Dans dig glad til ALT for damernes årlige danse-event i København

Kalorielette ris
Foto: Getty Images

Ris og kalorier

Sådan koger du ris med 60 procent færre kalorier

Ifølge forskere skal du koge dine hvide ris på denne måde, hvis du vil skære over halvdelen af kalorieindholdet væk.

Holder du af ris, men begrænser du indtaget af den populære spise på grund af kalorieindholdet, så skal du måske overveje at koge dine ris på en ny måde.

Forskere fra College of Chemical Sciences i Sri Lanka har nemlig udviklet en metode, som reducerer kalorieindholdet i hvide ris med op til 60 procent.

Ris er kendt som en stivelsesholdig fødevare, der ikke nødvendigvis er sund for dig. I 150 gram kogte ris er der over 200 kalorier, hvoraf de fleste er i form af stivelse, som bliver omdannet til sukker i kroppen – og derefter ofte omdannes til kropsfedt, hvis man ikke når at forbrænde det.

LÆS MERE: Er brune ris sundere end hvide?

Men det er så her, at videnskaben kommer til vores redning. For ifølge forsker Sudhair A. James fra det srilankanske universitet findes der en relativ simpel måde, hvorpå du via kemiske processer kan manipulere risens opbygning, så den bliver langt sundere, og man sparer op til 60 procent i kalorieregnskabet.

Hvordan gør du? Når vandet begynder at koge, skal du tilføje en teskefuld kokosolie i vandet, så kommer du risene i og koger dem som normalt. Derefter kommer du de kogte ris i køleskabet i 12 timer. Det er dét.

Hvad er den videnskabelige forklaring bag dette lille mirakel? Kort fortalt indeholder ris to typer af stivelse: Fordøjelig stivelse og resistent stivelse. Det er den fordøjelige stivelse, som er den dårlige i denne sammenhæng. Men ved at koge ris på forskernes måde og derefter nedkøle den, omdanner du en stor del af denne type stivelse til resistent stivelse.

Resistent stivelse er set med kostbriller langt bedre for dig, da det ikke fordøjes i tyndtarmen. Hvor fordøjelig stivelse er kulhydrater, der omdannes til glukose og andre simple sukkerarter - for derefter at blive optaget i blodbanen - så sker denne proces ikke med resistent stivelse.

I stedet kan denne type stivelse bedre sidestilles med fibre end kulhydrat, og den er god for din tarmflora. Resistent stivelse giver også sundhedsfordele som lavere blodsukker, bedre fordøjelse, styrket immunsystem og mindre appetit, da det giver en god mæthedsfornemmelse.

Ifølge forskerne må du gerne genopvarme de afkølede ris, uden at dette påvirker niveauet af resistent stivelse - og dermed kalorier - i risen.

Vil du blive klogere på den videnskabelige forklaring bag dette kalorietrick, så læs mere her.

LÆS MERE: Er brune ris sundere end hvide?

LÆS MERE: Så let sparer du kalorier ved at tage disse valg

LÆS MERE: 15 måder at forbrænde 100 kalorier

Se, hvad vi ellers skriver om: Risretter og Kalorier