Tips til dit hår
Se her, hvad du kan sætte på menuen for at få velplejet, smukt hår.

Tips til dit hår

Spis dig til et smukt hår

Trænger dit hår også til et boost? Heldigvis kan du spise det smukt og glansfuldt igen.

▶ TAG ET MINERALTILSKUD med mange mineraler i et nøje afstemt forhold i 3-6 måneder. Vælg et mineralpulver, der er bundet til frugtsyre og kan opløses i vand. Det er nemmest at optage. Drik 1 tsk. opløst i et glas vand hver morgen efter morgenmaden.

▶ SPIS B-VITAMINER. B-vitaminer er gavnlige for hår, negle og også hud. Specielt B2 (riboflavin) er vigtigt her. Vitamin B2 er en antioxidant, der har betydning for hår og negle samt hud og syn. Det findes i gær, hvedekim, havregryn, nødder, mandler, mælk, ost, grøntsager og ris. Disse fødevarer indeholder også de andre B-vitaminer.

▶ FÅ NOK PROTEINER, for de er vigtige for hårvæksten. Proteiner findes især i mælkeprodukter, quinoa, mandler, nødder, bønner, ærter og linser. Proteiner findes også i kød og fisk, men det er sundest overvejende at spise plantebaserede proteiner.

LÆS OGSÅ: 11 skønhedsvaner du skal stoppe med nu!

▶ HUSK ZINK, for det er rigtig godt for håret. Zinkmangel kan bl.a. vise sig ved hårtab. Vær dog forsigtig med at spise for meget zink, da store doser kan hæmme optagelsen af kobber og kroppens evne til at udnytte jerndepoterne. Og omvendt: Hvis du indtager over 2½ gram kalk dagligt (dvs. meget store doser af kalk), kan det hæmme optagelsen af zink.

Mineralbalancen i kroppen er med andre ord et meget komplekst samspil mellem mange faktorer. Zink som enkeltmineral bør derfor kun tages i kortere perioder. Det er meget sundere at spise sig til mineralet.

Zink findes især i hvedekim, hvedeklid, fuldkornshvede (men ikke i hvidt mel), ølgær, græskarkerner, solsikkekerner, nødder, bønner, ærter, linser, krydderier, æg, kød, karse, ananas, kartofler, rødbeder, gulerødder og mælkeprodukter. Den daglige anbefalede tilførsel af zink er 7 mg for kvinder, 9 mg for gravide og 11 mg for ammende kvinder. Du kan f.eks. spise en håndfuld nødder, en håndfuld dadler og et par skiver ost for at få dit daglige behov for zink dækket. Også ca. 40 g hvedekim, 80 g birkesfrø, 100 g sesamfrø eller 100 g hørfrø dækker det daglige behov.

LÆS OGSÅ: Jagten på Oles glød

LÆS OGSÅ: Boost din sundhed med citroner

Om eksperten

Charlotte Bech er læge og helseekspert. Hun integrerer moderne medicin med den tusind år gamle indiske lægekundskab ayurveda, men anbefaler altid, at du først og fremmest følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger og bruger hendes råd som supplement.

Se, hvad vi ellers skriver om: Hår og Sund livsstil