"Hvis din partner synes, din krop ikke er attraktiv nok, så lad være med at skifte kroppen ud. Skift din partner ud i stedet"

Foto: Kamilla Bryndum, Dove

"Hvis din partner synes, din krop ikke er attraktiv nok, så lad være med at skifte kroppen ud. Skift din partner ud i stedet"

Tillad dig selv at nyde alt. Sådan lyder et af rådene til at få en sund mor-krop fra ernæringsekspert Per Brændgaard i kølvandet på den meget omtalte "sexede far-krop".

KLUMME: Den sunde mor-krop er den krop, der opstår spontant og uforceret hos kvinder, der lever et sundt, nydelsesfuldt og afbalanceret liv med fokus på at hjælpe andre. Med 'sundt' mener jeg med udgangspunkt i 'bevidst sundhed', som omfatter ikke bare kost og motion, men hele livsstilen, og ikke bare den fysiske sundhed, men også den mentale og den sociale sundhed – og hvor man udlever sundheden på sin egen måde i harmoni med livet i øvrigt.

LÆS OGSÅ: 7 sundhedsråd, du absolut ikke skal følge

Den sunde mor-krop opstår så, når kvinden omfatter sig selv og sin egen krop med den samme omsorg, som hun omfatter f.eks. sine børn med. Den omsorg leder naturligt til, at man spiser nogenlunde sundt og bevæger kroppen nogenlunde meget. Hverken for meget eller for lidt, men sådan lige tilpas.

Den sunde mor-krop ser ikke ud på en bestemt måde
Man kan ikke se på en krop, om det er en sund mor-krop. Man er nødt til at tale med den. Den sunde mor-krop ser nemlig ikke ud på én bestemt måde. Den opstår netop spontant som følge af bevidst sundhed, livsbetingelser og genetiske arveanlæg. Man kan gøre, hvad man kan i forhold til den bevidste sundhed, men livsbetingelserne og generne kan man pr. definition ikke ændre på. Det bestemmer, hvordan den naturligt, sunde og lækre mor-krop er for den enkelte.

Hvis du lever op til definitionen på den sunde mor-krop, og din nuværende eller kommende partner synes, at din krop ikke er attraktiv nok, så lad være med at skifte din krop ud. Skift din partner ud i stedet for. Der er masser af mænd derude, der synes, at sunde mor-kroppe er det mest lækre i verden.

LÆS OGSÅ: Er det her det nye mandlige kropsideal?

Mor-kroppen er ikke en pigekrop, men en voksen krop, der har fortjent meget mere hyldest, kærlighed og glæde. Der må godt være forskel på, hvordan man ser ud som ung og som voksen. Det er meningsløst at gå på underlige kure eller følge hårde træningsprogrammer, der påstår, at de gør os yngre. Lad os hellere finde glæden ved kroppen, som den er lige her og nu i stedet for at vente på, at den bliver mindre, strammere eller yngre. Sex for og med en kvinde bliver mere og mere nydelsesfuldt, jo ældre kvinden bliver. Det er spild af savl at glo på unge piger. Sex med en erfaren kvinde er bare noget helt andet. Hvis du er kvinde og vil gøre noget for at få en lækker mor-krop, så skal du holde op med at prøve på at lave om på din krop, men i stedet finde nydelsen i den, præcis som den er.

Du behøver ikke at have børn
Du behøver ikke have børn eller ønske at få børn for at have en mor-krop. Begrebet 'mor' har ligesom 'far' en bredere betydning som det at vise omsorg for og hjælpe andre. Og det kan man jo gøre på mange forskellige måder. Mor- og far-kroppen er så den krop, der opstår, når man først og fremmest bruger sin tid og energi på at hjælpe andre i stedet for at dyrke sin krop. Det vil gavne både vores mentale og vores sociale sundhed, hvis vi kan begynde at forstå sundhed meget mere bredt.

