Body image
Foto: Alamy

Body image

Det siger dit kropsbillede om dig

Kender du fornemmelsen af, at du den ene dag ser dig veltilfredst i spejlet, mens du næste dag synes, at du ligner en sæk kartofler? Så har du oplevet fænomenet ”body image”.

Body Image eller 'kropsbillede' er et udtryk for den opfattelse, vi har af vores krop, og dermed også hvordan vi tror, at andre oplever den. Men vores kropsbillede behøver ikke at have særligt meget med realiteternes verden at gøre, fordi det i høj grad afhænger af, hvordan vi har det psykisk.

Topmaven trækker ikke ned
Det skriver træningskæden fitness dk i sit nyhedsbrev, hvor der skelnes mellem et negativt og et positivt kropsbillede. Hvis du har et negativt kropsbillede, vil du typisk sætte lighedstegn imellem dit udseende og din succes. Det vil sige, at hvis du synes, du ser godt ud eller er veltrænet, vil du have nemmere ved at føle dig som en succes. Ved et positivt kropsbillede har man et mere realistisk kropsbillede, hvor man er klar over, at ingen er fejlfri, og at en topmave eller dårlig kondi ikke siger noget om din værdi som menneske.

I fitness dk, som i andre træningscentre, er tætsiddende tøj og spejlvægge standardinventar, så er centrene ikke netop med til at forstærke vores negative fokus på vores krop?

Nogle bliver aldrig tilfredse
Ifølge kommunikationschef i fitness dk Kia Aagaard, er kæden bevidst om, at dyrkelsen af kroppen kan tage overhånd og resultere i et negativt kropsbillede.

- Beslutningen om at skulle i gang med at træne bliver ofte truffet hjemme foran spejlet. Måske har man taget lidt på og tænker: "nu skal jeg i gang". Det er helt fair og ofte en rigtig god motivationsfaktor i starten, som efterhånden som man kommer i gang bliver afløst af følelsen af generelt bedre velbefindende. Men nogle bliver desværre aldrig helt tilfredse, og det var derfor vi tog emnet op i vores nyhedsbrev. Her kom vi med en række bud på, hvordan man kommer væk fra de negative tanker om kroppen og i stedet begynder at sætte pris på den.

Sådan får du et mere positivt kropsbillede
Hvad kan man gøre for at få et mere positivt kropsbillede?

- Først og fremmest handler det om at lade være med at sammenligne sig med andre – og glemme tallene for en stund. Nogle mennesker er født med et højt stofskifte og behøver ikke træne for at holde den slanke linje. Men det er et fåtal og husk på, at de formentlig ikke er specielt sunde, hvis vi kigger "ind" i kroppen. Og på den lange bane er det altså det indeni, der tæller mest.

Hvad er jeres ansvar for vores kropsbillede som træningskæde?

- Vi meget for at sætte fokus på det positive kropsbillede. Vi bruger fx altid kun "almindelige" mennesker i vores markedsføring for netop at sikre, at det er nogle personer, man kan identificere sig med. Vi har fokus på sundhed og velvære. I vores nyhedsbreve og artikler er sundhed og videnskab altid højt prioriteret – og vi er ikke bange for at sige vores mening. Som fx, når vi ser på den nye "faste-dille" med kritiske øjne.

LÆS OGSÅ: Jeg var besat af sundhed