Sådan kvittede jeg smøgerne
Sådan kvittede jeg smøgerne

Sådan kvittede jeg smøgerne

Katarina Scheef, 45 år, redaktionschef i tv-branchen. Røg indtil for fire år siden mellem 20-30 cigaretter hver dag. I dag ryger hun aldrig.

Før
– Jeg begyndte at ryge som 19-årig. Begge mine forældre røg, og de fleste af mine venner, så det lå lige til højrebenet. Og så var det en tid, hvor rygere var "festligere" end ikke rygere, så jeg så selvfølgelig mig selv som ryger. Ret hurtigt røg jeg 15-20 cigaretter om dagen. I perioder med travlhed og mange fester blev det til 30. Det lyder åndssvagt i dag, men cigaretterne blev en ven. Når jeg røg en smøg, så fik jeg mentalt fornemmelsen af lige at kunne tygge på sagerne, få et kærkomment break. Når jeg røg på jobbet, var det meget den der: "Nu kører det". I tv-branchen var der en næsten fælles forståelse af, at vi da ikke kunne være kreative og lave tv uden at ryge. Vi røg allesammen, hele tiden og overalt.

– Jeg havde ingen fysiske gener som hoste eller åndenød. Jeg var allerede dengang løber og var ikke generet af røg i lungerne. De var jo unge og friske. Min mand røg ikke og gav heller ikke udtryk for, at min røg generede ham. Men i takt med at min søn blev ældre, sagde han flere gange, at jeg skulle stoppe. Jeg røg dog videre. Indimellem skamfuldt i smug, så han ikke blev eksponeret for min dårlige vane. Det var jo svært at håndtere hans skuffede blik, når han endnu en gang havde taget mig i at ryge.

Det gjorde hun
– Jeg havde forsøgt i flere omgange at holde op, bl.a. på et rygeafvænningskursus, der gik ud på, at vi skulle ryge så meget, at vi blev dårlige. Det virkede en stund, men ikke på sigt. Vendepunktet kom derimod, da min søn var 12 år brød samme og sagde: "Jeg er så bange for, at du dør af de cigaretter". Jeg lovede ham samme dag at stoppe og vidste, at jeg skulle have hjælp. Jeg meldte mig til en rygestop-session hos en hypnoterapeut. Jeg var vågen under hele seancen, hvor hypnotisøren talte til mig. Det mest skelsættende ved oplevelsen var nok, at jeg var så sindssyg fast besluttet på, at jeg ikke skulle ryge mere, og som jeg husker det, så var det mit eneste fokus, mens jeg lå på briksen hos ham. Måske jeg i virkeligheden ikke rigtig hørte, hvad hypnotiøseren sagde, fordi jeg var så optaget af beslutningen og også i lidt glad forventning, for jeg var overbevist om, at dette var sidste gang, jeg prøvede at holde op med at ryge. Én sætning som jeg virkelig har brugt er: Det bliver aldrig nemmere at kvitte smøgerne end i dag. Da jeg først forstod det, så var der kun en vej frem. Det var ikke let, men jeg hjalp mig selv ved at være rimelig kompromisløs med hensyn til ikke at udsætte mig selv for fristelser i den første rygestop-tid. Jeg undlod at være sammen med rygere, og hvis jeg alligevel fik rygere til middag, så bad jeg dem om, at gå helt om på den anden side af huset, så de var udenfor min synsvidde.

Sådan gik det
– Jeg kan stadig få trang til en cigaret i ny og næ, men jeg tier trangen ihjel og har adskillige redskaber til at få mig på andre tanker. Som f.eks. at støvsuge.

– Jeg føler en stor lettelse over ikke at være slave af en afhængighed længere. Det er så rart ikke at skulle huske cigaretter i tasken, ikke at skulle planlægge, hvornår og hvor jeg kan få min næste smøg. Ligesom det er en stor tilfredsstillelse at vide, at jeg gjorde det. Jeg holdt mit ord. Derudover er det bare dejligt igen at have fået en god smag i munden, en god ånde, og dejligt at vide, at det ikke er mig, der lugter fælt. For det kan jeg nu lugte, at rygere gør.

Mine 3 tips
– Der er ingen bedre dag end i dag til at stoppe med at ryge. Det bliver ikke nemmere, end det er i dag.

– Hav fokus på at spise sundere og dyrke mere motion, når du kvitter cigaretterne, så du ikke tager på. Mange begynder at ryge igen, hvis de begynder at bulne ud.

– Ti rygetrangen ihjel. Hvis du ikke taler højt om den, så er det nemmere at blive ført på andre og sundere tanker igen.

LÆS OGSÅ: Test om du er afhængig af alkohol