TILMELD DIG KVINDELØBET SENEST D. 30. APRIL FOR KUN 259 KR.

ultraløb
Foto: Privat Mads Persson løber ultraløb - 275 kilometer ørkenløb

Ultraløb

Sådan føles det at løbe ultraløb

275 kilometer ørkenløb er i sig selv en imponerende bedrift, men optakten til et ultraløb er næsten lige så hård som løbet i sig selv. I den periode løber 34-årige Mads Persson tre maraton om ugen – tre dage i træk!

HVORFOR LØBER DU ULTRALØB?

“Jeg har løbet mange maraton på asfalt tidligere i både New York, Berlin og København, men jeg blev træt af at løbe på asfalt som én i en flok. Ultraløb er meget mere uforudsigeligt og er samtidig en kæmpe naturoplevelse. Det vildeste, jeg har prøvet, var Gobi March China i 2016. Et etapeløb i ørkenen på 275 kilometer, hvor du løber fem dage i træk med fuld oppakning. Du lærer utroligt meget om din krop, og hvad den kan klare. Det styrker troen på dig selv.”

HVAD TÆNKER DU LIGE INDEN ET LØB?

“Jeg er altid hamrende nervøs, når starten går. Jeg ved aldrig, hvad jeg går ind til – om der er varmt, koldt, bakket eller glat. Ruten er kun anmærket med små flag, så du kan nemt fare vild i mange kilometer.”

HVORDAN HOLDER DU MOTIVATIONEN UNDERVEJS?

“Du får en stemme i hovedet, der siger, at nu skal du stoppe, men samtidig er der en anden stemme, der siger, at du skal fortsætte. Den kamp er i gang hele tiden. På den sidste etape i Kina havde jeg løbet 75 kilometer, der var 54 grader i solen, jeg var løbet tør for vand og var helt omtåget, og jeg løb i et terræn, hvor jeg sank ned i sandet for hvert skridt – og så sprang der nogle blodkar i næsen, så jeg fik næseblod. Det hele var fucked, men så var det bare noget vaseline i næsen og videre. Din krop kan klare meget mere, end du tror.”

HVORDAN FØLES DET AT KOMME OVER MÅLSTREGEN?

“Det er en kæmpe oplevelse, som er svær at beskrive. Du har presset dig selv ud et sted, hvor mennesker normalt ikke kommer – og klarer den. I Kina var vi 120 ved starten, men 40 udgik på grund af vabler og slidskader, så det er en stor tilfredsstillelse.”

OG BAGEFTER?

“Ultraløb er ikke sundt for kroppen, så jeg var helt nedbrudt og kunne nærmest ikke gå en uge efter. Alle mine tæer var helt lilla ude i spidsen, og huden skrællede bare af.”

HVORDAN TRÆNER DU OP TIL ET ULTRALØB?

“Jeg begynder cirka 10 måneder inden, hvor jeg løber 80 kilometer om ugen i begyndelsen. De sidste tre måneder op til, løber jeg 150-175 kilometer om ugen, som jeg typisk fordeler på torsdag, fredag og lørdag, hvor jeg løber et maraton hver dag. En del af træningen er at vænne kroppen til ikke at slappe af, for det svarer til at løbe et maraton og stå op næste morgen og gøre det igen og igen og igen. Det er også vigtigt at have ekstra sul på kroppen, for du taber dig meget i løbet af et løb. I Kina tabte jeg otte kilo på én dag.”

HVAD ER DIT NÆSTE LØB?

“Jeg har to løb på programmet. Et ultraløb på 110 kilometer på én dag i Schweiz i juni og et etapeløb på 275 kilometer på fem dage i Argentina til oktober, så jeg er i fuld gang med at træne op.”

Se, hvad vi ellers skriver om: Marathon og Løb