo ikke altid det mest sexede, og derfor er det måske heller ikke det, man underholder med som det første, siger Stine Fabricius med hentydning til overgangsalderens gener som kløe i skeden, inkontinens og svedeture. Men hun understreger samtidig, at vi jo heller ikke nødvendigvis skal snakke om det.

- Selvfølgelig skal man ikke tale om noget, man ikke har lyst til at tale om. Men det skal jo så samtidig heller ikke stå i vejen for, at du erhverver dig en viden om det, som du ikke har lyst til at snakke om, siger hun og fortsætter;

- Her er 'en Kvindeting' oplagt. Du får en masse viden om overgangsalderen - også selvom du ikke lige har lyst til at snakke om det med alle og enhver. Og så har sitet også en online, anonym chat, der har døgnåbent, som man kan skrive til.

Som en samtalestarter
Samtidig mener Stine Fabricius, at sitet afhjælper et væsentlig problem, når det gælder kvinders viden om overgangsalderen.

- Op til nu har det meget været noget med, at man fandt sin information her og der og forskellige steder på nettet, hvorefter man så kunne prøve at stykke det sammen. Med 'en Kvindeting' har vi samlet det ét sted, fortæller Stine Fabricius.

Samtidig er håbet, at 'en Kvindeting' skal gøre det nemmere for os kvinder at snakke om overgangsalderen i fremtiden.

- Man finder jo ud af, at man ikke er den eneste, der går igennem det her. Og man finder måske ud af, at man kan få hjælp til nogle af de gener, som man går og har, siger Stine Fabricius.

- Din livskvalitet kan jo sagtens blive påvirket af gener fra overgangsalderen, og der kan man så hente hjælp på apoteket. Mange oplever måske et ubehag, men de kobler det måske ikke lige sammen med overgangsalderen. Ved, at snakke sammen om det, så kan vi blive klogere, og man kan måske få sig den der hovsa-oplevelse: nå ja, måske er det bare overgangsalderen, der er på vej.

På 'en Kvindeting' kan du høre til podcast med Kirsten Lehfeldt, Ditte Gråbøl og Pernille Aalund samt få viden og svar på spørgsmål omkring overgangsalderen.