tab dig uden kur

Foto: getty Ja, det er faktisk muligt at smide et par kilo uden at være på slankekur

Sådan taber du dig uden kur

Det behøver ikke være surt at spare kalorier eller smide nogle overflødige kilo, for med små justeringer er det faktisk muligt at nå sit slanke mål.

Det kan være svært at finde motivationen til at tabe sig, og måske har du rigtigt mange slankefiaskoer i bagagen. I stedet for at gå på endnu en slankekur, kunne du i stedet kigge dine kost- og motionsvaner efter i sømmene og overveje, om der er noget, du kan ændre på. Find ud af, hvor du plejer at falde i og hvad, der er dine største laster og erstat dem med nogle sundere alternativer og gode vaner.

SKRU OP FOR PROTEINERNE

Vil du tabe dig, er det vigtigt at holde gang i forbrændingen. Det sker helt naturligt, når kroppen bruger energi på at holde sig i gang og påvirkes af, hvor fysisk aktiv du er, og hvad du spiser, og her spiller protein i vigtig rolle. For hvor grøntsager og kulhydrater som brød, ris og pasta øger forbrændingen med ca. 5 %, så stiger forbrændingen med omkring 30 %, når du spiser protein og desuden mætter de godt – og længe. Skru derfor op for proteinerne og spis masser af fisk, kylling og kalkun, og magre mejeriprodukter som yoghurt naturel og skyr.

SPIS DET BEDSTE FØRST

Hvis du har flere ting på tallerkenen så spis det, som du har allermest lyst til som det første. Hvis du i stedet spiser det, som du har mindst lyst til, vil du nemlig have tendens til at blive ved med at spise, indtil tallerkenen er tom - også selv om du egentlig er mæt.

LÆS OGSÅ: 10 myter om motion & vægttab

DYRK MOTION

Jo mere du bevæger dig, jo flere kalorier forbrænder du, så derfor er det vigtigt, at du dyrker motion og er fysisk aktiv hver dag, hvis du vil tabe dig eller holde vægten. Snup cyklen på arbejde, gå en rask tur i din frokostpause eller tag trapperne i stedet for elevatoren. Husk på, at også de små ting i hverdagen som fx at lufte hunden, gå omkring mens du taler i telefon eller lave mavebøjninger foran fjernsynet tæller i kalorieregnskabet.

HUSK FEDTET

I fedtforskrækkelsens hellige navn har mange nærmest droppet fedtet og erstattet det med bl.a. kulhydrat. Men fedt - vel at mærke af den sunde slags - er vigtigt for, at kroppen kan fungere optimalt og helt afgørende, hvis du vil tabe dig, da det er med til at dæmpe lysten til søde sager og nedsætte trangen til at overspise. Sørg derfor for at spise sunde fedtsyrer hver dag, som du blandt andet finder i oliven-, raps- og avocadoolie samt i fisk, mandler og macadamianødder.

SÆT SMAG PÅ

Et simpelt trick til at spise mindre er at sætte mere smag på din mad. Mad, der smager og kradser lidt sætter nemlig smagsløgene på arbejde og mætter sanserne, så du bliver hurtigere mæt. Desuden har stærke krydderier som chili, gurkemeje, ingefær og hvidløg en positiv effekt på forbrændingen, stofskiftet og blodsukkeret.

SÆT TEMPOET NED

I stedet for at kaste dig over maden, bør du øve dig i at sætte tempoet ned, når du spiser, holde små pauser og tygge maden grundigt. Kroppens appetitregulering er nemlig forsinket, så det tager typisk omkring 20 minutter fra maven er mæt, og indtil hjernen registrer det. Ved at spise langsomt og med nydelse vil du altså opleve, at maden mætter mere, og du undgår at overspise.

LÆS OGSÅ: 3 veje til mere bevægelse på jobbet

SPIS MASSER AF GRØNT

Spis rigeligt med grøntsager. En god tommelfingerregel er, at ca. 1/3-1/2 af din tallerken bør bestå af grøntsager. Grønt indeholder masser af vitaminer og fibre og særligt grøntsager, der virkelig skal tygges som bønner, kål, gulerødder og bælgfrugter giver en god mæthedsfornemmelse. Spis gerne masser af grøntsager flere gange dagligt – husk variation og brug alle farverne.

FOKUSER PÅ MADEN

Undlad at se fjernsyn eller læse avis, når du spiser, men giv maden førsteprioritet. Hvis du foretager dig andre ting, flytter du nemlig fokus fra maden og kroppens mæthedssignaler og risikerer at komme til at spise mere, end du egentlig har behov for.

7 SLANKE BYTTEHANDLER

 1. Byt et glas sødmælk ud med skummetmælk og spar 96 kcal.
 2. Vælg kalkunbacon i stedet for svinebacon, så sparer du 118 kcal på 30 gram.
 3. Tag ”låget” af din burger eller sandwich og spar 100 kcal.
 4. Vælg is i bæger i stedet for vaffel, så sparer du 121 kcal.
 5. Vælg ”skinny latte” lavet på skummetmælk eller minimælk i stedet for sødmælk og spar 55 -60 kcal.
 6. Drik en lightøl i stedet for en almindelig og spar ca. 80 kcal.
 7. Fjern skindet fra et stykke kyllingebryst og spar 105 kcal.

Sådan forbrænder du 100 kcal.:

 • 10 min. cykling
 • 20 min. powerwalk
 • 10 min løb
 • 15 min. svømning

Om eksperten

Christina Bendix er uddannet professionsbachelor i ernæring og sundhed, autoriseret klinisk diætist og indehaver af Lyngby Kostklinik. Læs mere på lyngbykostklinik.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Slankekur, Vægttab, Kost, Træning og Proteiner