Kvindelige former er seksuelt attraktive på et meget dybt biologisk plan, som ingen supertrænet fitness-sild eller pumpet cross-fit kvinde kan hamle op med. Hofter, balder, bryster og bløde maver. Det kan vi lide. Især hvis kvinden samtidig virkeligt hviler i sin krop og ikke konstant snakker om deller og slankekure.

LÆS OGSÅ: Kvinder over 40 år er hottere end nogensinde før

Smag og behag er forskellig. Og godt for det. Jeg foretrækker til hver en tid en sund mor-krop i stedet for en kvindekrop, der er tynd på den udpinte måde. Jeg har aldrig forstået, hvorfor der er så mange tynde modeller i dame- og kvindeblade. Jeg har hørt et argument om, at modellerne ikke skal have former, da det forstyrrer tøjets naturlige fald. Hvis det er rigtigt, så synes jeg da bare, at man skulle tage billeder af tøjet på bøjler i stedet for på mennesker. Man kunne eventuelt udvikle nogle helkropsbøjler, så kroppen er så lidt i vejen for moden som muligt.

Sexet at give sig hen
Noget af det mest sexede, synes jeg, er når en kvinde tør give sig helt hen til den intense nydelse af virkelig lækker mad. Og i den forbindelse var fuldstændig ligeglad med, hvad maden måtte indeholde af sukker, fedt, gluten eller andet syndigt djævelskab. Så tør hun måske også give sig hen til andre former nydelse. Det er meget mere fantastisk at have sex med en moden kvinde, der virkelig kan nyde igennem end at være sammen med en ung model, der opfører sig som om, hun er med i en pornofilm, der kun handler om at gøre manden tilfreds.

Jeg kan slet ikke forstå det moderne ideal med, at kvinder også skal have six-pack og store biceps. Hvis det er stressende for en mand at leve op til, så må det være endnu mere stressende for en kvinde, da det slet ikke falder kvindekroppen naturligt at have markerede mavemuskler eller svulmende overarme. Det kræver så meget selvtortur, smerte og underkastelse, at det må være nødvendigt at dyrke hardcore S/M (med fokus på S) for at skabe balance. Og hvis man er til det, så fred være med det. Vi har alle vore lyster og tilbøjeligheder, som vi ikke nødvendigvis skal pådutte resten af verden.

Jeg håber, at den aktuelle debat om mor-kroppen og far-kroppen leder til, at vi holder op med at overidentificere os med kroppen og holder op med at vurdere andre menneskers værdi ud fra kroppen. Jeg håber også, at det kan igangsætte en opmærksomhedsmæssig revolution, så vi i mindre grad ser på kroppen udefra og i højere grad flytter opmærksomheden ned og ind i kroppen. Det er der, inde i kroppen og sansningen, at den dybe nydelse findes.

Lad mig opsummere med disse seks trin til en sund mor-krop:

  1. Brug mere tid og energi på at hjælpe andre drevet af dybtfølt omsorg
  2. Ret den samme omsorg mod dig selv og din krop
  3. Tillad dig selv at nyde alt – og rens dit sind for enhver rest af dårlig samvittighed
  4. Lad dine livsstilsvalg, herunder mad og motion, være drevet af omsorg og nydelse – find den sunde balance i dit liv
  5. Hold op med at presse din krop – lad den sunde, lækre mor-krop opstå af sig selv – og glæd dig over den præcis som den er
  6. Lyt til mænd der synes, du er lækker, når du hviler i din sunde mor-krop (vi mener faktisk, hvad vi siger)

LÆS OGSÅ: Derfor er det blevet eftertragtet at have rynker

LÆS OGSÅ: Så meget har den "perfekte" kvindekrop ændret sig

LÆS OGSÅ: Populær tøjkæde hylder "busken"

Per Brændgaard

Per Brændgaard er cand.scient. i human ernæring, Center for Bevidst Sundhed.
Han har udgivet flere bøger om ernæring og sundhed. Læs mere på perbraendgaard.dk

Klummen er udtryk for skribentens egne holdninger. 
 

Se, hvad vi ellers skriver om: Per Brændgaard, Kropsidealer, Kropstype, Vægttab og Træning