Energi gennem sund kost
SPONSORERET indhold

Spis dig til energi og glæde

Louise Bruun, ernæringsekspert og forfatter, tror ikke på et liv, hvor man ikke må spise et stykke chokolade eller drikke et glas rødvin. Man skal bare gøre det med måde – helt præcist 20 % af tiden. De resterende 80 % skal man spise sundt og helst helt sukkerfrit, men så får man til gengæld mere energi, bedre hud og god søvn.

Af:: Mille Collin Flaherty Foto: Anders Claus Nielsen
07. feb. 2013 | Sundhed | ALT for damerne

Hvorfor skal jeg gå i gang?
– På grund af lyst. Man skal ikke gøre det for andres skyld end sin egen. Og så synes jeg, det er et forkert udgangspunkt, hvis man ændrer sin kost for at blive tynd. Man skal meget hellere fokusere på at blive sund og stærk, og at det er en investering i ens fremtid, for så følger et vægttab automatisk med. Det er også godt at basere sin beslutning på det, man gerne vil ændre – hvis man f.eks. er træt af altid at være oppustet og have ondt i maven eller at have dårlig hud.

Hvad skal jeg overveje inden?
– At det er den mentale afhængighed, der fylder mest. Maden og sukkeret fylder jo et tomrum i ens liv ud, og når man fjerner det, skal rummet fyldes med noget andet. Det kan være en rigtig god ide at lave et lille regnskab over, hvor mange penge man faktisk sparer, når man ikke bruger dem på slik og latte. Der er ikke noget så motiverende som at se, hvad man så i stedet kan få; f.eks. et spa-ophold med veninderne eller et par nye sko.

LÆS OGSÅ: Her er de største kosttrends

Hvilken retning er den bedste for mig?
– Der findes efterhånden mange guruer indenfor kost, motion og sundhed, så jeg synes, man skal lægge sine æg i kurven hos en person, man kan forholde sig til. Vi står jo allesammen for noget – min leveregel er f.eks. 80/20, hvor man 80 % af tiden skal overholde nogle regler, og de sidste 20 % må spise som man har lyst til. Jeg tror generelt, man skal passe på med at kaste sig ud i en helt ny retning som f.eks. at blive vegetar eller leve som i stenalderen, for man brækker nemt halsen på en livsstil, der er radikalt anderledes end den, man er vant til.

Hvordan undgår jeg at falde i undervejs?
– Man skal tale pænt til sig selv og være glad for de resultater, man rent faktisk opnår – også selvom man falder i undervejs. Vi kvinder er generelt virkeligt gode til at slå os selv oven i hovedet med alt det, vi ikke kan. Vær nu stolt af dig selv! Tænk også over, hvilke tidspunkter på døgnet du vil gå igennem ild og vand for et stykke chokolade, og prøv at planlægge nogle aktiviteter lige dér. Tøm køkkenskabet for lageret af slik og chips (helt), og gå en tur, når du får lyst til sukker. Så er det ofte, som om trangen er forsvundet, når du er kommet hjem igen.

tag dig en gåtur, når du får lyst til sukker, anbefaler Louise Bruun.
Tag dig en gåtur, når du får lyst til sukker, anbefaler Louise Bruun.
Foto: Bulls.

LÆS OGSÅ: "Madforskrækkelsen har taget overhånd"


Er det vigtigt at sætte mål og delmål?
– Det er en god ide at sætte små, overkommelige mål a la «i denne uge må jeg ikke spise chokolade», for det er jo kun en uge, og det kan man faktisk godt overholde, uden at verden bryder sammen. Det er derimod også godt med store, overordnede målsætninger som f.eks. «jeg vil leve et liv, hvor jeg har mere energi» – fordi de store mål bliver en slags ledestjerne hen mod et bedre og sundere liv.

Hvordan kan jeg undvære alt det, der gør livet værd at leve?
– Jeg bliver altid så provokeret, når folk forbinder begrebet «livsnyder» med en, der drikker masser af kaffe og rødvin og spiser chokolade og fed mad. Der er da ikke meget nydelse ved at være tyk, oppustet og rødmosset. Tænk over, hvad sukker og fedt og kager faktisk gør ved dig, og om det virkelig er det, der gør livet værd at leve? Er det dårlig fordøjelse, dårlig ryg og dårlig søvn – eller mere energi og pænere hud? En usund livsstil er nem, men den er også virkelig kortsigtet.

SE OGSÅ PÅ FITLIVING.DK: Ved du, hvad du putter i munden?