Solarie modermærkekræft

Foto: Getty Tre ud af fire tilfælde af modermærkekræft blandt solariebrugere under 30 år skyldes solariebrug, viser tal fra Kræftens Bekæmpelse.

10-årige går i solarie: ”Vi ved, at jo tidligere man tager i solarie, jo værre er det for huden”

Jo tidligere man tager solarie, jo større er risikoen for at udvikle modermærkekræft. Derfor er det bekymrende, at en ny rapport viser, at børn ned til 10 år går i solarie, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse.

Hver tredje danske unge mellem 15-20 år har prøvet at gå i solarium. Og 20 procent har kun været 10-13 år første gang de lagde sig i solarieboksen.

Det viser en ny rapport fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne, der siden 2007 har haft fokus på at nedbringe antallet af unge, der tyr til de kunstige UV-stråler for at få en flot kulør.

I alt er 1000 unge i alderen 15-20 år – på tværs af alder, køn og region – blevet spurgt ind til deres solarievaner og forhold til den blå "sol". Og her er det mest overraskende den unge debutalder, lyder det fra Peter Dalum, projektleder i Kræftens Bekæmpelse og Trygfondens Solkampagne.

”Vi har længe vidst, at unge går i solarium i forbindelse med konfirmationen, men at børn, der er yngre også bruger det, er jeg ret overrasket over. Hvor får de den idé fra? Gør de det med deres forældre? Vi ved desværre ikke meget om det, men det er bekymrende, fordi vi ved, at jo tidligere man tager i solarie, jo værre er det for huden,” siger han til ALT.dk.

Det er særligt risikoen for at udvikle modermærkekræft, der øges betragteligt, når unge går i solarium. Ifølge tal fra Kræftens Bekæmpelse skyldes tre ud af fire tilfælde af modermærkekræft blandt solariebrugere under 30 år netop brugen af den kunstige sol.

Og undersøgelser viser, at solariebrug øger risikoen for modermærkekræft med 20 procent – og går man i solarium, før man fylder 35 år, er risikoen øget med 59 procent. 

”Jo yngre du er, jo værre er strålingen for huden. Dels fordi huden er mere sårbar, og dels fordi jo tidligere i livet man udsætter sig selv for kræftfremkaldende miljøpåvirkning, jo længere tid skal man leve med det,” forklarer Peter Dalum.

5 myter om solariebrug

Der findes et utal af myter om solariebrug, men hvad er sandt eller falsk? 

 1. ”Det er en god idé at forberede kroppen på sydens sol ved at gå i solarium inden”
  Falsk. Det anslås, at den farve, man får fra solariet, beskytter huden ligeså meget, som hvis man brugte en solcreme med faktor 2-4. Det vil sige, at det er en meget begrænset beskyttelse. På solferier anbefales det, at man bruger minimum faktor 30. Sammenholdt med den øgede risiko for modermærkekræft, som selve solariebesøget giver, er forbruning i solariet altså ikke den minimale ekstra beskyttelse værd.
 2. ”Solariebrug er kun farligt, hvis du bliver solskoldet”
  Falsk. Uv-strålingen fra solarier er så kraftig, at det er dokumenteret, at den også er skadelig, selvom du ikke solskoldes.
 3. ”Solariebrug er særligt skadeligt for børn og unge”
  Sandt. Solariebrug er skadeligt for alle, men børn og unge er særligt udsatte, fordi deres krop er under udvikling. Går du i solarium, øges din risiko for modermærkekræft med 20 pct. Men går du i solarium, før du fylder 35 år, er din risiko øget med 59 pct.
 4. ”Man skal bruge solarium for at få nok D-vitamin”
  Falsk. Solarier udsender kunstig fremstillet uv-stråling, der markant øger risikoen for udvikling af hud- og modermærkekræft. Solarium er aldrig en sund kilde til D-vitamin, for det skader huden mere, end det gavner. Derfor fraråder vi solarium som kilde til D-vitamin.
 5. ”Solariebrug er ikke farligt, hvis man kun bruger det sjældent”
  Falsk. Selv hvis du bruger solarium sjældent, har du en øget risiko for at udvikle hud- og modermærkekræft.

  Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Indfør en aldersgrænse

Selvom andelen af unge, der går i solarium, er faldet markant siden 2007, hvor Solkampagnen blev sat i værk, mener projektleder i Kræftens Bekæmpelse, Peter Dalum, stadig, at der skal skrappere midler i brug end de hidtidige informationskampagner.

Han ser gerne, at der indføres en aldersgrænse på 18 år. Som et af de eneste lande i Europa har Danmark endnu ingen aldersregulering indenfor området, og det er klart, at det vil have en effekt på de unges solariebrug, lyder det fra Peter Dalum.

”I USA har man set, at solarieforbruget er blevet nedsat med 5 procentpoint i de stater, hvor der er blevet indført en aldersgrænse på 18 år. Selvom det ikke vil løse hele problemet, vil en aldersgrænse gøre det mere besværligt for helt unge at få adgang til solarier. Jo mere af den slags, der besværliggør at gå i solarium, jo færre vil bruge det.”

Også de unge bakker ifølge undersøgelsen op om en aldersgrænse for brug af solarie. 62 procent af de 15-20-årige mener, at der skal være en aldersgrænse på 18 år for at gå i solarie.

Herhjemme bliver der hvert år konstateret mere end 2300 tilfælde af modermærkekræft, og hvert år dør 288 af sygdommen. 

Se, hvad vi ellers skriver om: Kræft og Sol