interview med Kisser Paludan
SPONSORERET indhold

Spænder dit selvværd ben for dit vægttab?

Kæmper du med lidt for mange kilo, og har du svært ved at holde fast i de sunde vaner? Så prøv noget nyt – glem alt om kure og motionsregimer, og kig i stedet indad, og træn dit SELVÆRD, siger psykolog Kisser Paludan. Så kommer både vægttab og kærlighed til din krop helt af sig selv.

Af:: Birgitte Bartholdy Foto: Stine Christiansen/Skovdal Fotografi
17. jun. 2015 | Sundhed | Fit living

– Alle mennesker kæmper med deres selvværd, siger psykolog Kisser Paludan og slår det fast med det samme. Hun har beskæftiget sig med selvudvikling i 30 år, de sidste 15 år som psykolog, og har aldrig mødt et menneske, der ikke indimellem dømmer sig selv for hårdt.

Og ifølge hende er vores manglende selvværd årsagen til de fleste af de problemer, vi bakser med i tilværelsen. Det gælder både på jobbet, med kærligheden og i forhold til vores sundhed.

Men heldigvis kan vi træne os op til at få et bedre selvværd og dermed også lære at elske os selv mere. Og med mere kærlighed til os selv kan vi også få et mere balanceret og harmonisk forhold til vores krop og vægt.

– Jeg ser både overspisning og underspisning såvel som for meget og for lidt træning som et udtryk for selvhad. Det er et udtryk for, at vi ikke har lyst til at lytte til kroppens signaler. I stedet straffer vi os selv og dulmer vores tanker med træning eller mad eller ved at synke ned i passivitet foran fjernsynet.

– Men når vi styrker vores selvværd, får vi en bedre kontakt til kroppen. Vi lærer at elske den og får dermed lyst til at behandle den ordentligt. Det vil også sige, at vi får lyst til at forkæle os selv med den rette mængde søvn, et passende niveau af aktiviteter, hvile, motion og med den kost, som gør os godt og giver os energi.

SE OGSÅ: 15 tips der strammer op, renser ud og giver energi

Tag ansvaret for dit liv
Hvordan du helt konkret kan træne og styrke dit selvværd, fortæller Kisser Paludan i sin nye bog „Elsk den du er”. Bogen er en 8-ugers træningsguide med indsigt og øvelser i, hvordan du kan lære at vise dig selv kærlighed, både i tanker, ord og handlinger. Og det kræver en indsats at arbejde med noget så grundfæstet som selvværd – eller mangel på samme, siger hun.


– At styrke sit selvværd er en proces, som kræver mod, tid og et stort stykke psykisk oprydningsarbejde, hvor man både kan opleve sorg og vrede.

Hvis du ikke elsker dig selv nok, har det en afsmittende virkning på alt omkring dig. Det kan gøre dig træt af dit job, få dit parforhold til at skrante og betyde, at du ikke orker at dyrke motion og passe på dig selv med sunde vaner, siger Kisser Paludan.

Folk med et højt selvværd føler sig derimod grundlæggende gode nok, uanset hvad de præsterer, og uanset hvor meget ros de modtager fra omgivelserne. De har et naturligt, kærligt forhold til sig selv og drager derfor også med største naturlighed omsorg for deres egen sundhed.

SE OGSÅ: 5 yogaøvelser, der toner kroppen og styrker dit selvværd

Første skridt til at få et godt selvværd er at holde op med at give andre skylden for, at ens liv er, som det er.

– Hvis du aldrig kigger ind i dig selv og ser på, hvilke tanker og mønstrer der styrer dig, har du meget få muligheder for at ændre noget. F.eks. flytter det ingenting konstant at bilde sig ind, at det er chefens skyld, du aldrig får dyrket motion nok i din hverdag, fordi han lader dig arbejde for meget. Med offerrollen nægter du at række ud efter den kraft, som kan forbedre dit liv. Dybest set handler det om at give dig selv lov til at være et helt menneske, der tager ansvar for dig selv, siger Kisser Paludan.

Hun ser helst, at man skaber sig en indre alarmklokke, hvor man stopper op, når man havner i offerrollen og spørger sig selv: „I stedet for at brokke mig har jeg så en mulighed for at handle her?”

SE OGSÅ: Mille Køpke: "Jagten på drømmekroppen blev mit mararidt"

Væk med gamle mønstre
Det andet skridt i Kisser Paludans guide til mere selvværd er en oprydning i alt det, man har med sig fra sin fortid.

– Vores forældre har lært os en masse om, hvordan vi skal opføre os for at blive belønnet med kærlighed, og det er bestemmende for, hvem vi er. Ud fra vores opvækst skaber vi nogle historier om, hvordan vi bedst klarer os. Nogle føler, de altid skal være hjælpsomme over for andre for at føle sig elsket. Andre, at de aldrig må give udtryk for vrede. Vi installerer det, som jeg kalder et superego inden i os selv, som skælder os ud og dømmer os, når vi ikke retter os efter vores egne overlevelsesregler. Og det er dette superego, som ofte er skyld i, at vi ikke føler os gode nok.

Som en del af det psykiske oprydningsarbejde anbefaler hun, at man f.eks. tænker over, hvilke værdier og normer man har med omkring kost, motion og søvn. Hvad så du dine forældre gøre? Og hvordan har det påvirket dig?

