På jagt efter den sjette sans ... Findes den virkelig?
SPONSORERET indhold

Findes den sjette sans? Dét har Sofie undersøgt

Se, høre, lugte, føle, smage. Det er de fem sanser, vi kan blive enige om, at mennesket har. Men vi taler også om en sjette sans. Nogle mener, det er noget spirituelt. Andre, at det er en fornemmelse i maven. Journalist Sofie Winther undersøger, hvad den sjette sans egentlig er.

Af:: Sofie Winther Askgaard Foto: Getty Images
25. mar. 2020 | Sundhed | Hendes Verden

1, 2, 3, 4, 5. Fem sanser. Så mange kan forskerne i hvert fald blive enige om, at mennesket har. Men vi har nok alle hørt eller brugt det her med at "have en sjette sans om noget", så hvad er det så for en sans, når det ikke er at se, høre, lugte, smage eller føle? "I see dead people." Sådan siger otteårige Cole til sin psykiater i form af Bruce Willis i kultfilmen Den sjette sans.

Jeg ødelægger forhåbentlig ikke for meget af den 20 år gamle film ved at afsløre, at Willis viser sig at være et af de døde mennesker, som Cole ser. Men betyder det så, at den sjette sans handler om at kunne kommunikere med døde mennesker?

Nogle mener i hvert fald, at den sjette sans er en form for spirituel sans, men jeg har da aldrig set eller talt med døde mennesker. Forskerne er heller ikke enige. Et hold amerikanske forskere mener at have fundet frem til, at mennesket er udstyret med en evne til at fornemme, hvad der vil ske få sekunder ude i fremtiden.

Andre forskere mener, det er smerte, som er vores sjette sans, mens atter andre forskere mener, at rytmesansen er den sjette sans, som kan hjælpe og styrke børns motoriske og sproglige udvikling. Der er også dem, der mener, at den sjette sans gør os i stand til at opfange små signaler på, at et andet menneske er sygt.

Så hvad er egentlig den sjette sans? Og hvad betyder det, når vi siger, at vi kan føle eller fornemme noget, som vi hverken kan se eller røre ved?

Læs også: Psykologens tips til at blive mentalt robust

Flere hundrede sanser

Hjernen må være et godt sted at starte i jagten på den sjette sans. Så jeg kontakter Albert Gjedde, der er professor i translationel neurobiologi ved Syddansk Universitet, og han fortæller mig lidt overraskende, at mennesket ikke kun har fem (eller seks) sanser. Vi har hundredvis!

– Begrebet "den sjette sans" er et levn fra dengang, man troede, der kun var fem sanser. I dag ved vi, at der formentlig er op mod 100 forskellige sanser baseret på forskellige receptorer i kroppen. Vi har fx receptorer i huden, som registrerer lys på samme måde som vores øjne, så vi sanser og registre
rer altså langt mere end blot at se, høre, lugte, smage og føle, forklarer Albert Gjedde.

Men hvad er i alverden er den sjette sans så for noget?

– Man taler om, at den sjette sans handler om, at vi intuitivt kan tilegne os en viden, som vi ikke kan redegøre bevidst for. Når vi fx er sammen med andre, registrerer og sanser vi folk på forskellige måder, uden at vi er bevidste om det, men oplysningerne lagres i vores hukommelse og kan hentes frem senere og bruges til fx at kunne "forudse", hvordan et andet menneske vil reagere, uden at vi kan redegøre for, hvordan vi kunne ‘forudse det, forklarer Albert Gjedde og uddyber:

– Vi sanser hele tiden ting, uden at det kommer til bevidsthed hos os, fordi vores bevidsthed er meget begrænset, så der er ikke plads til alle oplysningerne. Det betyder, at vi kan have en viden, som vi ikke troede, vi havde, og derfor forveksle det med fx at kunne læse andres tanker, forklarer hjerneforskeren.

De fleste har sikkert prøvet at sidde sammen med en god ven, og pludselig siger han noget, som du selv sad og tænkte på. Jeg har altid syntes, det var pudsigt, og måske er der mere mellem himmel og jord? Men ifølge hjerneforskeren handler det altså om, at vi har registreret adfærd og mønstre hos den anden person i vores ubevidsthed og derfor også ubevidst kan bruge det til at "forudsige", hvad de vil tænke og gøre.

