Sundt hjerte

Foto: Getty Images

Sådan får du styr på din hjerterytme

Lider du af uregelmæssig hjerterytme, er der hjælp at hente med helt naturlige metoder som at drikke et glas koldt vand eller give dig selv massage.

Hvis man har fået diagnosen hjertearytmi (uregelmæssig hjerterytme), er det nogle gange nødvendigt med behandling – men ikke altid. I moderne lægevidenskab behandler vi arytmi med medicin i form af tabletter, som får hjertet til at slå langsommere. I nogle tilfælde behandler vi med elektrisk stød for at få hjertet til at finde tilbage til sin normale regelmæssige rytme. I andre tilfælde behandler vi med elektroder opvarmet med radiobølger, som ”brænder” et lille område af hjertevævet og dermed blokerer den ledningsvej, der afgiver uregelmæssige impulser. Desuden behandler vi ved at indoperere under venstre kraveben en lille pacemaker, der udsender elektriske impulser, som får hjertet til at slå med en jævn, passende hastighed.

LÆS OGSÅ: Fokus på dit hjerte: Gør din livsstil dig syg? 

  • AKTIVER VAGUSNERVEN. Visse former for uregelmæssig hjerterytme, eksempelvis supraventrikulær takykardi, kan bedres ved at prøve en af følgende: 1. Splaske iskoldt vand i ansigtet 2. Drikke et glas iskoldt vand 3. Stikke fingeren i halsen (samme sted hvor man udløser brækrefleksen). Metoderne aktiverer vagusnerven, som styrer hjerteslagene, og derved får hjertet til at falde til ro.
  • FALD TIL RO. Lig ned og hvil på venstre side efter måltiderne, når det er muligt. Gå tidligt i seng, gerne mellem klokken 20 og 21. Lær at meditere, eksempelvis transcendental meditation, der giver en dyb afslappelse og afspænding af hele kroppen.
  • REDUCER STRESS. Indret din daglige rutine med en stille og rolig rytme, hvor der er god tid til alting.
  • MASSAGE. Hver morgen kan du give dig selv en blid, afslappende massage med opvarmet sesamolie iblandet æterisk olie fra enten jasmin, sandeltræ eller neroli, i forholdet 30 dråber æterisk olie til 100 ml sesamolie. Afslut med et kort, varmt bad.

OM EKSPERTEN

Charlotte Bech er privatpraktiserende læge og helseekspert. Hun supplerer moderne lægevidenskab med den traditionelle indiske lægekundskab ayurveda og anbefaler derfor, at du først og fremmest følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger og bruger hendes råd som supplement.

Se, hvad vi ellers skriver om: Hjertet