din sundhed
SPONSORERET indhold

Sæsonens 10 bedste sundhedsboostere

Vintermånederne er højsæson for grovere frugt og grønsager. De smager fantastisk og er så sunde, at man kun kan være fan. Her får du 10 af de bedste danske råvarer, du ikke må snyde dig selv for lige nu.

Af:: Else Marie Lehman
11. dec. 2013 | Sundhed | Fit living

1. Grønkål

Booster immunforsvaret
Sunde egenskaber: Grønkål er rig på A-, B- og C-vitamin, og spiser du 50 gram grønkål om dagen, får du dækket dit daglige behov for K- og Cvitamin og 25 % af A-vitamin. Den er fiberrig, hvilket gavner dit hjerte-kar-system, og den kan have en gavnlig effekt mod visse kræftformer, f.eks. tarmkræft.

Brug den: Grønkål er en bitter grønsag, der får en sødere smag, hvis den har været udsat for frostvejr. Den bruges oftest tilberedt, men kan også anvendes rå. Den kendes nok bedst i sin klassiske udgave, nemlig grønlangkål til juleskinken. Men prøv også en rugbrødsmad med hytteost, fintsnittet grønkål og marinerede cherrytomater på toppen, eller udskift nogle af de grønne salatblade med fintsnittet grønkål, og giv din krop et ekstra vitaminboost. 

Sæson: Start oktober til slut februar.

Opbevar: Op til to uger i køleskabet.

2. Persillerod

God kilde til folat

Sunde egenskaber: Persillerod er rig på C- og E-vitamin, fibre og folat, der er vigtig for dannelsen af de røde blodlegemer, som transporterer ilt rundt i kroppen. 100 gram persillerod om dagen dækker 20 % af E-vitaminbehovet og næsten 100 % af folat-behovet.

Brug den: Persillerod ligner pastinakken, men den kan kendes ved, at den ikke har en fordybning mellem rod og stilk. Smagen er også anderledes med en snert af både persille og selleri. er god til ovnbagte grønsager og suppe samt friteret og braiseret. Tilberedningen fremmer den bløde smag, og den er derfor ikke så god rå. Persillerødder går godt sammen med andre rodfrugter, og en puré af persillerod er lækker som alternativ til sauce til fisk og lyst kød.

Sæson: Fra september til marts.

Opbevar: Et par uger i køleskabet.

3. Jordskok

Styrker fordøjelsen
Sunde egenskaber: Den har et højt indhold af C- og K-vitamin samt inulin, som er et ufordøjeligt kulhydrat. Det passerer ufordøjet igennem fordøjelsessystemet og stimulerer og opretholder dermed væksten af gavnlige tarmbakterier.

Brug den: Jordskokker er en lille knoldet rodfrugt med en let sødmefuld og nøddeagtig smag.  en er lidt besværlig at gøre ren, men resultatet er hele arbejdet værd. kan i mange tilfælde anvendes i stedet for kartofler. Ved tilberedning giver den en sødere smag, og nøddesmagen træder mere frem. Lav f.eks. en jordskokkesuppe med torsk og ristede hasselnødder eller bagt i ovnen med andre rodfrugter. Brug den også i puré og som tilbehør til salat, kylling eller fisk.

Sæson: Fra august til april.
Opbevar: En måneds tid i køleskabet.

4. Rødbede

Rig på antioxidanter
Sunde egenskaber: Rødbeden er en god kilde til fibre, kalium og C-vitamin. Den er rig på antioxidanter og jern og booster dermed dit immunforsvar, dine muskler og din energiproduktion.
Brug den: Vi bruger allermest rødbeden syltet, men den er også genial i supper, bagt i ovnen, rå og i juice. Vil du smage den på nye måder, så prøv den balsamico-bagt til braiserede svinekæber eller revet sammen med gulerod og æble til kylling.

Sæson: Fra august til marts.
Opbevar: En til to måneder i køleskabet.

5. Æbler

Forebygger kræft
Sunde egenskaber: Æbler har et højt indhold af flavonoler i skrællen. De er bl.a. gavnlige mod visse kræftformer, forhøjet blodtryk, celleforandringer og for kredsløbet. Æbler indeholder også C-vitamin og kostfibret pektin, der har en rensende effekt på kroppen, da det bl.a. øger udskillelsen af tungmetaller og kolesterol. 

Brug den: Der findes mere end 300 æblesorter i Danmark, og de kan bruges både rå og tilberedte. Riv et klassisk madæble som belle de boskoop over yoghurt med mysli og i en blandet salat med babyspinat, sprød røget skinke, gedeost og en sursød marinade. Ingridmarieæbler bliver melede med tiden, og de er derfor gode som jævning i saucen og giver en skøn smag i klassikeren boller i karry. 

