Sådan holder du din hud sund & ren før og efter træning

Sådan holder du din hud sund & ren før og efter træning

Sved, bakterier og hyppige bade kan være lidt af en prøvelse for hud og hår, hvis du træner meget. To eksperter giver dig gode råd til sund og velplejet hud.

Træning er godt for din krop. Men er den god for din hud?
Huden kan  nemlig blive irriteret, hvis ikke du behandler den ordentligt både før, under og efter turen i træningscenteret.

Det er ikke træningen i sig selv, som giver mere uren hud. Når huden bliver varm, åbner porerne sig, og bliver modtagelige for snavs og bakterier, som findes i rigt mål i fitnesscentrene.

SE OGSÅ: Dit ansigt afslører alt om din sundhed

Vi har fået kosmetolog Line Friis og frisør Gun-Britt Zeller til at dele ud af deres gode tips, så du kan bevare din hud og dit hår sundt og velplejet - også i træningsvarmen.

Før træning
Ligesom du får mest ud af træningen ved at spise rigtigt inden løbeturen, er det en god idé at give huden de bedste arbejdsvilkår, mens den er på arbejde. Det gør du bedst ved at rense huden for snavs og makeup inden træningen, mener kosmetolog Line Friis

”Som udgangspunkt anbefaler jeg, at man træner uden makeup. Der sker ikke noget ved at lade mascaraen sidde, men foundation og pudder risikerer at stoppe sved og talgkirtler til, så huden ikke kan komme af med affaldsstofferne under træningen,” siger hun til fitliving.dk.

SE OGSÅ: fit tester: Mascara

En rensetonic er et godt valg inden træningen, også selv om du ikke har makeup på. Den tager nemlig også bakterier på huden, som ellers risikerer at trænge ned i de åbne porer, mens du tonser derudaf på spinningcyklen.

Under træning
Træner du i et center, er det vigtigt at tørre maskiner og redskaber af inden brug. De er rene bakteriebomber, og du får nemt spredt bakterierne fra hænderne til ansigtet, når du eksempelvis tørrer sveden af panden.

Træner du i det fri, er det vigtigt at huske at beskytte dig mod solen. Selv om der er solbeskyttelse i flere dagcremer, er det vigtigt at passe ekstra godt på huden under træning, fordi den er mere modtagelig for sol, når den er varm. Men det er ikke ligegyldigt, hvilken solcreme du vælger.
”Jeg anbefaler, at du vælger en solcreme med kemisk filter. Solcreme med fysisk filter lægger sig uden på huden og risikerer at blokere svedkirtlerne, så huden ikke kan udskille affaldsstofferne i sveden," siger Line Friis, der selv løber med kasket for at beskytte ansigtet mest muligt mod solen.

SE OGSÅ: Bruger du den rigtige solcreme?

Efter træning
Vand og sæbe er hård kost for både hud og hår, men er selvfølgeligt nødvendigt efter en svedig træningstime.

Vær opmærksom på, at du sveder i op til en halv time efter træningen. Hvis det er muligt, så udsæt turen under bruseren lidt, og vær opmærksom på, at huden er ekstra sart. ”Peeling og exfoliering efter træning virker ret voldsomt på huden, og det vil jeg ikke anbefale. Et absolut no go, hvis du vil passe på sin hud, er at bruge hårshampoo til dit ansigt og krop. Det kan godt være, at det er hurtigt og nemt at bruge samme sæbe til hår og krop, men shampoo indeholder forholdsvis meget sæbe, som virker udtørrende,” siger kosmetologen.

SE OGSÅ: Spis dig til smuk hud

Det er faktisk en god idé helt at droppe hårvasken, hvis det er muligt. Ifølge frisør Gun-Britt Zeller er det nemlig nok med én hårvask om ugen.
”Håret bliver mere klasket, jo mere det bliver vasket. Derfor er det godt at vænne dit hår af med at blive vasket så ofte, ” siger hun til fitliving.dk.
I stedet for hårvask anbefaler hun at bruge en tørshampoo til at friske håret op efter træning.

Sværger du alligevel til en konventionel hårvask, så giv håret lidt ekstra omsorg.
”Brug altid balsam. Hvis du springer over, svarer det til at bruge skintonic i ansigtet, uden at smøre dig med creme bagefter. Og bruger du bare balsam i længderne, undgår du, at det fedter,” siger Gun-Britt Zeller.
Et andet trick til at undgå udtørrede lokker er at børste håret grundigt hver aften for at fordele det naturlige fedt fra hovedbunden til resten af hårstråene.

SE OGSÅ: fit tester deodoranter

Vil du forkæle dit ansigt med ekstra pleje, er perioden efter træning et godt tidspunkt at sætte ind.
”Efter træning er blodkarrene i huden åbne og modtagelige for fugt. Vælg en let creme med eksempelvis aloe vera eller agurk - noget som kan opveje den udtørrende effekt fra varmt vand og saltet i sveden. Det må endelig ikke være en creme, som fedter for meget, siger kosmetolog Line Friis.
Det optimale udbytte får du, hvis du først smører huden ind en halv times tid efter træningen. Det er nemlig svært at få huden til at optage fugt, mens den stadig damper.

SE OGSÅ: Hvad spiser du før og efter træning?

SE OGSÅ: Bikini bootcamp: Stramme balder, sexede arme & flad mave

Se, hvad vi ellers skriver om: Træning, Bumser, Hår og Bakterier