Susse Wold
SPONSORERET indhold

Susse Wold: "Jeg forsøger at lægge min frygt bag mig og mine drømme foran mig"

Der står 1938 på Susse Wolds dåbsattest, men hun holder stædigt fast i sin nysgerrighed og trangen til at opleve verden. Hun dyrker stadig SUP og flyder på ryggen i Stillehavet. Bliv klogere på, hvad livet har lært den 81-årige skuespiller om sundhed og balance.

Af: Charlotte Wendt Jensen Foto: Rasmus Weng Karlsen
11. jun. 2020 | Sundhed | Fit living

Hvad betyder sundhed for dig?

“Mit helbred er nok en af de vigtigste ting i mit liv. Et godt helbred er grunden til, at jeg kan foretage mig de samme ting nu, som jeg hele tiden har gjort.”

Hvad har livet lært dig i forhold til sundhed?

“Min erfaring er, at det er vigtigt at holde kroppen i konstant bevægelse – så godt man nu kan – og at spise og drikke fornuftigt. Og så prøver jeg at undgå at blive forstokket i min tankegang. Der er ikke noget mere ærgerligt end at størkne i en oplevelse af, at man ved, hvordan verden er, og hvordan alle ting skal være. Man må ikke beskære sig selv.”

Hvordan holder du din krop i form?

“Mit arbejde har stor indflydelse på mine rutiner. Sidste år lavede jeg to film; Druk med Thomas Vinterberg om sommeren og Skyggen i mit øje med Ole Bornedal i efteråret. Det er svært at holde en rutine, når jeg filmer, og jeg er i hele taget ikke rigtig god til rutiner. Måske fordi mit liv altid har været så omskifteligt.

Men jeg ved, hvor meget det betyder at bevæge sig. Når jeg i vintertiden befinder mig på Hawaii, står jeg hver morgen op klokken 06.00 og går en lang tur op langs vulkanen Diamond Head. Jeg går helt op til et udkigspunkt, hvor jeg sidder og ser solen stå op. Jeg tænker på alle mine venner derhjemme i Danmark, hvor solen samtidig går ned.

Derudover tænker jeg gode tanker og forbereder mig mentalt til dagen. Den mentale træning er lige så vigtig som den fysiske. Jeg beder også en lille bøn: Giv mig sindsro til at acceptere de ting, jeg ikke kan ændre. Mod til at ændre de ting, jeg kan. Og visdom til at se forskellen.” 

Læs også: Anne Glad: ”I andres ører lyder det sikkert røvsygt, men gevinsten er åbenbar”

Hvordan er dit forhold til træning?

“Det har altid været svært for mig at tage mig sammen til at træne. Men er jeg først i gang, så nyder jeg det.”

Hvordan holder du dig mentalt stærk?

“Hvis ikke jeg er under udvikling, er jeg under afvikling. Det er ikke nogen festlig tanke, så jeg forsøger hele tiden at opleve noget, jeg ikke har oplevet før. Prøve noget, jeg ikke har prøvet før, og være opmærksom på, hvad jeg tænker om det, der sker. Jeg forsøger at lægge min frygt bag mig og mine drømme foran mig. Det kan godt være lidt skræmmende, men jeg tror på, at mod er at have en kærligheds- affære med det ukendte.”

Hvornår føler du dig mest i live?

“Når jeg er passioneret optaget af noget. Skriver en bog, laver film eller samtaler med et klogt menneske, som jeg føler mig inspireret af. Ser en teaterforestilling, som bevæger mig. Jeg føler mig mest i live, når jeg bliver bevæget, og det bevæger hjertet at opleve stor kunst.”

Hvad er nøglen til dit smukke udseende?

“For det første synes jeg aldrig, jeg har været smuk, og for det andet findes der nok ikke nogen nøgle til, hvordan ens krop kan holde sig godt. Fra min mor har jeg arvet noget godt bindevæv, og det er jeg glad for. Vi ved jo alle sammen, at det er vigtigt, hvad du spiser, og at holde sin krop i gang. Men når man bliver gammel, tror jeg, indholdet er vigtigere end udseendet.”

Hvordan har du det med at blive ældre?

“Faktisk tænker jeg ikke på, at jeg bliver ældre. Jeg ved godt, at jeg er gammel, men jeg tror, at det interesserer andre mere, end det interesserer mig selv. Der er ikke nogen grund til at læne sig op ad bekymringer omkring sin alder. Så længe tingene fungerer, vil jeg bare nyde, at jeg ikke føler mig reduceret.”

Hvordan hviler du i din alder?

“Hvile er noget, jeg gør om natten. Om dagen fører min nysgerrighed mig ud i en masse spændende ting. I ordet opleve ligger ordet leve. Jeg er selv herre over, om mit liv udvider sig, eller om det skrumper.”

Læs også: Line Baun Danielsen om sundhed

Du har været gift med Bent Mejding i 37 år. Hvad er hemmeligheden?

“Kærlighed, kærlighed og kærlighed. Til syvende og sidst er alt et spørgsmål om kærlighed. Alt andet er udenomssnak. Hvis man er så heldig at være i et forhold, hvor kærligheden til hinanden kun bliver større med årene, tror jeg, at den mentale sundhed påvirkes positivt af det.”

I kalder Hawaii jeres andet hjem. Hvorfor?  

“Vi blev gift på Hawaii i 1983 og har besøgt øerne hvert år siden. Nu hvor vi ikke længere er på teateret om vinteren, vælger vi at være der i de kolde og mørke vintermåneder. Det er et magisk sted. Hawaii betyder åndedræt og livskraft, og de to ting, føler vi, vi oplever, når vi er der.

Der er en perfekt balance i mit liv. Jeg står på SUP board og træner den fysiske balance. Her får jeg opladt batterierne, får ny inspiration og føler, at jeg befinder mig i et jordisk paradis. Det er en livsgave at få lov til at være her, og jeg er dybt taknemmelig. Taknemmelighed er hjertets hukommelse, og selv om jeg elsker Danmark, bærer jeg også Hawaii i mit hjerte.”

Hvordan slapper du bedst af?

“Når jeg ligger på ryggen i Stillehavet og lader vandet bære mig, samtidig med at jeg ser op i den blå himmel, hvor skyerne danner utrolige figurer.”

Og hvornår er du særligt glad?

“Når de mennesker, jeg elsker, blomstrer og har det godt.”

Anbefalet til dig