Sæson: Fra august til sidst i april.
Opbevar: En til to uger ved stuetemperatur.

6. Gulerod

Giver gode øjne
Sunde egenskaber: Gulerødder har et meget højt indhold af betakaroten, som omdannes til A-vitamin i kroppen. Faktisk dækker en gulerod om dagen dit daglige behov for A-vitamin, der giver sundere hud og vedligeholder slimhinderne. Det styrker immunforsvaret og er godt for dine øjne. A-vitamin er fedtopløseligt, så spis gulerødderne med lidt fedt, f.eks. fra nødder. Brug den: Guleroden har en sød smag og giver god smag og fylde i gryderetter. Brug dem også i en gulerodssuppe lavet på hvide gulerødder og pyntet med orange gulerødder i små tern og et lille drys karse eller i en råkostsalat af forskelligfarvede gulerødder, finthakket persille, sesamfrø og lidt æblevinaigrette.

Sæson: Den orange rod fås hele året. De andre varianter fås fra oktober til marts.
Opbevar: To til tre uger i køleskabet.

7. Rosenkål

Vitaminbombe
Sunde egenskaber: Rosenkål er rig på antioxidanter og hæmmer kræft og betændelsestilstande i led og sener. Den er en god kilde til fibre, der er gavnlige for dit fordøjelsessystem samt K- og C-vitamin, der styrker immunforsvaret. 50 gram rosenkål dækker 140 % af dit behov for K-vitamin og 100 % af behovet for C-vitamin. 

Brug den: Lad være med at overkoge rosenkålene, og spis dem heller ikke helt rå. En let tilberedning fjerner deres skarphed. Kålen kan f.eks. kvartes eller bladene kan skilles fra hinanden og derefter blancheres eller sauteres i lidt smør. Rosenkål smager bedst blandet med andre grønsager eller frugter, f.eks. i en salat af blade, ristede svampe og parmesanflager.

 

Sæson: Fra oktober til februar.
Opbevar: En uges tid i køleskabet.

8. Rødkål

Beskytter mod brystkræft
Sunde egenskaber: Rødkål indeholder de flester vitaminer og mineraler, men er særlig rig på C- og Kvitamin, og 50 gram dækker henholdsvis 50 % og 100 % af dit daglige behov. Den mætter godt og bidrager kun med 30 kcal pr. 100 gram. Desuden har undersøgelser vist, at rødkålen kan nedsætte risikoen for brystkræft, muligvis på grund af glucosinolat, som er et bitterstof i kålen.

Brug den: Rødkål er nært beslægtet med hvidkål, og den er god syltet, braiseret og rå. Den kan f.eks. braiseres i 1 til 1,5 time med æble og krydderier og serveres til en god oksegrydesteg. Rå rødkål går godt sammen med sur-søde frugter. Tilsætter du lidt nelliker til din syltede rødkål, giver det en fantastisk smag.

Sæson: Fra september til januar.
Opbevar: Et par måneder i køleskabet.

9. Porre

Styrker immunforsvaret
Sunde egenskaber: Porrer indeholder en anseelig mængde af de såkaldte organosulfur-stoffer, som nedsætter risikoen for mavekræft. De indeholder også prebiotika, en type fibre, som stimulerer væksten af gode fibre i tarmsystemet. Derudover hjælper de til optagelse af mineraler fra maden, og de styrker immunforsvaret. 

Brug den: Porre er en del af løgfamilien, og den er måske lidt overset i det danske køkken. Porrer kan dampes, sauteres, braiseres og kommes i gryderetter, og de kan i mange sammenhænge erstatte almindelige løg. Vi kender dem især fra kartoffel- og porresuppe, grønsagstærter og farseret porre. Men prøv også kartoffelmos vendt med sauterede porrer og sennep eller braiserede porrer med æblejuice og timian som tilbehør til dine kødretter. 

Sæson: Fra juli til april.
Opbevar: Et par uger i køleskab.

10. Pastinak

Fuld af kostfibre
Sunde egenskaber: Pastinakken har et højt indhold af kostfibre i forhold til andre grønsager. Den indeholder 4,5 gram pr. 100 gram, hvor kartofler ’kun’ indeholder 1,4 gram pr. 100 gram. 100 gram pastinak dækker ca. 20 % af dit daglige behov for fibre.

Brug den: Pastinakken er nem at forveksle med persillerod, men adskiller sig med en dyb fure mellem rod og stilk. Den har en sød og nøddeagtig smag og gør sig bedst tilberedt. Pastinak er som mange andre rodfrugter god til supper, braiserede retter og ovnbagte. Prøv en pastinakpuré til den bagte laks og glaserede pastinakker med honning og rosmarin til vildtkødet. Når du skræller pastinakken, bliver den let brun.

Sæson: Fra september til marts.
Opbevar: Tørt og køligt op til tre uger.