– De fleste har negative tanker om deres krop med sig, og det gør det sværere for os at leve sundt. F.eks. kan vi have oplevet en mor, der altid var på slankekur og ked af sin krop, og som trøstede sig med kage og slik. Det kan godt være, at hun sagde, du skulle dyrke motion og spise sundt, men vi lærer rigtig meget af det, vi ser.

SE OGSÅ: Julie Berthelsen: "Lige så snart jeg skulle leve normalt igen, tog jeg på"

Inden i os har vi alle et indre barn, som husker al den skældud, vi fik under opvæksten, siger Kisser Paludan. Og det bliver vi ved med at have, uanset om vi er 50 eller 60 år, og vores forældre for længst er døde.

Hun sammenligner det med, at man vil træne sig op til at løbe 10 km eller tabe sig 5 kilo, og at ens træner undervejs hvisker en i øret: „Det her klarer du aldrig, for du er for fed. Derfor kan det også være lige meget, om du snupper en kage, du taber dig alligevel aldrig og får aldrig trænet dig op.” Vores tanker og superego fungerer som sådan en træner, der hele tiden nedgør os selv og ødelægger vores forsøg på at lave om på vores liv.

Hvis man vil have et højere selvværd, skal man ind og møde sit indre barn og give det næring og omsorg og sætte det fri.

– Målet er, at vi finder ind til det, som er vores essens, så vi kan begynde at leve ud fra den. På sundhedssiden kan det for eksempel betyde, at vi bliver bedre til at mærke efter, hvad vi har brug for og ikke længere behøver at læne os op ad ti tusinde forskellige sundhedsbøger og sundhedseksperter.

SE OGSÅ: fit tester: Kan du komme i mental balance på 3 uger?

ROS DIG SELV
I sin nye bog giver Kisser Paludan anvisninger på, hvordan man kan få vendt sine tankebaner i nye retninger.

– Træning i at være nærværende med dig selv er en vigtig del af den forvandling. Du skal have ro til at slappe af og se indad for at blive bevidst om dine tanker og kunne ændre dem, så de understøtter dit selvværd. Hvis du f.eks. gerne vil tabe dig, skal du gå væk fra at tænke: „Jeg vejer for meget, det er for dårligt, jeg er en idiot.” Til i stedet f.eks. at tænke: „Jeg er smuk og fantastisk, og jeg kan, hvad jeg vil.”

Kisser Paludan anbefaler, at man generelt lærer sig at tale pænt, medfølende og kærligt til sig selv. Det kan trænes ved, at du for eksempel hver morgen, når du vågner, bliver liggende i sengen og skaber kontakt med dig selv, siger godmorgen og visualiserer, at du får en god dag.

– Det har overraskende stor virkning. De første uger virker det måske latterligt, at du ligger i sengen og siger: „Godmorgen, søde, jeg elsker dig, jeg håber, du får en god dag” til dig selv. Eller at du står foran spejlet, kigger dig selv i øjnene og siger: „Jeg elsker dig.” Det er lidt sjovt, at vi går igennem livet med os selv og alligevel ikke kan finde ud af at rose os selv. Vi giver vores børn og vores kæreste anerkendelse, men er uvante med at vende den mod os selv.

Det endelige mål med hendes guide er at finde ro og harmoni.

– Når du hviler i dine egne grænser, bliver de sjældent overskredet, og du får mere overskud til at vise empati for andre. Jeg tror også, at du bliver smukkere og mere sexet af at have et godt selvværd. Mænd tænder på kvinder, der godt kan lide sig selv, det viser talrige undersøgelser.

SE OGSÅ: Jakob Olrik: Han skal helst have lidt mere lyst end dig

SLIP DIN SELVKRITIK
… og skab en kærlig, omsorgsfuld og hjertevarm holdning til dig selv, hvor du hele tiden behandler dig selv med medfølelse. Det indebærer, at du:

• har en kærlig og omsorgsfuld indstilling til dig selv
• er ikke-dømmende, men i stedet forstående og medfølende over for dig selv – og derved helt automatisk over for andre
• mærker dine følelser og accepterer dem, som de er i dette nu
• anerkender, at alle følelser er en del af menneskets grundvilkår
• træder et skridt tilbage (lidt som om du er din egen terapeut eller bedste ven) og forsøger at se objektivt og undersøgende på dine følelser og tanker frem for bare at reagere på dem uden bevidsthed
• er nærværende i nuet

TRÆN DIT NÆRVÆR & STYRK DIT SELVVÆRD
At kunne skabe nærvær er en vigtig forudsætning for at kunne mærke dig selv og blive bevidst om dine egne tanker, og dermed også en vigtig forudsætning for at kunne arbejde med dit selvværd. Den nemmeste måde at skabe nærvær på er gennem vejrtrækningen. Prøv at bruge tre minutter på at lukke øjnene, og iagttag så din vejrtrækning. Se, om du kan gøre den så langsom og dyb (træk vejret ned i maven) som muligt. Når der kommer tanker, eller hvis du mærker uro, så bare vend opmærksomheden tilbage til din vejrtrækning. Bare tre minutter. Mærk, hvordan du bliver opmærksom på dig selv på en helt ny måde.
Kilde: Kisser Paludan, øvelse fra bogen „Elsk den du er”

SE OGSÅ: Bikini bootcamp: Stramme balder, sexede arme og flad mave

SE OGSÅ: Så let sparer du 300 kalorier om dagen

SE OGSÅ: 9 myter om vægttab: Hvad er sandt og falsk?