power træning med høj forbrænding
SPONSORERET indhold

fit tester: Få mere power til din vintertræning

Hvordan kan man bevare glæden ved at træne udenfor, selv om det er blevet vinter, hvor regnen siler, og vinden rusker? Det satte vi os for at teste, da vi sammen med 13 kvinder, 1 mand og 1 træner tog til Powertraining ved Charlottenlund Fort.

Af: Susanne Knutzen Foto: Marie Louise Munkegaard
10. nov. 2014 | Sundhed | Fit living

Der er vind i håret, men heldigvis holder det tørt denne tirsdag aften, hvor jeg er trukket i løbeskoene og har lynet windbreakeren helt op på parkeringspladsen ved Charlottenlund Fort. Klokken er 19, og ud over mig er der mødt 14 andre op til dagens powertraining. Vi skutter os lidt på pladsen, men stemningen er god. Der bliver hilst og snakket – det er tydeligt, at der bliver socialiseret, når den står på powertraining, og selv om jeg er helt ny i flokken, føler jeg mig inkluderet og velkommen. Og det passer egentlig meget godt med konceptet bag træningsformen. Filosofien er nemlig at være flere om en personlig træner – til gavn for pengepungen og i særdeleshed fællesskabet.
Powertraining er faktisk også ideelt til at få besvaret spørgsmålet om, hvordan man kan træne udendørs hele året rundt – og stadig synes det er skægt, for træningen foregår ALTID ude, enten i skoven, på stranden, ved vandet, i terræn eller på atletikbaner. Her forenes løb med crossfit-elementer, så du snører løbeskoene, bevæger dig ud i naturen i al slags vejr og får trænet kroppen igennem. Redskaberne er, hvad der findes i naturen som bakker eller trapper, bænke eller træstammer. Træningen henvender sig både til mænd og kvinder – i alle aldre og vigtigst af alt – på alle niveauer. Det er Lotte Hall, som har trænet i flere år, et godt eksempel på. Efter en operation for fire måneder siden er formen væk, og hun er så småt gået i gang igen.
– I dag har jeg tydeligvis svært ved at følge med, men der er flere, som løber ned til mig for at høre, om alt er o.k. Vores træner laver også forskellige vejrtrækningsøvelser med mig, når vi løber af sted, så jeg kan klare lidt mere – og det er skønt, når nu formen ikke er helt i top, fortæller hun.

Unikt fællesskab
Aftenens træner, Anders, byder os alle velkomne og skitserer kort aftenens træning, inden han fører os hen på en græsplæne, hvor vi skal varme kroppen op. Det foregår ved squats, arm- og mavebøjninger. Herefter løber vi ca. 3 kilometer til Charlottenlund Station. Tempoet bestemmer man selv. Der er nogle, som giver den gas, og andre løber med en fart, hvor det er muligt at snakke sammen. Når der skal samling på hele flokken, fløjter Anders i en fløjte, og alle vender om og løber tilbage til bagtroppen. Det betyder, at vi alle bliver udfordret uanset niveau. Jeg er en erfaren løber, der et par gange om ugen løber en tur på 5 km, og jeg fanger hurtigt fidusen i at løbe frem og tilbage, og der er også flere, som indlægger små intervalspurter på turen.
På løbeturen til stationen kan jeg tydeligt fornemme, at gruppen kender hinanden godt. Der bliver talt om børns skolegang, job og kommende løb. Flere af dem har powertrænet sammen i flere år – også om vinteren, opdager jeg, når jeg spørger dem, om de er her året rundt. Alle er enige om, at fællesskabet er helt unikt, og det er med til, at de møder op, selv når sneen ligger tungt, eller temperaturen er på frysepunktet. Der bliver grint af aftenerne med pandelamper, som de aldrig havde forestillet sig at løbe rundt med… før de meldte sig til powertraining.
– Det er fedt om sommeren på en lun aften, hvor turen slutter med en dukkert i havet, men det er næsten federe om vinteren, hvor det er mørkt og koldt, men efter 10 minutter har du fået varmen. Når du kommer hjem, er dine kinder røde, tøjet er mudret til, men du har fået masser af ny energi og er frisk på en helt anden måde, siger Stine Prang Due.

