Stina Troest om løb & ambitioner
Foto: Henrik Adamsen | Hækkeløber Stina Troest om ambitioner, selvdisciplin og masser af løb.
fit living

Hækkeløber Stina Troest

Mød Stina Troest: "Jeg kan have syre i benene, hive efter vejret og brækfornemmelser – og så bliver jeg alligevel bare ved"

Stina Troest var kun tre år gammel, da hun for første gang satte sine ben på en atletikbane. I dag, 23 år gammel, er hun en af verdens bedste (og smukkeste) hækkeløbere. FIT LIVING har mødt hende til en snak om ambitioner, selvdisciplin og den evige sammenligning med OL-sølvmedaljevinder Sara Slott

Af Maria Præst 31.mar.2017 Sundhed

Stina Troest står klar i startboksen på banen i Moskva. Året er 2010, og om lidt bliver finalen til ungdoms-EM i 400 meter hæk skudt i gang. Hun var kun seeded som nummer 10, men nu står hun her. Hun er egentlig ikke nervøs, mens hun venter på startskuddet. Hun er allerede nået meget længere, end hun havde regnet med, så nu vil hun bare gøre det så godt som muligt. BANG! Løbet er i gang, og Stina spurter af sted. På den sidste strækning når hun lige akkurat at løbe forbi den ukrainske favorit, Olena Kolesnytjenko, og snupper sejren med tiden 59.76.

“Aj, hvor var det fedt at vinde. Jeg har aldrig nogensinde følt mig god, men det løb i Moskva kickstartede det hele for mig, og derefter begyndte jeg at fokusere på 400 meter hæk,” forklarer Stina Troest, der indtil da havde prøvet kræfter med alle de forskellige grene af atletikken. Og alle andre sportsgrene i det hele taget.
“Jeg har altid dyrket sport. Håndbold, fodbold, badminton, atletik – jeg har gået til alt. Min interesse har bare altid ligget der.”

Førstepladsen i Moskva kvalificerede hende til ungdoms- OL i Singapore samme år, hvor hun vandt sølv. Og siden er det kun gået én vej for den talentfulde hækkeløber, der senest nåede semifinalen til OL i Rio.

Det bliver i familien

Kærligheden til atletikken kommer ikke fra fremmede. Både hendes mor og far har været danske mestre i 400 meter hæk, så det var naturligt, at hun var med, da hendes mor startede et miniatletikhold op i Amager Atletik Club. Stina var derfor kun tre år gammel, da hun første gang stod i sportstøj og legede sig igennem længdespring, højdespring og diskoskast. Men Stina havde alt for meget krudt bag i til at stå i kø og vente på, at det blev hendes tur til at springe eller kaste.
“Alle de øvelser, hvor du skulle stå i kø – det var ikke mig. Derfor blev jeg løber,” fortæller Stina og griner.

For det er frem for alt glæden ved at løbe, der driver hende.
“Hvis jeg ikke dyrkede atletik, ville jeg helt sikkert være maratonløber. Jeg elsker at løbe. Der er mange, der siger, at jeg er helt afhængig af det, og det er måske rigtigt nok. Men jeg får det bare godt af at løbe. Jeg løber aldrig med musik, for det er dér, jeg tænker allerbedst. Det er dejligt at have et tidsrum uden min mobil, hvor det bare er mig. Det er dér, jeg får en pause, og jeg nyder det virkelig.”

Også når det gør ondt?
“Ja! Så har jeg det bare godt bagefter. Jeg har altid været god til at presse mig selv, og jeg er meget stædig. Det er fedt at mærke, at du kan presse kroppen helt derud, hvor den faktisk siger stop. Jeg kan have syre i benene, hive efter vejret og brækfornemmelser – og så bliver jeg alligevel bare ved,” fortæller hun med et stålfast blik.

SE OGSÅ: Eva Kruse: “Prioritér din søvn. Dér er der allermest overskud at hente”

Plads til is og chokolade

På Instagramprofilen @stinatroest har hun knap 50.000 følgere, der begejstret liker og kommenterer, når Stina lægger fede løbebilleder op af sin toptrænede krop, der nærmest svæver i luften over hækkene eller spurter af sted på smukke strande eller løbebaner over hele verden.

Scroller du lidt mere rundt på profilen, dukker der også nogle lækre kopper kaffe op mellem Stinas atletiske spring og killer abs. Hun er nemlig ikke fanatisk. “Jeg spiser sundt, fordi jeg ved, at det er vigtigt i forhold til at kunne præstere til træning og undgå skader, men jeg følger ikke en stram diæt. Jeg har prøvet at have en kostplan, og det dur jeg slet ikke til. Det der med at veje al min mad og stå på en café og spørge, hvor mange milliliter mælk, der er i min kaffe, det gider jeg ikke. Men jeg forsøger at spise sundt,” slår hun fast, men afslører, at der også ryger is og chokolade ned ind indimellem.

“Jeg elsker is og chokolade. Jeg spiser det ikke hver dag, men det skal der helt sikkert også være plads til.”

LÆS HELE INTERVIEWET MED STINA TROEST I FIT LIVINGS APRIL MAGASIN, DER ER PÅ GADEN NU. HER FINDER DU BLANDT MEGET ANDET OGSÅ STINA TROEST'S FAVORIT TRX-ØVELSER, DER TRÆNER CORE OG GIVER STÆRKE BEN.

SMUGKIG I MAGASINET HER

Om Stina Troest

NAVN: Stina Troest
ALDER: 23 år
JOB: Professionel hækkeløber – nåede semifinalen til OL i Rio i 2016. Derudover læser hun til sygeplejerske.
PRIVAT: Bor på Østerbro med sin kæreste Rasmus Weynold Jørgensen, der er stangspringer.


Henter...