PMS
SPONSORERET indhold

PMS - Seriøs lidelse - eller en dårlig undskyldning

Er PMS mere end en undskyldning for at lægge sig syg og opføre sig lidt urimeligt? Vi har konsulteret to eksperter for at få svaret.

Af:: Jo Brand Foto: Alamy
05. jun. 2013 | Sundhed | Fit living

PMS kan efter sigende få kvinder til at gå amok, blive utilregnelige, ligge søvnløse og gå ned med depression. Flere dage hver eneste måned. Men er PMS mere end en undskyldning, som mænd kan bruge, når bølgerne går højt, og kvinder, når de trænger til en slapper på sofaen? Spørger du Tórur Dalsgaard, der er overlæge og ph.d. i gynækologi og obstetrik på Rigshospitalet, er svaret ja. PMS eller præmenstruelt syndrom er en realitet. Men ikke for alle kvinder.
− PMS er helt klart noget, der findes. Men det er svært at sige, hvor overgangen mellem det normale og det sygelige går, siger Tórur Dalsgaard. Ifølge ham oplever mellem 70 og 80 procent af alle kvinder en eller anden form for gene før menstruationen − det kan være alt fra brystspændinger og væskeophobninger til øget angstniveau og nedsat sexlyst. Men kun i få tilfælde er der tale om PMS i lægelig forstand.
− Kun hos 3-10 procent af dem, der oplever symptomerne, er de så slemme, at der er tale om et egentligt syndrom, forklarer Tórur Dalsgaard og fortæller, at det beror på et skøn, om en kvinde får diagnosen PMS eller ej.
− Det er en subjektiv vurdering, for der findes ikke nogen blod- eller vævsprøve, der kan fastslå det. Derudover kan PMS være svær at definere − det er jo ikke en sygdom, hvor du kan sige entydigt, at den enten er der eller ikke er der. Det svarer lidt til at måle en elastik. For hvor lang er den? Det er jo relativt, siger han. Der findes dog alligevel en række specifikke krav, der skal være opfyldt for, at man kan tale om PMS.
− Der skal være symptomer som træthed, nedsat libido og øget angstniveau. Men for at der er tale om PMS, skal symptomerne være relateret til menstruationscyklus, hvilket vil sige, at de skal vise sig efter ægløsningen og ophøre efter menstruationens start. Derudover skal de påvirke din hverdag i en betydelig grad, siger Tórur Dalsgaard.

Nogle ER mere følsomme
Hvorfor, en lidelse som PMS opstår, ved lægerne meget lidt om. For der er ikke blevet forsket meget i området. Lægevidenskaben har dog en teori om, at hormonet progesteron spiller en rolle. Årsagen er, at hormonet østrogen er til stede i kroppen i første halvdel af kvindens cyklus, i anden halvdel af cyklus (efter ægløsningen) bliver der ud over østrogen også dannet hormonet progesteron.
− Man mener, at progesteronet i sig selv, eller den måde, det spiller sammen med østrogenet på, kan være skyld i symptomerne. Derudover har man den teori, at hormonerne påvirker neurotransmitterne i hjernen. Så der sker altså nogle ekstremt komplicerede processer, hvor bl.a. serotonin-optagelsen bliver påvirket, hvilket måske kan forklare f.eks. humørændringerne, siger han. Hvorfor nogle kvinder får PMS og andre ikke, er man heller ikke helt klar over.
− Det er ikke sådan, at man kan se, at dem der lider meget af PMS har nogle andre hormonniveauer end dem, der ikke lider af PMS. Der er bare nogle, der har et mere følsomt system, og som af en eller anden uvis årsag reagerer mere på hormoner end andre, siger han.

Sund livsstil er den bedste medicin
Ligesom årsagerne til PMS er en anelse diffuse, er behandlingen det også. Der findes endnu ikke en PMS-pille, der kan få symptomerne til at forsvinde en gang for alle. Dog har det vist sig, at p-piller ofte kan fjerne de fleste gener.
− P-piller er ofte noget af det første, vi prøver at behandle med, fordi det hjælper på de fleste symptomer. Formentlig fordi kroppen holder op med at danne sit eget progesteron, og p-pillerne på den måde stabiliserer systemet, siger Tórur Dalsgaard og fortæller, at man også kan prøve at afhjælpe de enkelte symptomer hver for sig.
− Er du meget påvirket af dit humør, kan nogle typer af antidepressive piller hjælpe. Har du væskeophobninger, kan du tage vanddrivende. Og har du hovedpine, kan du spise noget smertestillende. Derudover mener man også, at din livsstil spiller en rolle for din evne til at tackle PMS.
− Hvis du har symptomer og smerter, er der ingen grund til at belaste dit system yderligere. Derfor er det en god idé at holde sig fra alkohol og tobak, siger han og fortæller, at motion i form af f.eks. løb har vist sig at have en positiv effekt.