Kilometre og syre i benene
Vi er nået til stationen, hvor vi skal lave øvelser i tunnelen. Den er vel 100 meter lang, og vi starter ud med lunges. Mine lår syrer til, og endelig når jeg til enden og lunter tilbage til start. Her skal vi ligge i planke i et minut. Flere forbipasserende hujer på os, når vi ligger på fliserne og kæmper med at holde kroppen vandret. Det er hårdt, mine mavemuskler er på benhårdt arbejde, og sveden springer frem, men selv om vi pruster og stønner, er humøret hos alle stadig højt.
Vi tager tre træningspas med lunges og planke, indtil vi bliver sendt af sted mod promenaden. Det er en tur på omkring tre kilometer, og undervejs gør vi holdt ved en stille villavej, hvor vi bruger fortovets kantsten til at træne ben og balance. På promenaden stopper vi ved rækværket, som vi bruger til at lave armstræk og dips. Pyha, det er hårdt, selv om jeg har brugt måneder i fitnesscentret med styrketræning. Jeg er ikke den eneste, som kæmper, men der er ingen, som brokker sig eller udtrykker, at nu orker de ikke mere. Efter tre styrkepas løber vi tilbage til parkeringspladsen, hvor vi strækker ud, og træningen er slut.
Timen er gået forbløffende hurtigt, og det viser sig, at vi har løbet mellem 6,2 og 7,8 kilometer, alt afhængigt af hvor meget man har givet den gas i løbepassene. Jeg er faktisk overrasket over at have løbet så langt, men det må være skiftet mellem at løbe og styrketræne, som gør, at jeg slet ikke føler de mange kilometer i benene. Det er virkelig en fed følelse.
Mens vi strækker ud, fortæller Line Schmidt Johansen, at træningen veksler fra gang til gang, så det bliver aldrig ensformigt. Og så giver hun mig svaret på mit allerførste spørgsmål:
– Det er fedt at træne udenfor – også når det bliver vinter, selv om du lige er kommet hjem fra arbejde og skal af sted midt i ulvetimen. Du kommer ud ad døren, fordi der er masser af søde mennesker, som venter på dig, din puls kommer op, og du får et kæmpestort energiboost. Jeg vil aldrig tilbage til et svedigt fitnesscenter, fortæller Line Schmidt Johansen.

Hvordan er powertraining?
Lotte Hall
Jeg bliver motiveret af at træne sammen med andre. Det pacer mig, fordi jeg bliver stædig og ikke vil være hende, der løber bagerst, så jeg får mere fart i løbeskoene. Det rykker også at lave øvelser, der gør mig stærk i kroppen. Trænerne planlægger timerne på forskellige måder og er meget opmærksomme på alle på holdet.
Stine Prang Due
Før løb jeg en del på hobbyplan, men med denne form for træning får jeg en ekstra dimension, fordi jeg får masser af kilometer i benene og samtidig får lavet styrkeøvelser. Vi kan også have intens bakketræning eller intervaltræning, der løfter konditionen. Det sociale betyder også meget.
Line Schmidt Johansen
Der er altid god variation fra træner til træner. Jeg vil gerne løbe halv- og helmaraton, og disse træningspas gør, at jeg faktisk ikke behøver de lange ture for at kunne løbe en halvmaraton – der er ingen problemer, selv om jeg kun har trænet powertraining.

FITS VURDERING
En god træningsform, der både gør kroppen stærkere og forbedrer konditionen. Det er fedt at træne sammen med andre, fordi det både motiverer til at yde lidt ekstra, og det er ret hyggeligt at få grint og sludret, mens der arbejdes på formen. Sådan et socialt samvær har jeg aldrig oplevet i træningscentret, og jeg kan godt forestille mig, at jeg må ud og investere i en pandelampe.
Kondition: 5 ud 6 stjerner
Styrke: 5 ud 6 stjerner
Smidighed: 1 ud 6 stjerner
Sjovhed: 5 ud 6 stjerner

SE OGSÅ: Bliv vild med vinterløb

SE OGSÅ: fit tester: Hvad gør 14 dage på sofaen ved din krop?