vand i kroppen
Foto: getty | Tips til at slippe af med vand i kroppen og undgå hævede fødder og ansigt
Hjemmet

Vand i kroppen

Undgå for meget salt + 6 andre tips til at slippe af med vand i kroppen

Du behøver ikke tage vanddrivende medicin for at slippe af med de hævede ben, fingre eller fødder. Naturlige midler kan også hjælpe dig af med vand i kroppen.

Af Charlotte Bech 19.jun.2017 Sundhed

Hævede ben, fingre og fødder er en meget almindelig tilstand med mange forskellige årsager og ligeså mange forskellige behandlinger. Væske/vand fra vener (blodårer) eller lymfekar siver ud gennem blodårevæggene og svulmer op under huden. Det kan bl.a. skyldes menstruationsophør, graviditet, sygdom i hjerte eller nyrer, infektioner, visse former for medicin, eller at der ikke drænes nok lymfevæske væk fra organer og væv (appelsinhud).
I moderne lægevidenskab behandler vi med støttestrømper eller vanddrivende medicin, afhængigt af årsagen. Gravide bør dog ikke benytte vanddrivende medicin. Hvis der opstår akut hævelse i det ene ben (over timer eller dage), bør man søge læge straks.

LÆS OGSÅ: Olivenolie, vitamin B2 + 5 andre tips til flotte negle

Du kan supplere med følgende naturlige metoder:

▶ BENENE OP. Sid med benene oppe på en stol i perioder i løbet af dagen eller lig på ryggen på gulvet med benene opad en væg. Hvis din krop ikke er for tung så lav gerne den yogastilling, der kaldes for skulderstanden.

▶ UNDGÅ SALT. Undgå at indtage store mængder af salt, da det binder væsken i kroppen.

▶ FÅ MOTION. Undgå langvarig inaktivitet, da det nedsætter kredsløbet. Motion derimod øger kredsløbet. Når du sveder, kommer væsken samtidig ud gennem huden. Derfor er det også en god idé at gå i sauna.

▶ LAV VENEPUMPEØVELSER ved langvarigt stillesiddende arbejde og under langvarige flyrejser.

▶ DRIK GYLDENRISTE også kaldet solidago-te. Kom et tebrev i en kop kogende vand og lad det trække i 5 minutter. Drik teen om morgenen eller formiddagen. Gyldenriste fås i Helsekosten.

▶ DRIK VANDDRIVENDE VÆSKE f.eks. sort te og kaffe. Kom gerne kogt varm sødmælk i te og kaffe, så det mindsker den syredannende virkning. Bygvand kan også virke vanddrivende: Kog 5 dl vand med 1/2 håndfuld bygkorn. Lad det koge i 20 min., si det, hæld det på termokande og drik det varmt i løbet af morgenen og formiddagen.

▶ FÅ DE SUNDE URTER Visse urter er i folkemedicinen blevet anvendt som vanddrivende midler. Det drejer sig om agerpadderok, mælkebøtte, birkeblad og strandkrageklo. Alle fås i helsekosten enten som urtete eller i tabletform.


Henter...