Sukker forstærker PMS
En af dem, der i praksis har set, hvad kost kan gøre for at lindre PMS-symptomer, er klinisk diætist Alice Hartvig. Hendes filosofi er, at sund kost kan bringe din krop og dit blodsukker så meget i balance, at du bedre kan tackle den naturlige ubalance, du oplever, når du har PMS.
− Hvis du spiser meget hvidt brød, pasta, ris og sukkerholdige fødevarer, så rutsjer dit blodsukker op og ned, hvilket gør dig kortluntet og snerrende, og hvis du derudover også skal slås med PMS, bliver det endnu værre, siger Alice Hartvig og fortæller, at mange af hendes klienter har gener knyttet til menstruationen: De føler sig oppustede, binder væske, er irriterede og har cravings.
− De fleste oplever de her symptomer tre-fire dage inden menstruationen. Og typisk sker der det, at deres trang til hurtige kulhydrater, i form af f.eks. kage og slik, stiger. Og det gør den af flere årsager. Bl.a. fordi sukkeret hæver vores niveau af endorfin, serotonin og dopamin, hvilket betyder, at sukkeret bliver smertestillende, og dermed lindrer det vores gener. Og hvis vi er lidt nede i humør, kan alene tanken om en kage eller en mørkeblå Rittersport jo gøre os i godt humør. På den måde er de hurtigere kulhydrater en måde at helbrede os selv på. Men det er ikke en god måde, fordi den giver bagslag, siger hun. Alice Hartvig råder derfor kvinder, der slås med PMS, til at droppe de hurtige kulhydrater og i stedet spise masser af protein, sunde fedtstoffer og grønsager. Hele måneden året rundt.
− Du skal spise proteiner, der mætter og ikke påvirker blodsukkeret. Derudover skal du spise monoumættede fedtsyrer, som du får fra f.eks. avokado, nødder, pesto og mayonnaise, der både mætter og stabiliserer blodsukkeret, siger hun. Spiser du på den måde, vil dine PMSsymptomer ifølge Alice Hartvig sandsynligvis blive lindret efter to-tre måneder.
− Folk oplever, at de begynder at sove bedre, deres hud bliver pænere, de er ikke nær så kortluntede. Men du kan ikke få generne til at forsvinde helt. Og som kvinde må du jo også acceptere, at du har en cyklus. Det vigtige er, at du er i stand til at tackle symptomerne, siger hun. Er du ikke det, kan en tur til lægen være løsningen, siger Tórur Dalsgaard.
− Du skal reagere, hvis du har gener, der er så udtalte, at de i væsentlig grad påvirker din arbejdsdag eller din livskvalitet. Eller hvis du begynder at planlægge efter dem og f.eks. lader være med at lave aftaler, fordi du ved, du vil få det dårligt på bestemte tidspunkter. Tórur Dalsgaard råder også til, at du holder øje med din krop og dens opførsel, så du kan se, om der er et mønster.
− Det er en god idé at føre kalender i nogle måneder og noterer, hvornår du har væskeophobninger, smerter, nedsat sexlyst, er trist osv. På den måde kan du se, om dine symptomer er relateret til cyklus. Den viden er guld værd, siger han.

4 facts om PMS

1. PMS står for præmenstruelt syndrom. Er der svære gener og symptomer på depression, kaldes lidelsen for PMDD, hvilket står for Premenstrual Dysphoric Disorder.

2. PMS er relateret til en række gener, men ikke voldsomme menstruationssmerter som f.eks. en lidelse som endometriose. Har du smerter, kan det dog påvirke dit humør og opleves som PMS, men bør undersøges nærmere.

3. Symptomerne på PMS stopper under graviditet og efter overgangsalderen.

4. Generne ved PMS er værst hos kvinder mellem 20 og 35 år. Muligvis, fordi æggestokkene her fungerer mest stabilt. Kilde: Overlæge, ph.d. i gynækologi og obstetrik Tórur Dalsgaard


PMS, kost & vægt
- Lad være med at veje dig i ugen op til menstruationen. Mange tager på i den periode, fordi de binder væske. Og ikke sjældent er der tale om en vægtøgning på mellem 1 og 2 kilo.
- En kost rig på proteiner, grønsager og monoumættet fedt og fattig på hurtige kulhydrater gør dig mere modstandsdygtig over for PMS.
- Har du svært med at undvære sukker, når du har PMS, så spis sukkerfri chokolade eller bolsjer. Eller forsøg at erstatte sukker med mørk chokolade eller nødder.
Kilde: diætist Alice Hartvig


SYMPTOMER PÅ PMS

Fysiske

Brystspænding
Hovedpine
Væskeophobning 
Led- og muskelsmerter
Tyngdefornemmelse og ømhed i underlivet
Vægtøgning
Oppustet mave
Svimmelhed
Øget appetit
Smagsændringer

Psykiske 
Følelsesmæssig ustabilitet
Humørsvingninger
Irritation
Aggressivitet
Træthed
Depression Rastløshed
Søvnbesvær Dårlig koncentration
Fornemmelse af afmægtighed
Glemsomhed