Læs også: Pernille Aalund og datter om fælles diagnose: ”Det er en tohovedet drage”

Alle mennesker er clairvoyante

Det forklarer bare ikke de mere spirituelle teorier om den sjette sans. Eller dem, der mener at kunne bruge deres sjette sans til at fornemme noget om mennesker, de ikke kender. Som fx en clairvoyant siges at kunne. Derfor spørger jeg Merete Gundersen, som er psykospirituel terapeut og underviser i spirituel intelligens, hvad hun mener, den sjette sans er.

– Jeg kalder den sjette sans for energisansen eller intuitionen. Vi har den alle og bruger den alle i større eller mindre skala, og hvis man arbejder med at træne sin spirituelle intelligens, mener jeg, at man kan udvikle sin sjette sans, så man bliver clairvoyant. Vi er faktisk alle clairvoyante, fordi vi er født med den sjette sans, men nogle bruger den bare mere end andre, siger Merete Gundersen.

Jeg føler mig nu ikke specielt clairvoyant, men at den sjette sans skulle have noget at gøre med vores intuition eller mavefornemmelse giver god mening for mig – og er vel ikke så langt fra idéen om, at vi gemmer på en masse oplysninger i vores ubevidsthed, som så kan dukke op til overfladen i forskellige situationer? Men hvorfor er forskerne så egentlig uenige om, hvad denne her sjette sans er?

– Vi mangler et fælles sprog for alt, hvad der er spirituelt og dermed også den sjette sans. Du kan spørge så mange forskellige mennesker om, hvad den sjette sans er, og du vil få lige så mange forskellige svar. Forskerne vil gerne have beviser, som kan efterprøves, før de tror på noget, men det kan ikke lade sig gøre med spirituelle oplevelser, forklarer Merete Gundersen og uddyber:

– Der er lavet mange videnskabelige forsøg med fx healing, men man kan altså ikke gentage oplevelser med healing, og derfor siger man, at det ikke kan bevises.

Læs også: Lidt mere nærvær, tak

Sanser kan trænes

Uanset om den sjette sans er en mavefornemmelse eller en smart konstruktion i hjernen, som lader os hive fat i ubevidst lagret viden, der kan fortælle os noget om andre mennesker eller fremtiden… hvad kan vi så bruge denne her sjette sans til? Og hvordan bliver man bedre til at lytte til den, hvis man er mere eller mindre tonedøv over for dens budskaber?

Ifølge Merete Gundersen kan vi bruge den sjette sans til at få adgang til en masse informationer både om os selv og andre, og at bruge sin sjette sans er fx også bare at kunne mærke andre mennesker og deres stemninger, når vi træder ind i et rum. Men det kræver, at vi træner den – på samme måde som alle vores andre sanser kan trænes, siger hun.

– Man skal først og fremmest oparbejde en tillid til sin egen sjette sans, for jo mere, man stoler på den, des mere bliver man givet af informationer. Man skal arbejde med sin spirituelle intelligens og træne den gennem kontakten til sit indre liv, positiv tænkning, yoga og selvudviklingsteknikker, som vil kunne styrke den sjette sans, siger Merete Gundersen, der bl.a. selv underviser i spiritualitet og visualisering og nævner, at der findes kurser i både selvudvikling og udvikling af ens sjette sans.

Det der med at "have en sjette sans om noget" lader altså ikke til at være skudt helt ved siden af. Men om det blot skyldes, at vores hundredvis af sanser registrerer så utroligt meget om alt omkring os og lagrer det i underbevidstheden, så hjernen kan hive det frem og overraske os med forudanelser og den slags … eller om det er en form for spirituel intelligens, der kan trænes op til et clairvoyance-niveau, hvor man måske endda ligefrem kan komme til at kommunikere med døde mennesker som Cole i Den sjette sans. Det må vist være op til den enkelte. 

Podcast om clavoriance og spiritualitet 

Lyt til podcasten 'Kaffe og klarsyn' her

Anbefalet til dig