TILMELD DIG KVINDELØBET SENEST D. 30. APRIL FOR KUN 259 KR.

Sådan undgår du rynker og tør hud
Foto: Getty Rynker og tør, trist hud ... Nej tak. Her et tips til at holde din hud ung og smuk.

Sådan undgår du rynker og tør hud

7 sunde tips, der holder huden ung & smuk

Er du træt af at møde rynker og tør, træt hud, hver gang du ser dig i spejlet? Her er 7 hurtige tips til, hvordan du med sunde vaner og kærlig pleje gør huden sund og blød igen.

1. Rens huden hver aften

At tillade bakterier og makeuprester at irritere huden og lukke porerne gennem en hel lang nat er den lige vej til uren, livløs og ældet hud. Så gør huden ren med en mild ansigtsvask, inden du lægger dig til at sove, væk den om morgenen med lidt lunkent vand – og glæd dig over, at aften-afrensningen samtidig gør, at den nærende natcreme trænger dybere ind.

2. Beskyt din hud mod solen

Husker du også at beskytte huden i ansigtet mod solens UV-stråler? Og ikke kun om sommeren, når solen bager fra en skyfri himmel, men hver dag året rundt? UVA-strålerne – som giver os rynker, solskader og risiko for hudkræft – trænger nemlig uden problemer gennem både skylag og vinduesglas. Blot 10 minutters påvirkning af UVA-stråler pr. dag er nok til i løbet af få uger at give dig rynker og andre solskader. Så hvis din dagcreme ikke indeholder et bredsprektret solfilter faktor 30 - og det gør de færreste – så gør din hud den tjeneste også at tage en solblokker på, når du skal være udendørs.

SE OGSÅ: 15 myter om solcreme: Hvad er fup & fakta?

3 Styr din stress

Vidste du, at følelsesmæssige belastninger kan gøre din hud fem år ældre end dåbsattesten berettiger til? Langvarigt psykisk pres får kroppen til at frigøre stresshormonet kortisol – som bl.a. medfører betændelsestilstande og nedbryder kollagenet i hudens bindevæv. Skaf dig antioxidanter fra grønsager, frugt, bær og grøn te – og gør det til en vane at stoppe op og trække vejret med fokus på åndedrættet i nogle minutter.

4. Spis omega-3

Omega-3 fedtsyrerne i fødevarer som fede fisk, hørfrø og mandler gør dig både smuk og klog! Omega-3 fedtet beskytter cellerne både i din hud, din hjerne og din krop imod oxidativt stress, dvs. angreb fra frie iltradikaler, som ødelægger cellerne og er den egentlige grund til, at vi ældes.

5. Dyrk motion

Undersøgelser har bekræftet, at kvinder som motionerer regelmæssigt har en fastere hud end kvinder, der ikke gør. Og forklaringen ligger lige for: Jo mere vi bevæger os og får pulsen op, jo mere frisk ilt bliver der ført med blodet ud til cellerne i huden – og jo bedre vil de kunne arbejde og forny sig.

SE OGSÅ: Chris MacDonald: Gå dig sund & glad

 

6. Ty til A-vitamin

Er der kun til en enkelt anti-age creme på dit budget? Så vælg en, der indeholder A-vitaminet retinol, lyder rådet fra mange kosmetologer. Forskning har vist, at retinol speeder udskiftningen af celler og dannelsen af kollagen op, så fine rynker glattes ud og brune pletter bliver blegere. Receptpligtige a-vitamin-cremer er skrappe og virker relativt hurtigt. Cremer i håndkøb er mildere, til gengæld går der også længere - typisk omkring tre måneder - inden du kan registrere en virkning. Men uanset cremens styrke er det vigtigt at vænne huden til at blive ”skrællet”. Så lyt til eksperterne, læs indlægssedlen og følg brugsanvisningen

7. Skift mellem cremerne

Hudpleje er en vanesag – også for huden. Uanset indholdet i dit favoritprodukt vil huden over tid vænne sig til de aktive stoffer i din favoritcreme. Hvis du fx normalt bruger en rynkecreme, der indeholder A-vitaminet retinol, vil det derfor være en god idé et par gange om ugen at ”overraske” huden med en anti-age creme, der ”skræller” de døde hudceller af med frugtsyrer (AHA).

SE OGSÅ: 11 skønhedsvaner du skal stoppe med nu!

SE OGSÅ: Jagten på Ole Henriksens glød

Botox – nej tak!

Overvejer du at få sprøjtet et ”fyldstof” ind under huden for at få svulmende kysselæber eller rynkerne glattet ud? Lad det blive ved tanken – resultatet kan nemlig blive store ømme bylder og i værste fald sår, der ikke vil hele.

Tidligere har eksperterne ment, at sådanne bivirkninger skyldtes en autoimmun eller allergisk reaktion – men forskere på Københavns Universitet har nu påvist, at de grimme sår og knuder skyldes bakterier.

Undgå at bruge almindelig sæbe i ansigtet, og plask ikke for meget vand på, da det også virker udtørrende.

Se, hvad vi ellers skriver om: Sund livsstil, Skønhed, Hudpleje, Solfaktor og solcreme og Vitaminer