Kvinde drikker øl
SPONSORERET indhold

Styr på promillerne? Det sker i kroppen, når du drikker alkohol

Når alkoholen ryger ned, ryger din promille op, og du bliver beruset. Faktisk kan selv en lav promille påvirke både dine vurderinger og din dømmekraft. Læs med og få styr på, hvad der sker i kroppen, når du drikker alkohol – og hvordan promillerne påvirker din krop.

Af: Pernille Lewinsky Kofoed og Susanne Knutzen Foto: Getty Images
06. aug. 2021 | Sundhed | ALT.dk

I Danmark er vin, øl og spiritus lovlige rusmidler, og selvom danskernes alkoholforbrug er faldet gennem de seneste ti år, så er vi stadig det land i Norden, der drikker mest. Faktisk skønnes det, at helt op mod 90-95 procent af alle danskere drikker alkohol mere eller mindre regelmæssigt. Men selvom alkohol smager godt, og det er hyggeligt at drikke vin eller en øl til fodboldkampen, eller hvis der er noget, der skal fejres, så er alkohol et giftstof, der både direkte og indirekte påvirker flere af kroppens organer og funktioner og efter få minutter kan måles i blodet.

Hvad betyder promille?

Promillen fortæller kort sagt, hvor meget alkohol du har i blodet. Promille betyder antal pr 1.000 enheder, og skrives som 0/00. Har du fx en alkoholpromille på 0,5 betyder det, at du har 0,5 ml alkohol pr. liter blod. Når du drikker, bliver du beruset. Hvor beruset du bliver afhænger af, hvilken promille du har i blodet, og hvor meget du er vant til at drikke. 

Læs også: Studerende har opfundet kur mod tømmermænd - og eftersigende virker den

Hvordan påvirker promiller kroppen?

Virkningen af alkohol afhænger af, hvor lang tid du drikker, hvor ofte du drikker, og hvilke forventninger du har til virkningen. Effekten af alkohol opleves i højere grad, mens promillen er stigende, end når den er faldende.

Når du har været påvirket af alkohol i mere end nogle timer, begynder hjernen at forsøge at tilpasse sig, og du føler dig typisk ikke helt så påvirket, heller ikke selvom promillen fortsat er høj. Det gælder fx sidst på aftenen eller om morgenen efter en fest, hvor mange føler sig ædru, men stadig har en promille over 0,5 i blodet.

Alkohol påvirker os desuden forskelligt, og mange oplever, at alkohol virker forskelligt fra gang til gang, afhængig af hvordan du har det, og om du fx er træt eller føler dig stresset.

Allerede ved en promille på omkring 0,5 kan man føle sig let påvirket. Mellem 1,0 og 2,0 promille bliver de fleste tydeligt påvirkede og kan blive trætte og sløve. Ved ca. 1,5 promille får man ofte problemer med hukommelsen, og ved en promille på 2,0-3,0 mister man selvkontrollen, og der kan opstå symptomer på forgiftning og i værste fald bevidstløshed.

Hvor meget kan henholdsvis mænd og kvinder drikke?

Alkohol påvirker mænd og kvinder forskelligt. Faktisk tåler mænd mere alkohol end kvinder. Det betyder, at hvis en mand og en kvinde drikker samme mængde alkohol, så vil kvinden som regel få en højere promille – også selvom de vejer det samme.

Det skyldes først og fremmest, at alkohol opløses i vand, og derfor bliver optaget og fordeler sig i væv, der er vandholdigt, fx i muskelvæv. Da mænd som regel har større muskelmasse end kvinder, vil alkoholen fordele sig i ca. 70 % af kropsvægten hos mænd og 60 % af kropsvægten hos kvinder, og derfor bliver alkoholkoncentrationen højere hos kvinder.

Desuden findes der nogle enzymer i mavesækken, som nedbryder alkohol. Hos mænd er disse enzymer mere aktive, hvilket betyder, at op til ca. 30 procent af alkoholen bliver nedbrudt i mavesækken, og dermed aldrig komme over i blodet hos mænd. Endelig forbrænder kvinder alkohol dårligere, fordi deres kropsvægt og lever er mindre end mænds.

Hvad er farligt?

Styrtdrikning dækker over det at drikke meget på kort tid. Hvis du drikker mange drinks hurtigt efter hinanden, når du ikke at blive dårlig og kaste op. Du kan falde i søvn eller ligefrem miste bevidstheden. Hvis du har drukket rigtigt meget og derfor har en meget høj promille, kan åndedrætscenteret i hjernen lammes. En promille over 3,0 kan faktisk være direkte dødelig.

Hvordan tester man en promille?

Man kan måle promillen i blodet ved at foretage en pusteprøve med et særligt måleinstrument, der kan måle, hvor meget alkohol, der er i udåndingsluften. Man kan også undersøge promillen ved at tage en blodprøve og på den måde måle mængden af alkohol i blodet. En blodprøve er det sikreste mål for en persons promille, og det er typisk den metode, som politiet bruger, hvis de har mistanke om, at en person har drukket mere alkohol, end det er tilladt i forhold til at køre bil.

Promilleteorien fra filmen ’Druk’ – fup eller fakta?

I Thomas Vinterbergs nyeste film ’Druk’ beslutter fire gymnasielærere sig for at lave et videnskabeligt forsøg. Forsøget skulle efter sigende bygge på en teori fremsat af den norske psykiatriprofessor Finn Skåderud om, at mennesket fungerer bedre med en alkoholpromille på 0,5.

Men passer teorien? Det korte svar er: Nej!

Professor Finn Skåderud har faktisk for flere år siden afvist, at han har ment det som en teori. Påstanden om, at mennesket fungerer bedst med en promille på 0,5, var noget, han skrev som en del af et længere forord til en bog om vins psykologiske virkninger. Der er altså intet videnskabeligt belæg for, at vi mennesker er født med for lav alkoholpromille, eller at vi ville fungere bedre med en promille på 0,5.

Sundhedsstyrelsens generelle anbefalinger om alkohol

Alkohol påvirker kroppen og øger risikoen for en lang række sygdomme og død betydeligt. Ifølge Sundhedsstyrelsen bidrager alkohol til mere end 60 forskellige sygdomme, herunder flere kræftsygdomme, forhøjet blodtryk, nedsat immunforsvar, angst og depression, ligesom alkohol påvirker din søvn og dit energiniveau og øger risikoen for stress.

Der er derfor mange grunde til at holde igen med alkohol, og følge anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen:

  • Intet alkoholforbrug er risikofrit for dit helbred.
  • Drik ikke alkohol for din sundheds skyld.
  • Du har en lav risiko for at blive syg på grund af alkohol ved et forbrug på 7 genstande om ugen for kvinder og 14 for mænd.
  • Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man ikke drikker mere end 10 genstande om ugen uanset om man er mand eller kvinde, og at man ikke drikker mere end fire genstande på samme dag.
  • Er du gravid – så undgå alkohol. Prøver du på at blive gravid – undgå alkohol for en sikkerheds skyld.
  • Er du ældre – vær særlig forsigtig med alkohol.

Anbefalet til dig