Sådan mindsker du risikoen for parfumeallergi
Foto: Decubal

Sådan mindsker du risikoen for parfumeallergi

Selv hvis man i dag er på vagt, kan det være svært at gennemskue, hvilke personlige produkter der udgør en risikofor parfumeallergi. I samarbejde med Decubal får du her råd til, hvad du skal se efter og hvordan du kan mindske risikoen for parfumeallergi.

Som kroppens største organ er det vigtigt, at vi tager os ordentlig af vores hud. Grundlæggende handler det om ikke at udsætte huden for alt for meget sol, for lidt søvn, motion og en usund kost. Samtidig kan hudplejende cremer og produkter hjælpe til den sundere hud.

Problemet med sidstnævnte er dog blot, at hudplejeprodukterne ikke altid er ligeså sunde, som de giver sig ud for at være. Fire procent af den danske befolkning har i dag parfumeallergi. Selvom antallet i en række år ikke har været stigende, så er tallet alligevel alarmerende, for mens det tidligere var ældre kvinder, der efter et langt liv med stærke parfumer, typisk fik parfumeallergi, så tæller vor tids parfumeallergiker både teenagere og børn. Og har man først udviklet allergien, så har man den resten af livet.

Ifølge allergikonsulent, Annemarie Yde-Andersen, og toksikolog, Ewa Daniel, skyldes udviklingen, at vi i dag er udsat for en langt større eksponering af parfume i produkter som tandpasta, mascara, legetøj og cremer. Det skriver de i en bog, som Decubal har udviklet til presse, apoteker og fagfolk.  

Vildledningen kan være total

Umiddelbart burde det være såre enkelt: Vil man mindske risikoen for parfumeallergi, skal man undgå parfume i alt fra vaskemiddel over kosmetik og legetøj til hudplejeprodukter. Men helt så enkelt er det alligevel ikke, selv hvis man er ekstra meget på vagt, står det klart i bogen fra Decubal.

For selvom nogle produkter måske vil ’flage’ med, at de er ”dermatologisk testet” eller hypoallegenic”, så betyder det ikke nødvendigvis, at de beskytter mod parfumeallergi. For som loven er lige nu, eksisterer der ikke enslydende krav for, hvad brugen af udtrykkene dækker over. Er produkterne ”dermatologisk testet” og ”hypoallegenic”, kan de altså sagens indeholde allergifremkaldende parfumestoffer.

Samme problem gælder for ”naturlige” produkter, der kan være mindst ligeså allergifremkaldende som de syntetisk parfumestoffer. Faktisk er den hyppigste årsag til parfumeallergi naturlige ekstrakter.

Og så eksisterer der i skrivende stund heller ikke nogen regler for, hvornår et kosmetisk produkt må kalde sig selv for økologisk. Der er altså stor forskel på det Ø-mærke, som vi kender fra fødevarerne nede i Brugsen til dem, der gælder for hudplejeprodukter.

Vildledningen bliver endvidere total, når mange producenter benytter sig af betegnelser som ”naturlig oprindelse” eller ”naturlige ingredienser”. Betegnelserne lyder flot og forsikrende, men det betyder ikke, at produkterne ikke er allergifremkaldende eller kan indeholde stoffer, som kan mistænkes for at være hormonforstyrrende.

Fri for unødig kemi

Indholdet i Decubal er et resultat af bevidste valg. I Decubals produktserie er der udvalgt ingredienser, som beskytter, fugter, plejer og reparerer huden, hvis skaden er sket. Decubal indeholder derfor ikke stoffer, som kan give allergi – eller er mistænkt for at kunne skade kroppen. (Decubal er hudpleje til huden, som er udfordret af det danske og nordiske klima.)

De 26 allergifremkaldende parfumestoffer

Opfordringen fra eksperterne og Miljøstyrelsen er ret enkelt; Undgå parfumerede produkter af enhver art og udskift dine parfumerede produkter med produkter, der er parfumefri. Det kan du gøre ved at undgå produkter, hvis deklaration indeholder ord som ”parfume”, ”fragrance” og ”aroma”, mens du samtidig med fordel kan skæve til EU’s liste over 26 særligt allergifremkaldende parfumestoffer, som er deklarationspligtige.

Kendetegnet for dem er, at koncentrationen af parfumestoffer på leave-on-produkter (cremer, deodoranter etc.) er over 0,001 procent, mens den på rinse-off-produkter (shampoo, barbercreme, sæber etc.), skal være over 0,01 procent.

Her kan du finde en oversigt over de 26 allergifremkaldende stoffer.

Cocktaileffekten

Men selv med alle disse forbehold kan du stadig være uheldig. Udsættes du fra flere forskellige kemiske stoffer fra flere forskellige steder, kan der opstå det, man kalder en cocktaileffekt. Ifølge Miljøstyrelsen betyder det, at selvom vi udsættes for et enkelt kemikalie i en ufarlig mængde, kan risikoen øges, hvis vi samtidig udsættes for andre stoffer, der til sammen kan være hormonforstyrrende, allergi- eller endda kræftfremkaldende.

Det betyder helt konkret, at selvom man kun har produkter, der holder sig under den anbefalede koncentration af parfumestoffer, kan kombinationen af dem udgøre en risiko. Det lidt nedslående faktum bliver dermed, at vi kun med forskning og viden på sigt vil kunne afgøre, hvilken cocktaileffekt der reelt udgør en sundhedsrisiko.

6 gode råd til hudplejeprodukter

I samarbejde med Decubal får du her 6 gode råd til finde rundt i junglen af hudplejeprodukter og indholdsstoffer:

  1. Hudtype: Find ud af hvad din hudtype er og forhør dig enten hos din læge eller på apoteket, som kan rådgive dig i valget af hudplejeprodukter.
  2. Deklaration: Læs altid produktets ingrediensliste. Som hjælpeværktøj kan du anvende Forbrugerrådets TÆNK’s app ’Kemiluppen’ eller Astma-Allergi Danmark’s app ’ Kemilex’.
  3. Konserveringsmidler: Nogle konserveringsmidler er mistænkt for at være hormonforstyrrende eller kræftfremkaldende. Hold særligt øje med formaldehyd og methylisothiazokinone (MI).
  4. Parfume: Kig efter ordene ’parfume’, ’fragrance’ eller ’aroma’ og brug EU’s liste over de 26 særligt allergifremkaldende parfumestoffer. Er du i tvivl kan du også dufte til produktet.
  5. Økologisk og ’naturlig’: Hudplejeprodukter, hvor kun 20 procent af produktets indhold er økologisk, kan markedsføres som økologisk. Derudover er der ingen garanti for at disse ’ naturlige’ ingredienser ikke kan være allergifremkaldende.
  6. Mærkninger: Der findes en række mærkninger, som garanterer, at produktet ikke indeholder skadelige ingredienser. Vær derfor kritisk, og vælg nogle produkter og mærkninger, som du stoler på.