Snus
SPONSORERET indhold

Hvorfor er snus skadeligt? Bliv klogere på, hvordan det påvirker din krop

Snus er gennem de seneste år blevet populært, og det er særligt de unge, der har taget dillen til sig. Men selvom snus ikke syner af meget, er det både afhængighedsskabende og øger risikoen for en række alvorlige sygdomme. Læs med og bliv klogere på snus, og hvordan snus skader dit helbred.

Af:: Pernille Lewinsky Kofoed og Susanne Knutzen Foto: Getty Images
03. dec. 2022 | Sundhed | ALT.dk

Snus har i årevis været meget udbredt i Sverige, men gennem de seneste år har snusen fundet vej over grænsen til Danmark, hvor den er blevet meget populær.

Her er det særligt de unge, der har tage snusen til sig, og ifølge Sundhedsstyrelsen anvender 11,4 % af de 15-29-årige røgfrie nikotinprodukter. Det vil sige, at mere end hver tiende ung i Danmark bruger røgfri nikotin enten dagligt eller lejlighedsvist.

Når snus er blevet så populært, skyldes det bl.a., at det, i modsætning til cigaretter, ikke lugter eller generer andre, og derfor er der mange, der opfatter det som et godt alternativ til cigaretter.

Hvad er snus?

Det er en form for røgfri tobak, som består af findelt/pulveriseret tobak, der er blandet med ammoniak og vand, som kan være tilsat forskellige smagsstoffer, fx hyldeblomst, lakrids, pebermynte og vanilje. Snus er pakket i små poser, som anbringes i munden fx under overlæben, og er altså ikke beregnet til at tygge på. Poserne afgiver nikotin til blodbanen, der stimulerer hjernen og centralnervesystemet.

Hvad indeholder det?

Foruden nikotin så indeholder snus også en lang række kemiske stoffer, herunder nitrosaminer og nitrosaminsyre, benzopyren, formaldehyd, aldehyder og forskellige tungmetaller. I visse tilfælde kan det desuden være tilsat forskellige smagsstoffer. Indholdet af nikotin er generelt højere i snus end i andre røgfri tobaksprodukter som fx skrå, tyggetobak og tobakspastiller. Snus indeholder sommetider helt op til 40 gange så meget nikotin som cigaretter og er derfor stærkt afhængighedsskabende.

Hvordan påvirker det kroppen?

Snus indeholder store mængder nikotin, der foruden at virke opkvikkende og afstressende også er afhængighedsskabende. Nikotinen trænger gennem slimhinderne i munden og over i blodet. Herfra fordeles den i hele kroppen og føres bl.a. op til hjernen og påvirker den til at frigive dopamin. Dopamin er et stof, der får os til at føle lykke, velvære og giver en rus. Hvis man er blevet fysisk afhængig af nikotin, oplever man et ubehag, når nikotinindholdet i blodet falder. Det opleves typisk som rastløshed, dårligt humør og irritabilitet.

Hvilke skader kan det medføre?

Snus indeholder nikotin og andre skadelige stoffer, der foruden at skabe afhængighed også påvirker helbredet på flere forskellige måder og øger risikoen for en lang række alvorlige sygdomme. Nikotinen påvirker bl.a. hjertekarsystemet, herunder puls og blodtryk og øger risikoen for blodprop i hjertet og hjernen.

Desuden har man en formodning om, at snus øger risikoen for kræft, herunder mundhulekræft, kræft i spiserøret og bugspytkirtelkræft. I forbindelse med graviditet menes det desuden at øge risikoen for diabeteshøjt blodtryk og for tidlig fødsel.

Endelig giver snus skader i munden. En undersøgelse, som er foretaget af Tandlægeforeningen i 2022 blandt mere end 900 tandlæger, viser også, at lidt over halvdelen i løbet af de seneste tre år har fået flere patienter med skader i mundhulen på grund af snus eller snuslignende produkter. De typiske skader er slimhindeforandringer og tandkød, der trækker sig tilbage samt misfarvning af tænder og spyt.

Hvordan holder man op, hvis man er blevet afhængig?

Det høje indhold af nikotin i snus skaber let en afhængighed, og derfor kan det være rigtigt svært at holde op med at snuse. Hvis du ønsker at lægge snusen på hylden, kan du benytte nikotinprodukter, eksempelvis plastre kombineret med en inhalator, men det skal helst kombineres med rådgivning. Det, der virker ved almindeligt rygestop, virker også ved snusen.

Alle kommuner tilbyder hjælp til at stoppe med nikotinholdige produkter. Find hjælp på kommunens hjemmeside eller ved at kontakte STOPLINIEN på tlf. 8031 3131. Der findes også muligheder for at få gratis hjælp til at stoppe med at snuse ved at downloade app’en E-Kvit eller XHALE.

5 myter om snus

1. Snus er mindre skadeligt end cigaretter

Både sandt og falsk. Ligesom cigaretter indeholder snus kræftfremkaldende stoffer og nikotin. Nikotin kan gøre dig afhængig og skade hjernen. Cigaretter slår hver 2. bruger ihjel og er det mest skadelige produkt, du kan købe. Snus er ikke lige så skadeligt, men begge produkter er dårlige for helbredet.

2. Snus skader tænderne

Sandt. Snus skader mundhulen, da det bl.a. kan misfarve tænderne, farve spyttet brunt og give skader på mundslimhinden. Desuden får det tandkødet til at trække sig tilbage, så tænderne dermed bliver blottede. Når tandkødet først har trukket sig tilbage, vokser det ikke frem igen.

3. Snus giver velbehag og får én til at slappe af

Både sandt og falsk. Snus indeholder nikotin, der er et psykoaktivt stof, som både kan virke stimulerende og afslappende. Men da det også er stærkt afhængighedsskabende, vil man hurtigt opleve, at man bliver trist og irritabel, hvis man ikke får nikotin, når kroppen kalder på det.

4. Man kan ikke blive afhængig af snus

Falsk. Snus indeholder ligesom cigaretter en lang række sundhedsskadelige stoffer herunder nikotin, som er stærkt afhængighedsskabende. Da indholdet af nikotin i snusprodukter generelt er højere end i andre røgfri tobaksprodukter som fx skrå, tyggetobak og tobakspastiller, er det nemmer at blive afhængig og dermed også svært at stoppe igen.

5. Snus er ulovligt i Danmark

Sandt. Ligesom i resten af EU er det ikke tilladt at sælge snus i Danmark. Faktisk har det siden 2016 været forbudt at sælge snus herhjemme, men forbuddet omgås dog ofte. Det sker bl.a. ved at kalde snus for tyggetobak. I Danmark må man gerne sælge tyggetobak og nikotinposer.

Kilder:
Cancer.dk

Sundhed.dk
Sundhedsstyrelsen
Netdoktor.dk
Snusfornuft.dk

Anbefalet til dig