Krop i balance
SPONSORERET indhold

Sådan får du kroppen i balance

Den rette træning og den sunde kost gør det ikke alene. En sund, slank krop er også en krop i balance, og det betyder, ifølge Anne Bech, ro, renlighed og regelmæssighed.

Af: Christina Bølling Foto: Flemming Leitorp
19. aug. 2013 | Sundhed | ALT for damerne

De tre R’er, som man bruger til spædbørn, ro, renlighed og regelmæssighed, er gode at kende, hvis du har svært ved at komme af med de sidste kilo. For hvis kroppen ikke kan stole på dig – at du får den søvn, de næringsstoffer og den mængde vand, den har brug for – taber du dig ikke. Rigtigt mange kvinder afprøver alle de kure, de kommer i nærheden af, uden at de virker. De gør det nærmest værre, og man hører tit ”jeg kan slet ikke tabe mig”. En af forklaringerne er, at stress spiller en stor rolle for, om du taber dig eller ej. Læs med her, og find ud af, hvordan du slapper af, finder en rytme og holder kroppen i balance.

Find din faste rytme
Du skal vise din krop, at den kan stole på dig. Sov på samme tid hver dag, spis tre faste måltider, og sørg for at drikke vand, så kroppen ikke mangler noget. Giv den ro og hvile. Det betyder ikke, at din stress er forsvundet efter 14 dage. Det kan tage et halvt år. Så hav tålmodighed.

LÆS OGSÅ: Derfor drukner vi i slankekure

Spis nok og spis fedt
Hvis du giver kroppen for lidt mad, stoler den ikke på, at der kommer mad nok – den tror, at der er krise, og derfor falder stofskiftet. Det er den mekanisme, der har fået os til at overleve i sin tid. Men hvis du vil have kroppen til at vise det overskud, som det kræver at tabe fedt, skal det gøres helt anderledes. Og det betyder bl.a.: spis fedt og tab fedt. Det lyder virkelig omvendt. Og det er også vigtigt at forstå, at du ikke skal spise chips og pomfritter med masser af fedt, men de gode fedtsyrer, som hjælper processerne, og gør huden smidig og fuld af glød. Det bedste fedt får du fra f.eks. hørfrøolie eller fede fisk med omega-3-fedtsyrer. Grunden til, at fedt er så vigtigt, er, at det ”beroliger” dit nervesystem. Det holder med andre ord stressniveauet naturligt nede. Derfor vil kroppen ikke føle sig så presset, hvis du giver den nok af det rigtige fedt.

Spis regelmæssigt
Sunde kostvaner handler ikke kun om kosten, men også om spisetiderne. Her er tre gode regler:

1. Spis ikke efter kl. 20 (og helst ikke efter aftensmåltidet).
2. Snack kun, når du er sulten.
3. Spring ikke måltider over, og spis på de samme tidspunkter hver dag.

LÆS OGSÅ på Fitliving.dk: Bliv sund og slank: Få kostplanen her

Respektér kroppens signaler
Det er ikke, fordi du bliver tyk af f.eks. kaffe. Men kaffen og andre stimulanser er ofte brikker i et puslespil, hvor du hele tiden prøver at give lidt mere, end du har: i stedet for at holde den lille pause på jobbet, du har brug for for at klare hovedet, tager du en kop kaffe. Resultatet er, at du er oppe på dupperne – men kunstigt, for du var jo egentlig træt, ikk’? Det var kroppens signaler, der blev overtrumfet.

Tid til dig
Det lyder langhåret, men jo før du accepterer, at også du har brug for at trække stikket, des bedre – for dig – og din vægt! Når du begynder at tage hensyn til dig selv og passe på dig selv, behøver du jo ikke gå og trøste dig selv med mad, vel? Så allerede nu er det en god idé, at du plotter tid til dig selv ind i kalenderen. Det vil være en god støtte både under og efter kuren, når du skal holde vægten.

Godnat og sov godt!
At du kommer i seng i ordentlig tid, er vigtigere, end du tror. Der er en grund til, at det hedder skønhedssøvn! Årsagerne til, at vi ikke sover, som vi skal, er: elpæren, fjernsynet og computeren. Vi sidder efter kl. 22 og ser fjernsyn eller arbejder – for lige at få kørt et par timer ekstra af, så vi enten er lidt foran, eller henter ind på det tabte. Men det er ikke en god idé. Forskerne har nemlig fundet ud af, at mangel på søvn og afbrydelser af søvn gør bemærkelsesværdige ting ved kroppen, og nogle af tingene har med vægtøgning og vægttab at gøre. Har du f.eks. ikke prøvet at sove alt for lidt, og ligegyldig hvad du spiste dagen efter, så blev du aldrig rigtig mæt eller tilfredsstillet af det, du spiste? I så fald har du oplevet påvirkningen af leptin og ghrelin. Ghrelin stimulerer sult, og leptin sender besked til hjernen om, at du ikke skal spise mere. Så begge skal selvfølgelig være i balance.

Men sover du for lidt, stiger dine ghrelin-niveauer (sultstimulerende) og leptinniveauet (mæthedsfornemmelsen) falder. F.eks. er det ved forsøg blevet påvist, at hvis testpersoner sover mindre end 8 timer om natten, har de forhøjet ghrelin og et lavere niveau af leptin. For at undgå kunstig sult, lyst til sødt og for lidt energi, så sørg for at:

1. Komme i seng i ordentlig tid, hvilket vil sige kl. 22.
2. Sove uforstyrret 8 timer eller lidt mere.
3. Undlade at tænde lyset om natten, da leptin er lyspåvirkeligt, så kroppen vil tro, at solen er stået op.

Rigeligt...vand!
Hvis du ikke drikker nok vand, holder kroppen på den væske, du har, fordi den tror, der er en mangelsituation. Og så får du, som en anden kamel, væskeophobninger. Det bliver meget tit forvekslet med kilo, som du tror, du kan træne væk, men det kan du ikke. Der skal ca. 6-8 glas vand igennem dit system hver dag.

LÆS OGSÅ: Anne Bechs 10 coachingtip til kosten