Flåt & borrelia
Foto: Getty

Flåt & borrelia

Sådan undgår du flåtbid

Borreliose kan opstå, hvis man bliver bidt af en flåt, der bærer på borrelia-bakterien. Langt de fleste flåtbid fører ikke til sygdom.

Statistikken viser, at borreliose opstår efter to procent af alle flåtbid. Der er større risiko for at blive smittet, hvis flåten bliver siddende og suger blod over mange timer. Derfor er det vigtigt, at man hurtigt fjerner fastsiddende flåter.

I moderne lægevidenskab behandler vi borreliose med almindelig penicillin for at bekæmpe infektionen og forebygge komplikationer. Hvis vi kan nå at give behandling i første stadium, bliver patienten helbredt og yderligere spredning hindres. Men ved spredning til nervesystemet er det som regel nødvendigt med sygehusindlæggelse og behandling med antibiotika direkte i en blodåre.

Du kan forebygge borreliose med følgende naturlige metoder:

  • DÆK KROPPEN TIL Når man færdes på steder med mange flåter, er det vigtigt at benytte lukkede sko (evt. støvler), lange bukser og trøjer med lange ærmer. Sørg for, at tøjets åbninger slutter godt til.
  • NATURLIGT INSEKTMIDDEL Bland fem dråber æterisk citrongræsolie i fem spsk. olivenolie. Smør det i et tyndt lag over hele kroppen efter bad, tag derpå tøj på, og så er du klar til at gå udendørs.
  • TJEK FOR FLÅTER Når man færdes steder med mange flåter, er det vigtigt at tjekke hele kroppen og hurtigt fjerne fastsiddende flåter. Vær opmærksom på influenzasymptomer eller en voksende rød plet, hvis du får et flåtbid.
  • NATURLIG ANTIBIOTIKA Du kan supplere med følgende urter, der i videnskabelige studier har vist en antibiotikalignende effekt: friskrevet eller friskpresset hvidløg, oreganoolie, nellikeolie eller olivenbladsekstrakt. Fås i Helsekosten.

SE OGSÅ: Sådan fjerner du flåten

Om eksperten

Charlotte Bech er privatpraktiserende læge og helseekspert. Hun supplerer moderne lægevidenskab med den traditionelle indiske lægekundskab ayurveda og anbefaler derfor, at du først og fremmest følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger og bruger hendes råd som supplement.

Se, hvad vi ellers skriver om: Sund livsstil