Spis dig glad
Sund kost hjælper dine hormoner i balance

Spis dig i balance og bedre humør

Spis dine hormoner i topform

Driller vægten, svinger humøret, og har du problemer med menstruation, fertilitet og hedeture? Med sund kost kan du hjælpe dine hormoner i balance, her er en smagsprøve.

BLADGRØNT
Bladgrønt dækker over en vifte af grønne lækkerier som spinatblade, bladbede, frisé, romaine, krølsalat, rucola, feldsalat og sommersalat.
INDEHOLDER: Klorofyl, aminosyrer, enzymer, fibre, omega-3 og omega-6 samt en stribe af vitaminer, antioxidanter og mineraler, blandt andet calcium, magnesium og jern.
DERFOR: Styrker immunforsvaret. Beskytter mod forhøjet kolesterol, forhøjet blodtryk og kræft.
SÅDAN: Fyld masser af bladgrønt på din tallerken både morgen, middag og aften. Blend den også i sunde, grønne smoothies og juicer.

CITRUSFRUGTER
Citrusfrugter fås i mange afskygninger. Blandt andet tæller citrusfamilien citroner, lime, appelsiner, grapefrugt, klementiner, mandariner, pomelo og pomerans.
INDEHOLDER: Masser af C-vitamin samt fytokemikaliet limon.
DERFOR: Øger leverens afgiftning af østrogener, prostaglandiner og tungmetaller.
SÅDAN: Brug citrusfrugter i juicer, safter og teer. Eller i marmelader. Vær også rundhåndet med dem i dine salater. Få mest muligt ud af citrusfrugter ved at bruge både frugtkød, saft, skrald og den hvide hinde.

LÆS OGSÅ: Boost dit immunforsvar med C-vitamin

GRÆSKARKERNER
Græskar og græskarkerner optræder ofte på ingredienslisten i naturmediciner. Den lille kerne kan også trylle på egen hånd, når det gælder dine hormoner.
INDEHOLDER: Zink, fytosteroler og aminosyren tryptophan.
DERFOR: Zink er et vigtigt element i produktionen af hormonet progesteron. Zink spiller også en rolle i forhold til de follikelstimulerende hormoner, som fremmer din ægløsning og får æggestokkene til at producere østrogen og progesteron. Fystosterolerne hæmmer udviklingen af for eksempel PCO ved at mindske omdannelsen af testosteron til dihydrotestosteron. Tryptophan indgår i dannelsen af både lykkehormonet serotonin og søvnhormonet melatonin.
SÅDAN: Græskarkerner kan bruges som snacks og i salater. Brug dem også i bagværk.

KÅL OG KORSBLOMSTRENDE GRØNTSAGER
Der er meget sundhed i knasende grønt som broccoli, blomkål, hvidkål, rosenkål, rødkål og spidskål.
INDEHOLDER: Plantesto’erne isothiocyaniner og indoler.
DERFOR: Plantesto’erne hjælper din krop med at nedbryde og udskille østrogener og østrogenlignendekemikalier. Det mindsker din risiko for at udvikle østrogenfølsomme kræftformer.
SÅDAN: Mix, bland, og variér dine kålformer som tilbehør til både varmt og koldt i løbet af dagen. Brug dem også gerne i juicer og smoothies.

LØG OG HVIDLØG
Løg er en fantastisk kilde til især svovl. Dette mineral kaldes ofte skønhedsmineralet på grund af sin eƒekt på hud og bindevæv. Svovl har også rigtig gode afgiftningsevner.
INDEHOLDER: Svovl, antioxidanten quercitin, Cvitamin, inulin, fruktoligosaccharider og pektin.
DERFOR: Kan binde tungmetaller og føre dem ud af kroppen. Pektin gør det samme med aƒaldsstoƒer. Svovl er vigtig for leverens afgiftningsprocesser og for nedbrydningen af kønshormoner.
SÅDAN: Løg og hvidløg kan indgå i salater og dressinger og som krydderi i de fleste retter.

LÆS OGSÅ: 6 sunde snacks i en fart

BRÆNDENÆLDER
Benyttes ofte i urtemedicin, særligt til kvinder.
INDEHOLDER: Jern, zink, betakaroten, B-vitamin, Cvitamin, calcium, kalium, silicium og natrium. Rødderne indeholder desuden også betasitosterol. DERFOR: Kan afhjælpe blodmangel og træthed. Gavner produktionen af insulin og kønshormoner. BladeneBladene virker mælkedrivende, vanddrivende og lettere blodsukkerregulerende. Røddernes indhold af betasitosterol hæmmer omdannelsen af testosteron til den aggressive form dihydrotestosteron. SÅDAN: Brændenælder kan bruges i salater, suppe, te og grønne juicer og smoothies.

RØDBEDE
Rodfrugten er med god grund en klassiker i køkkenet, både når det gælder smag og sundhed. Den fås i forskellige varianter, også gule, stribede og hvide. INDEHOLDER: Betain og nitrat.
DERFOR: afgiftningsprocesser på vej. Nitrat gavner og øger blodgennemstrømningen.
SÅDAN: Brug rødbederne rå i råkost og salat. Sylt og bag dem på klassisk manér. Eller brug dem i friske juicer.

TIPS TIL HORMONHELENDE KOSTVANER
1. Spis 30-40 gram fibre dagligt. Få dem fx fra rå grønsager, chiafrø, hørfrø, nødder og kerner.
2. Spis 600-1.000 gram grøntsager dagligt.
3. Drik hormonhelende tonics og infusions i stedet for kae.
4. Drik 2 liter vand dagligt.
5. Spis så økologisk som muligt.

LÆS OGSÅ: Den nye suppekur: Bliv sund & stærk med souping

LÆS OGSÅ: Spis dig til en bedre søvn med disse 5 fødevarer

LÆS OGSÅ: Nødder - din genvej til flad mave og antiinflammatorisk styrke

Eksperterne

Stine Nymann Fürst er speciallæge i gynækologi og obstetriker. Se fyrstgyn.dk Caroline Fibæk er neuropath og komplementær hormonterapeut m.m. Se carolinefibaek.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Kost, Sund livsstil og Caroline Fibæk