Jan Svensson og Tor Andersen
SPONSORERET indhold

Onlinetræning hitter: Bootcamp gør det nemt at holde formen

Onlinetræning hitter som aldrig før. Vi kigger nærmere på tendensen og undersøger, hvilke fordele og ulemper der er ved at rulle træningsmåtten ud derhjemme.

Af: Redaktionen Foto: Klaus Rudbæk
31. jul. 2020 | Sundhed | Fit living

Måske er du en af dem, der har svært ved at finde tid til at komme ned i fitnesscenteret og få trænet. For der er tusind ting, du skal nå, og de hold, du gerne vil på, ligger på tidspunkter, der ikke altid passer ind mellem madlavning, børnepasning og Netflix. Ja? Så kan onlinetræning eller et digitalt bootcampforløb være noget for dig.

Digital trendanalytiker og vært på podcasten Elektronista, Christiane Vejlø, er selv vild med at træne foran skærmen og forklarer, hvorfor den virtuelle workout er vokset til at være en af tidens allerstørste træningstendenser.

“Onlinetræning er ikke noget, coronakrisen opfandt, men vi fik restriktioner på vores bevægelsesfrihed og ekstra tid derhjemme. Derfor fik onlinetræningen et kæmpe boost, udbuddet af tilbud steg, og mange rullede måtten ud og dyrkede yoga hjemme på stuegulvet eller købte håndvægte for at holde musklerne ved lige.”

Du kan træne online på flere måder – gå på YouTube, bruge træningsapps, booke en personlig træner over nettet eller følge onlinebootcamps. Og netop de mange forskellige muligheder gør det ifølge Christiane Vejlø ekstra attraktivt.

“Det er en kæmpestor fordel, at du kan træne any time, og at der er rigtigt meget at vælge mellem lige fra en hurtig syv minutters træning til en fuld yogatime. Ulemperne kan være, at det kræver selvdisciplin uden en fysisk træner eller træningsmakker, og at du skal have nogle gode fysiske rammer, hvor der er plads. Det ideelle for din træning er selvfølgelig, at du får vejledning af en professionel. Men jeg tror på, at onlinetræning er kommet for at blive, og det kan godt ende med at presse fitnesscentrene lidt. Lige nu udvikles der på mange nye platforme og nye måder at gøre tingene på. Så kvaliteten af onlinetræning bliver kun bedre i fremtiden.”

Nemt, effektivt og billigt

Jan Svensson og Tor Andersen, indehavere af træningsstudiekæden Powerhouse CPH, er nogle af dem, der har tilbudt onlinetræning i lockdown-perioden. Og selv om de er vant til at træne sammen fysisk med deres medlemmer, har de også fået øjnene op for de nye virtuelle muligheder.

“Der er rigtigt mange fordele ved onlinetræning. For det første kan du gøre det hvor som helst og når som helst, og du sparer en masse tid på transport. Derfor er det nemmere og mere overskueligt for mange at implementere træning i en travl hverdag med børn og job. For det andet koster det ikke lige så meget som de forskellige tilbud i træningskæderne. Så det er en nem og effektiv måde at få sundhed ind i hverdagen," siger Jan Svensson.

Ifølge ham kan ulemperne for nogle være, at du gør det alene, så det kræver disciplin at få tændt computeren og motivere sig selv.

"Nogle kan have svært ved at skubbe sig selv de sidste 10 procent, og hvis du laver fejl, kan vi ikke se det. Men derfor gør vi os virkeligt umage med at give grundige og gode instruktioner, så der er en minimal risiko for, at du laver fejl derhjemme. Som træner elsker vi selvfølgelig at træne fysisk sammen med folk, men det er også sjovt for os at opleve, hvordan vi kan træne og motivere folk online, og at det rent faktisk virker rigtigt, rigtigt godt. Vi har fået så god feedback fra vores deltagere,” forklarer Jan Svensson.

Ny bootcamp i byen

ALT for damerne og FIT LIVING lancerede i maj FIT LIVE, som er en fire ugers onlinebootcamp med livetræning med Jan og Tor, kostvejledning og kendte guest stars.

“Vi har haft planer om at lave onlinetræning igennem længere tid, men under coronakrisen gik det op for os, at det betød noget for folk, at ting foregår live, og at man er sammen hver for sig, og det er dét, FIT LIVE-konceptet tapper ind i”, siger Rikke Dal Støttrup, redaktionschef på ALT for damerne og ansvarlig for FIT LIVE.

Første bootcamp fandt sted i juni, og her viste deltagernes evaluering, at især fleksibiliteten og trænernes engagement var afgørende.

“Folk har enten været med live, inden de skulle på arbejde eller har taget træningen forskudt om eftermiddagen, når det passede dem, og så har deltagerne været rigtigt gode til at bakke hinanden op inde i Facebook-gruppen. Det er her, man dyrker den fællesskabsfølelse, som man ellers får, når man er fysisk sammen.”

Anbefalet til dig