Parforhold: "Han viser mig ikke, at han elsker mig"

Foto: Getty Images Få ekspertens bedste råd til at mestre hinandens kærlighedssprog.

Parforhold: "Han viser mig ikke, at han elsker mig"

Nogle gange er det slet ikke kærligheden til hinanden, den er gal med, men derimod vores evne til at modtage og give kærlighed på en måde, der rammer plet i vores partners hjerte. Forstår du at kommunikere din kærlighed på den rigtige måde i forhold til din partner – og kan du oversætte det, din partner siger til dig?

Han sidder tilbagelænet med armen hvilende på sofaens ryglæn med et lidt sørgmodigt udtryk i øjnene. Hun sidder helt ude på kanten af sofaen og drejer uroligt rundt på sine fingerringe.

De hedder Henrik og Line, har været sammen i fem år, er gift og har et barn på tre år. De har været hos mig et par gange før og har gjort fremskridt i parforholdet og deres kommunikation, men i dag virker det som om, der er noget særligt på spil.

– Fortæl mig lidt om, hvad der fylder i dag, opfordrer jeg:

– Jeg synes, du skal starte, siger Line og kigger på Henrik. Henrik sukker dybt og læner sig lidt frem med foldede hænder på lårene.

– Jamen ærligt talt, så ved jeg ikke rigtigt, hvad jeg skal sige eller gøre. Det virker som om, jeg aldrig kan gøre noget som helst rigtigt i dine øjne, så jeg er bange for, at uanset hvad jeg siger lige nu, så ender det med, at du bliver vred og kritiserer mig.

Læs også: "Vi har brugt vores skærme til at undgå hinanden"

Jeg beder ham forklare, hvad han mener med ikke at kunne gøre noget rigtigt, og han svarer:

– Noget af det, der sker mellem os, er, at Line ikke føler, at jeg er der nok for hende. Hun føler ikke, jeg elsker hende så meget som før, at jeg er til stede eller viser hende, at hun er vigtig for mig, og jeg synes, jeg gør alt muligt for at få hende til at forstå, at jeg virkelig elsker hende, og at hun er den dejligste kæreste og mor, og at jeg værdsætter alt det, hun gør for os og vores familie.

Men det er ligesom om, at det aldrig er godt nok, og at jeg aldrig kan gøre det på den helt rigtige måde. Og når jeg alligevel får kritik hele tiden, så trækker jeg mig og mister lysten til at være den kærlige ægtemand.

Jeg kigger på Line og spørger, om hun kan genkende det, Henrik fortæller.

– Ja helt klart, svarer hun.

– Jeg længes sådan efter, at Henrik viser mig, at han elsker mig. Nogle gange føles det, som om jeg bare er en særlig god ven. Jeg er faktisk til tider i tvivl, om han ville være lidt ligeglad, hvis ikke vi var sammen længere. Jeg ville ønske, at han spontant viste mig kærlighed, men jeg føler, at jeg skal tigge og bede og hele tiden tage initiativ til kærlige følelser, og det synes jeg ikke er rimeligt.

Hvad gjorde jer glade engang?

Line sidder med armene over kors og har halvt vendt ryggen til Henrik. Han rækker hånden frem og aer hende på skulderen, men hun flytter sig væk fra ham. Stemningen er tung, og jeg vil gerne have parret til at skifte fokus til noget, der kan tilføre ny energi:

– Fortæl mig lidt om, da I var nyforelskede. Hvad var det, der fik jer til at føle, at I var noget specielt for den anden? Hvad var det, der føltes særligt godt?

De fem kærlighedssprog

Teorien om kærlighedens fem sprog er udviklet af Gary Chapman, som er ægteskabsrådgiver, antropolog og præst og holder parforholds- seminarer i hele USA. Hans forskning i kærlighedsprog bruges af parterapeuter i hele verden. De fem kærlighedssprog er: anerkendende ord, tid til hinanden, gaver, tjenester og fysisk berøring. Du kan finde dit kærlighedssprog på Kærlighedssprog.dk/ kaerlighedssprog/ test-dit-kaerlighedssprog. 

Line tager ordet først:

– Jamen, noget af det, jeg virkelig godt kunne lide, var, at Henrik var så opsøgende og kærlig. Han var supergod til at ae mig på ryggen og til at komme og holde om mig. Han tog min hånd, når vi gik tur, og så brugte vi en masse tid sammen. Det gjorde mig virkelig glad. Henrik er kommet frem i sofaen igen:

– Ja, det kan jeg godt huske, og du var så god til at give mig komplimenter og fortælle mig, hvor fantastisk jeg var, og hvor glad du var for de ting, jeg gjorde. Du blev altid så begejstret, når jeg hjalp dig med at få ordnet nogle praktiske ting i lejligheden. Du fik mig til at føle mig som en verdensmand, siger han og smiler varmt.

Læs også: 5 ting, der gør forelskelsen langtidsholdbar

Få øjnene op for hinandens kærlighedssprog

Jeg giver dem til hjemmeopgave at skrive en liste over 20 ting, der får dem hver især til at føle sig værdifulde og elsket, og da de kommer tilbage næste gang, læser de listerne op for hinanden. Lines liste handler meget om fysiske kærtegn og om at prioritere kvalitetstid sammen.

Henriks liste udtrykker, at det har stor værdi for ham at gøre ting for hinanden, at gøre livet lettere for hinanden og at få rosende ord og anerkendelse for det. Listerne gør det tydeligt for parret, at de har forskellige måder at vise og modtage kærlighed på – og at de stadig elsker hinanden lige så meget som før.

De beslutter sig for at være mere opmærksomme på at vise kærlighed ”på den andens måde” og at holde øje med de kærlighedsbeviser, der kommer fra den anden. De finder også ud af, at Henrik bliver særligt ramt, når Line kritiserer ham, fordi han netop har anerkendende ord som kærlighedssprog. De aftaler at gøre det til en kærlig aktivitet at få flere ting på ”20 ting der gør mig glad-listen”.

Se, hvad vi ellers skriver om: Parforhold og Psykologi