Solarie modermærkekræft
SPONSORERET indhold

10-årige går i solarie: ”Vi ved, at jo tidligere man tager i solarie, jo værre er det for huden”

Jo tidligere man tager solarie, jo større er risikoen for at udvikle modermærkekræft. Derfor er det bekymrende, at en ny rapport viser, at børn ned til 10 år går i solarie, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse.

Af: Cille Lewinsky Foto: Getty
21. jan. 2020 | Sundhed | ALT.dk

Hver tredje danske unge mellem 15-20 år har prøvet at gå i solarium. Og 20 procent har kun været 10-13 år første gang de lagde sig i solarieboksen.

Det viser en ny rapport fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne, der siden 2007 har haft fokus på at nedbringe antallet af unge, der tyr til de kunstige UV-stråler for at få en flot kulør.

I alt er 1000 unge i alderen 15-20 år – på tværs af alder, køn og region – blevet spurgt ind til deres solarievaner og forhold til den blå "sol". Og her er det mest overraskende den unge debutalder, lyder det fra Peter Dalum, projektleder i Kræftens Bekæmpelse og Trygfondens Solkampagne.

”Vi har længe vidst, at unge går i solarium i forbindelse med konfirmationen, men at børn, der er yngre også bruger det, er jeg ret overrasket over. Hvor får de den idé fra? Gør de det med deres forældre? Vi ved desværre ikke meget om det, men det er bekymrende, fordi vi ved, at jo tidligere man tager i solarie, jo værre er det for huden,” siger han til ALT.dk.

Det er særligt risikoen for at udvikle modermærkekræft, der øges betragteligt, når unge går i solarium. Ifølge tal fra Kræftens Bekæmpelse skyldes tre ud af fire tilfælde af modermærkekræft blandt solariebrugere under 30 år netop brugen af den kunstige sol.

Og undersøgelser viser, at solariebrug øger risikoen for modermærkekræft med 20 procent – og går man i solarium, før man fylder 35 år, er risikoen øget med 59 procent. 

”Jo yngre du er, jo værre er strålingen for huden. Dels fordi huden er mere sårbar, og dels fordi jo tidligere i livet man udsætter sig selv for kræftfremkaldende miljøpåvirkning, jo længere tid skal man leve med det,” forklarer Peter Dalum.

Indfør en aldersgrænse

Selvom andelen af unge, der går i solarium, er faldet markant siden 2007, hvor Solkampagnen blev sat i værk, mener projektleder i Kræftens Bekæmpelse, Peter Dalum, stadig, at der skal skrappere midler i brug end de hidtidige informationskampagner.

Han ser gerne, at der indføres en aldersgrænse på 18 år. Som et af de eneste lande i Europa har Danmark endnu ingen aldersregulering indenfor området, og det er klart, at det vil have en effekt på de unges solariebrug, lyder det fra Peter Dalum.

”I USA har man set, at solarieforbruget er blevet nedsat med 5 procentpoint i de stater, hvor der er blevet indført en aldersgrænse på 18 år. Selvom det ikke vil løse hele problemet, vil en aldersgrænse gøre det mere besværligt for helt unge at få adgang til solarier. Jo mere af den slags, der besværliggør at gå i solarium, jo færre vil bruge det.”

Også de unge bakker ifølge undersøgelsen op om en aldersgrænse for brug af solarie. 62 procent af de 15-20-årige mener, at der skal være en aldersgrænse på 18 år for at gå i solarie.

Herhjemme bliver der hvert år konstateret mere end 2300 tilfælde af modermærkekræft, og hvert år dør 288 af sygdommen. 

Anbefalet til dig