Slankekur syre/base-kost
SPONSORERET indhold

En kur, der dur? Vi tester syre/base-kost

Noget mad er syredannende, andet danner base. Rådet i denne kost lyder: Spis overvejende basisk for at rense ud og styrke dit helbred. Men hvor meget har syre/base-balancen egentlig at skulle have sagt?

Af:: Lene Roe Rasmussen Foto: Klaus Rudbæk
27. jul. 2017 | Sundhed | Fit living

34-årige Krishnapillai har testet syre/base-kost i 7 dage. Hun oplever et større overskud i sin hverdag. Hun får trænet mere og har ikke længere gener som oppustethed og mavepine efter sine måltider. Det eneste, hun savner, er den daglige kop kaffe.

Dag 1

“Først var jeg skeptisk, da jeg så tabellen over de ting, jeg ikke må spise. Jeg drikker dagligt kaffe, det må jeg ikke på en syre/base-kost, og det kom desuden bag på mig, at mange af de madvarer, jeg spiser, er syredannende. Denne uge har jeg natarbejde fra klokken 22.45 til 07.30, så jeg er lidt spændt på, om jeg kan styre mine cravings. Her til morgen begynder jeg dagen med en flaske vand med ingefær. Normalt ville jeg på dette tidspunkt drikke en kop sort kaffe, og den savner jeg. Klokken 07.00 spiser jeg to styk bladselleri og er mærkeligt nok mæt, indtil jeg kommer hjem fra min nattevagt og lægger mig til at sove. Klokken 13.30 laver jeg mig en lækker greenies med agurk, spinat, ingefær, mynte og pære. Jeg spiser en avocado med himalayasalt til. Jeg har cravings her til aften inden min nattevagt. Især hungrer jeg efter kaffe, men jeg laver i stedet en juice med gulerødder og rødbeder, og det er nok for hele natten.”

Dag 2

“I dag går dagen godt. Jeg fortæller mine kollegaer om, at jeg er på en syre/ base-kost, mens jeg guffer bladselleri og gulerødder i mig. Jeg savner faktisk slet ikke yoghurt, havregrød eller brød. Jeg bruger tabellen fra kostplanen, på den måde ved jeg, hvilke varer jeg skal gå efter, når jeg handler. Jeg er blevet glad for grøn te og mellemmåltider som avocado, nødder, frugt og grønt. Jeg drikker også meget mere vand, end jeg tidligere har gjort. Derudover er jeg frisk, og jeg har overskud til at stå i køkkenet og forberede mine måltider.”

Dag 3

“Min mave er flad som en pandekage, og jeg bliver ikke oppustet, som jeg ellers plejer at være, efter jeg har spist et måltid. At begynde dagen med vand og frugt gør, at jeg ikke har cravings, og det overrasker mig meget, men kaffen savner jeg godt nok. Dagen har været fantastisk med træning, to greenies og et hovedmåltid med søde kartofler, asparges og blomkål i ovnen.”

Dag 4

“Jeg har fulgt kostplanen og har slet ikke savnet mine gamle madvaner. Mit hovedmåltid består i dag af fuldskornsspaghetti med dampede grøntsager. Jeg savner som sådan ikke kød. Kosten overrasker mig gevaldigt, nok fordi jeg føler mig mæt hele tiden – og desuden savner jeg ikke de hurtige kulhydrater, som jeg plejer at spise i form af chokolade, kiks og så videre. Jeg spiser generelt grøntsager, men ikke så varieret som nu.”

Dag 5

“Følelsen af at skulle spise nogle bestemte madvarer og undgå andre kan være hård at vågne til, men jeg har sådan set været glad alle dage. Jeg er begyndt at have nødder og grøntsager med i min taske, i bilen, på arbejde og så videre.”

Dag 6

“Jeg har fortalt min nabo om min kostændring, og jeg kunne godt høre på mig selv, at jeg er blevet gladere og har mere overskud i min dagligdag. Jeg har ingen problemer med oppustet mave eller smerter efter at have indtaget et måltid. Jeg drikker cirka to liter vand.”

Dag 7

“I løbet af denne uge har jeg tabt mig 1,3 kilo. I dag er det sidste dag på syre/ base-kosten, men jeg har tænkt mig at bruge 90 procent af den fremover, for jeg kan mærke på min krop, at den har renset ud de seneste syv dage, og min hud er også blevet detoxet med alt det vand, jeg har drukket. Jeg har desuden trænet mere, end jeg plejer – ikke af tvang, men af lyst.”

Efter kuren

“Syre/base-kosten er en stor livsstilsændring, og jeg kan mærke, den kun har gavnet mig. Til trods for den ændrede kost har jeg ikke haft det dårligt undervejs. Jeg har fortalt om den til mange i omgangskredsen, og alle har taget pænt imod det. I forhold til tidligere har jeg i denne uge ændret mine kostvaner markant. Og det er faktisk lidt skræmmende, hvor meget syre der er i maden generelt. Jeg vil dog fortsætte med at drikke kaffe, som jeg plejer, når nu det kun er to kopper kaffe, og den er sort. Derudover er greenies kommet for at blive. Så alt i alt er jeg positivt overrasket over syre/base-kosten.”

DU KAN LÆSE MEGET MERE OM SYRE/BASE-KOST I FIT LIVINGS AUGUST- MAGASIN, DER ER PÅ GADEN NU. HER HAR VI BL.A. INTERVIEWET KOSTVEJLEDER LENE HANSSON, PROFESSOR LOTTE HOLM OG LÆGE JENS RIKARDT ANDERSEN FOR AT FINDE SVARET PÅ OM SYRE/BASE-KOST ER EN KUR, DER DUR?

DERUDOVER KAN DU DYKKE NED I ET STORT ØKO-TEMA, FINDE INSPIRATION TIL SUND OG LÆKKER MAD OG TRÆNE KROPPEN STÆRK, HVAD ENTEN DU MANGLER YOGA- ELLER STYRKEØVELSER. 

DU FINDET DET OG MEGET MERE I FIT LIVING