Hormonforstyrrende stoffer
SPONSORERET indhold

Se her, om din læbepomade er fyldt med uhensigtsmæssig kemi

Mange læbepomader indeholder hormonforstyrrende stoffer og usunde mineralske olier. Det viser en ny test, som Forbrugerrådet Tænk Kemi står bag. Læs her, hvilke stoffer du skal undgå, hvis du gerne vil have en læbepomade, der er fri for uhensigtsmæssig kemi.

Af: Cille Lewinsky Foto: Getty Images
16. okt. 2017 | Sundhed | Fit living

Efterår er for mange lig med sprukne læber. Men det er ikke helt ligegyldigt, hvad du smører på dine tørre læber for at pleje dem. Det viser en ny test, som Forbrugerrådet Tænk Kemi står bag.

Mange læbepomader indeholder nemlig hormonforstyrrende stoffer og mineralske olier, der både kan være kræftfremkaldende og ophobe sig i kroppen til skade for blandt andet din milt og lever. 

I alt har Forbrugerrådet Tænk Kemi testet 53 forskellige læbepomader, og ud af dem er det kun 13, der er hormon- og parfumefri. Det er bekymrende, fortæller Claus Jørgensen, der er projektleder for Forbrugerrådet Tænk Kemi.

–  De hormonforstyrrende stoffer kan blandt andet gøre, at kvinder har sværere ved at få børn og går tidligere i puberteten, mens drenge får dårligere sædkvalitet og misdannede kønsorganer. De mineralske olier, som er selve læbepomaden, kan desuden bestå af stofferne MOSH og MOAH, som kan være kræftfremkaldende, forklarer han.

Én stor cocktail

Ifølge Claus Jørgensen er den største udfordring, at stofferne fra læbepomader har haft en negativ indvirkning på dyr ved forsøg, men at forskere endnu ikke har kunnet bevise, at stofferne påvirker os mennesker i en sådan grad, at de skal forbydes. Han mener dog, at man skal være opmærksom på den såkaldte ”cocktaileffekt”:

– Vi udsættes for stoffer mange steder fra. Vi kan få dem fra kosmetiske produkter, mad og det indeklima, vi befinder os i. Hvis man kun ser på ét produkt ad gangen - eksempelvis læbepomaden - er det ikke et problem, men fordi vi udsættes for hormonforstyrrende stoffer andre steder fra, får vi én stor cocktail og optager dermed mere, end vi tror.”

Han understreger, at du derfor ikke skal være bange for, om du har en læbepomade, der indeholder hormonforstyrrende stoffer eller usunde mineralske olier. Men det handler om generelt at være bevidst om, hvad du putter i munden og smører din krop ind i.  

– Vi vil gerne give forbrugerne muligheden for at vælge et produkt uden disse stoffer, men det handler alt sammen om, hvor meget vi samlet set får. Hvis man derfor har en yndlings-læbepomade med hormonforstyrrende stoffer, kan man i stedet købe en shampoo eller deodorant uden disse stoffer, råder han. 

Anbefalet til dig